E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıVİOP'ta hedefe ilerleme devam ediyor---

VİOP'ta hedefe ilerleme devam ediyor

VİOP'ta hedefe ilerleme devam ediyor
25 Ekim 2013 - 08:28 borsagundem.com

Son gelen haberlere bakınca artık FED’in bu ay sonunda yapacağı FOMC toplantısından bir negatiflik beklenmediği görülüyor

Alternatif Yatırım tarafından hazırlanan Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası Bülteni:
"BİR ANDA “HAMMM” YAPAR PİYASALAR ADAMI...
Çin’de önceki gün haftalık faiz oranlarındaki yükselme haberleri ile tedirgin olan piyasalar  durumun geçici bir nedene dayandığının anlaşılması ve gelen imalat verilerinin de beklentilerden olumlu çıkması nedeniyle, dün tam tersi bir reaksiyon gösterdi. Asya piyasalarından gelen bu olumlu dalga, olumlu bilanço verileri ve
FED’in parasal genişlemeyi mart ayına değin sürdüreceği beklentisi ile dünü piyasalar açısından olumlu bir gün haline getirdi.
Dışarıda, hala, piyasadaki genel oyun kurallarında belirleyici olan  FED’in likidite musluklarını ne zaman kısacağına dair haberler. Son gelen haberlere bakınca da artık FED’in bu ay sonunda yapacağı FOMC toplantısından bir negatiflik beklenmediği görülüyor. Hatta olası bir tapering (tahvil alım programı azaltımı) uygulamasını FED’in bırakın aralık ayını, mart 2014’ten önce yapamayacağı fiyatlanmaya başlandı bile. Beklentiler bu meyanda olunca da dolarını satan soluğu yeniden gelişmekte olan piyasalarda alıyor. Bu nedenle de dolar endeksi  son 2 yılın en düşük seviyesine geriledi.
Ne kadar garip değil mi? 2 ay önce tüm varlık fiyatları hiç yükselmeyecek gibi satılıyordu. Karamsarlık piyasa içerisindekilerin her hücresine işlemişti. Sonra bu durum eylül başından itibaren dönmeye başladı ki 10 eylül tarihli bültenimde de “aman dikkat, yön bir süreliğine iyimser olacağa benzer” diye uyarmıştım. Bu uyarıyı yaptığım güne  BİST100 endeks 70.000 seviyesi civarında, dolar/TL 2,02 ve gösterge faizler %9,44 seviyesinde başlıyordu. O günlerde bu dönüşe inanmayanlar bugünlerde daha büyük bir coşku ile piyasaların daha da iyiye gideceğini düşünüyorlar. Yani 2 aydan kısa zaman önce yerlerde sürünen moraller bu günlerde herşeyin daha iyiye gideceğine dair beklentiyi satın alıyor. Hatta öyle iyimserlik var ki “eylül ayında tapering kesinlikle başlar” beklentisi “Mart 2014’te bile başlaması zor” şekline bürünmye başladı.
İyimserlik, bardağa dolu tarafından bakmak iyidir ki meslek hayatım boyunca da piyasalara daima bu açıdan bakmışımdır. Ancak yine 20 yılı geçkin piyasa tecrübem içerisinde gördüğüm  fazla iyimserliğin ya da karamsarlığın başa dert olabildiğidir. Her şey dozajında iyidir. Ne yarın olmayacak gibi satmalı ne de hiç satıcı olmayacak gibi almamalı. Bu yazdıklarımdan “hayrola, piyasa yanlış fiyatlıyor, düşecek mi demek istiyorsun?” sorusu çıkmasın. Sadece anlatmaya çalıştığım  piyasalarda, psikolojilerin çok kısa dönemde ne kadar radikal şekilde değişebildiğidir. Bu radikal değişimleri kovalamak varken piyasada konuşulanlara körü körüne inanmamak en doğru yöntemdir. Yani demem o ki  siz siz olun herşeyi duyun ama hiçbirine çok katı şekilde inanmayın. Siz trendi takip edin döndüğü yerde bu dönüşü fark edip yeni yöne adapte olun ki ayakta kalabilesiniz. Yoksa çok gördük “ben her şeyi bilirim” diyenleri piyasanın ham yaptığını...
Önemli not: VİOP Ekim vadeli X30 sözleşmesinin vade sonuna bugün dahil 3.5 gün kaldı. İlgili sözleşmede açık pozisyon sayısı 175.000 civarı ve hala bir sonraki vade olan aralık vadeye geçişler (roll over) başlamadı. Bu durum da bugün dahil önümüzdeki 3.5 günde ekim ve aralık vadede ilginç dalgalanmaların olabileceğini gösteriyor. “Demedi” demeyin...

Bugün izlenecek veriler:
11:00   -          Almanya, ekim ayı IFO güven endeksi
11:30   -          İngiltere, 3. Çeyrek GSYH
14:30   -          Türkiye, TCMB ekim ayı kapasite kullanım oranı
14:30   -          Türkiye, TCMB ekim ayı reel kesim güven endeksi
15:30   -          ABD, eylül ayı dayanıklı mal siparişleri
16:55   -          ABD, ekim ayı Michigan Ünv. tüketici güveni endeksi

BİST bugün için beklenti:
BİST 30 spot endeks beklediğim gibi 95.000 seviyesinin üzerinde kalınca 100.000’i hedefledi ve o hedefe doğru hareketine teknik olarak hala sürmektedir. Görülen o ki 95.000’in altına kaymadıkça bu hedefe doğru hareketini de teknik açıdan bozulmayacaktır. Bu nedenle 95000’in altında kalınmadıkça trendin yönü hala yukarı ve hedefi 100.000 seviyesidir.
Diğer taraftan, 95.000’in altında kalınması  hareketin, sert şekilde, 92.500 seviyesine oluşmasına ve yükseliş trendine dair yukarıda yazdığım görünümün bozulmasına neden olabilecektir.

Euro/Dolar
Parite ısrarla son günlerde yazdığım 1,38 hedefine ulaştı. 1,38 teknik olarak önemli direnç seviyesi. Paritenin bu seviyelerde göstereceği tavır, önümüzdeki dönemde paritenin yönü hakkında daha net bilgi verecektir. Ancak yukarıdaki grafikte de görülebileceği gibi paritenin 1,37’nin üzerinde kalabilmesi 1,40’a doğru yolculuğun sürme potansiyelini artıracaktır. Aksi taktirde ise  aşağıda 1,35-1,36 bandına doğru bir düzeltme olasılığına dikkat etmek gerek...

Dolar/TL
1,96 seviyesindeki önemli desteğinin üzerinde tutunan dolar/TL’nin yukarıdaki grafiğinde de görülebileceği gibi  kısa vadeli hareketli ortalamalar birbirlerine çok yaklaştılar. Eğer dolar/TL 1,9850’nin üzerinde kalırsa yukarı, 1,96’nin altında kalırsa aşağı yönde birbirlerini kesecek olan bu ortalamalar sonrasındaki çok sert ivmeli hareketi işaret etmeleri açısından dikkate değerdir.
Net şekilde belirtmek gerekirse dolar/TL 1,9850’nin zerinde kalırsa 2,03’e, 1,96’nin altında kalırsa da 1,92 seviyelerine çok sert bir hareket yaşayacaktır. Bu nedenle yukarıda 1,9850, aşağıda 1,96 seviyeleri dikkatle takip edilmelidir.
ALTERNATİF YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)