E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaVİOP'ta üst üste yedinci ayda da elektrik ticareti olmadı---

VİOP'ta üst üste yedinci ayda da elektrik ticareti olmadı

VİOP'ta üst üste yedinci ayda da elektrik ticareti olmadı
01 Aralık 2023 - 10:26 borsagundem.com

Borsa İstanbul bünyesinde faaliyet gösteren VİOP kapsamında kasım ayı boyunca vadeli elektrik ticareti gerçekleşmedi.

Borsa İstanbul (BİST) tarafından aktarılan verilere göre, kuruluşun bünyesinde faaliyet gösteren Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) kapsamında kasım ayı boyunca vadeli elektrik ticareti gerçekleşmedi.

Montel-Foreks'in haberine göre, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP)'nda mayıs, haziran, temmuz, ağustos, eylül ve ekim dönemleri de vadeli elektrik işlemi olmadan geride kalmıştı. Verilere bakıldığında, işlemsiz dönemin üst üste yedi aydır devam ettiği görülüyor.

Şubat ve mart dönemlerinde de işlem gerçekleşmediğini gösteren BİST verilerine göre, bu yılın ilk on aylık döneminde dokuz ay boyunca piyasada hiçbir vadeli elektrik işlemi kaydedilmedi.

İşlem olduğu görülen iki aydan Ocak döneminde 5.952 MWh, Nisan boyunca ise 144 MWh düzeylerinde işlem hacmi kaydedildiği görülüyor.

Verilere göre, 2023 yılının ilk 11 aylık döneminde VİOP’ta toplam işlem hacmi bir önceki yılın aynı 11 aylık dönemine kıyasla % 92,01 azalışla 6,1 GWh seviyesine gerilemiş bulunuyor. 2022 yılının Ocak-Kasım dönemi boyunca piyasada kaydedilen elektrik vadeli işlemlerinin hacmi 76,32 GWh’in üzerinde idi.

2023 yılının ilk 11 ayında aylık bazda gerçekleşen işlem hacimleri ve yıllık değişimleri şu şekilde sıralanıyor:

VİOP'ta piyasa yapıcılık kuralları değişiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)