E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaHisse Öneri ListesiVakıfbank için 5 kurumdan bilanço analizi---

Vakıfbank için 5 kurumdan bilanço analizi

Vakıfbank için 5 kurumdan bilanço analizi
10 Kasım 2020 - 13:59 borsagundem.com

Vakıfbank için Ak Yatırım, ‘Endeksin Üzerinde Getiri’ tavsiyesini, Deniz Yatırım ve İş Yatırım, 'AL' tavsiyesini korudu. Şeker Yatırım, tavsiyesini 'AL'dan 'TUT'a revize ederken, Yapı Kredi Yatırım 'TUT' tavsiyesini korudu

Ak Yatırım, Vakıfbank için 5,80 TL hedef fiyatla ‘Endeksin Üzerinde Getiri’ tavsiyesini korudu.

Analizin tamamı şu şekilde:

"Vakıfbank'ın 3Ç20 net kârı önceki çeyreğe göre %28 azalışla 1,1  milyar TL oldu ve bizim 1,0 milyar TL’lik net kâr tahminimizi ve  analistlerin 1,04 milyar TL'lik ortalama tahmini geçti. Kârın  beklentimizi geçmesi 1,35 milyar TL olarak öngördüğümüz kur farkı ve  hazine zararının 1,2 milyar TL düzeyinde kalmasından kaynaklandı.

Böylece ilk dokuz aylık dönemde net kâr önceki yıla göre %185 artarak 4,3 milyar TL oldu. Bankanın öz kaynak kârlılığında da (Mayıs ayındaki 7 milyar TL sermaye artışına rağmen) 2019’daki %9,4’den %15’e artış  yaşandı. Vakıfbank’ın swap maliyeti dahil net faiz geliri önceki  çeyreğe göre %3 artarak 4,9 milyar TL’ye ulaştı ve beklentimiz  paralelinde geldi. 3Ç20’de net faiz marjı ise önceki çeyreğe göre 50  baz puan düşerek %3,5 oldu. Diğer taraftan ilk dokuz ay için net faiz  marjı da önceki yıla göre 140 baz puan artarak %3,8 oldu. Son  çeyrekteki TÜFE’ye endeksli menkul kıymet faiz geliri artışına rağmen (90 baz puanlık katkı bekleniyor), net faiz baskı altında kalmaya  devam edebilir. Bankanın 3Ç20’de net karşılık giderleri de bizim 1,5  milyar TL tahminimizi geçse de önceki çeyrek kaydedilen 2,1 milyar TL’nin altında geldi. Banka ayrıca Kovid-19 uygulamaları nedeniyle %3,7 olan sorunlu alacak/kredi oranında 40 baz puan kadar avantaj  yakaladığını paylaştı. Yorum: 3Ç20 sonuçlarının ardından Vakıfbank kâr  tahminimizi 2020 için %11 artışla 5,35 milyar TL’ye ve 2021 için %10  artışla 5i95 milyar TL’ye yükseltiyoruz. Hisse için 12 aylık fiyat  hedefimiz 5,80 TL (%38 getiri potansiyeli) ve yatırım görüşümüz  ‘Endeksin Üzerinde Getiri’ olarak korunuyor. "

Deniz Yatırım, Vakıfbank için 6,04 TL hedef fiyatla 'AL' tavsiyesini korudu.

Analizin tamamı şu şekilde:

"Vakıfbank dün 3Ç20 finansallarını yayınladı ve konsolide olmayan finansallarında 1,1 milyar TL net kar açıkladı (Konsensüs: 1.046 milyon TL ve Deniz Yatırım Tahmin: 1,1 milyar TL). Bankanın kar rakamı bir önceki çeyreğe göre %28 oranında daralırken, geçen yılın aynı dönemine göre ise %119 artış ile dönemsel özsermaye karlılığı %10,0 olarak gerçekleşmiştir. Takipteki krediler için ayrılan karşılıkların yükselmiş olması (Grup 3: %75,0 ve toplam karşılık: %124,4), iyi sermaye yeterliliği (Toplam SYR:%17,2 ve Çekirdek SYR: % 12,0), TL değer kaybının yavaşlaması nedeniyle sermaye piyasası işlem zararlarının daha sınırlı hale gelecek olması ve önümüzdeki dönemde 3Ç20'ye kıyasla ve sektör ortalamasına göre yeniden fiyatlanacak kredilerin payının yüksek olması (toplam kredilerin% 50'si) nedeniyle 4Ç20'de sektör ortalamasına kıyasla daha az marj baskısı nedenleriyle Vakıfbank için AL önerimizi ve hisse başına 6.04 TL olan hedef fiyatımızı koruyoruz. Açıklanan finansalların hisse fiyatı üzerinde materyal bir etkisi olmayacağını düşünüyoruz."

İş Yatırım, Vakıfbank için 5,97 TL hedef fiyatla 'AL' tavsiyesini  korudu.

Analizin tamamı şu şekilde:

"Kapanış (TL) : 4.2 - Hedef Fiyat (TL) : 5.97 - Piyasa Deg.(TL) : 16404 - 3A Ort. İşl.Hac.(mn$) : 42.54

VAKBN TI Equity- Öneri :AL Get.Pot.%: 42.1

Vakıfbank 3Ç20 Sonuçları

Vakıfbank beklentilerle uyumlu bir 3Ç20 karı açıkladı. Vakıfbank  yılın üçüncü çeyreğinde TL 1.100mn solo net kar açıkladı. Söz konusu  kar rakamı, piyasa beklentisi olan TL 1,046 mn ve bizim tahminimiz  olan TL 1,004 mn’un hafif üzerinde gerçekleşti. Açıklanan kar rakamı  çeyreklik bazda %28 düşerken yıllık bazda ise çok güçlü bir biçimde %119 sıçrama göstermiş durumda. Bankanın yıllıklandırılmış çeyrekteki  öz kaynak karlılık oranı %10’a düşmesine rağmen ilk dokuz ay  ortalaması %15.5 düzeyinde gerçekleşti. Banka yılın üçüncü çeyreğinde  de büyümesini sürdürerek hem krediler de hem de mevduat piyasasında  pazar payını arttırmaya devam etti. Çeyrekte %11 büyüyen kredilere  rağmen net faiz gelirleri bir önceki çeyreğe göre yatay kalmış  durumda. Çeyreğin sonuna doğru artan fonlama maliyetleri nedeniyle  bankanın çeyreklik marjı 80 baz puan düşüş gösterirken, swaplara göre  düzeltilmiş marj ise 50 baz puan geriledi. Yılın son çeyreğinde TÜFEX portföyünden elde edilecek TL 1.1 milyar ek gelir ile marjların keskin düşüşü önlenecek ve tüm yıl için öngörülen %4.3 marj hedefi  yakalanacak gibi duruyor. Bankanın takip girişleri çeyrekte düşük seyretmeye devam ederken, tahsilatları güçlü seyretti. Karşılık  oranları artmasına rağmen risk maliyeti bir önceki çeyreğe göre 70 baz  puan düşerek bir anlamda karın baskılamasını önledi. Vakıfbank’ın kar  gelişimini etkileyen en önemli unsur açık pozisyon nedeniyle yazılan  kur farkı zararları oldu.

Piyasa tepkisinin nötr olacağını düşünüyoruz. Her ne kadar  bankanın son çeyrekte elde edeceği T 1.1 milyarlık gelir karlılığı  görece koruyucu bir faktör olarak ön plana çıksa da bankanın süregelen  açık pozisyonu da bir risk odağı olmaya devam ediyor. Pazar payının  arttırılması hem gelir hem de fon çeşitliliği anlamında bankanın  geleceği açısından çok önemli. Ayrıca muhafazakâr karşılık  politikasının sürdürülmesi de risklilik açısından olumlu bir faktör. Sonuçlara piyasa tepkisinin daha çok nötr olacağını düşünüyoruz."

Şeker Yatırım, Vakıfbank için tavsiyesini 'AL'dan 'TUT'a, 6,16 TL'den 5,10 TL'ye revize etti.

Analizin tamamı şu şekilde:

"Beklentilerin hafif üzerinde sonuçlar.

Hedef fiyat 6,16 TL’den 5,10 TL’ye indirildi. AL olan  tavsiyemiz TUT olarak revize edildi.

VakıfBank 3Ç20 solo finansal sonuçlarında beklentilerin hafif üzerinde 1,100 milyon TL net kar açıkladı. (Çeyreksel bazda %28 azalma). Açıklanan net kar rakamı bizim 1,064 milyon TL olan tahminimizin ve 1,040 milyon TL olan piyasa beklentisinin %3 ve %6 üzerinde gerçekleşmiş oldu. Bankanın 9 aylık karı 4,341 milyon TL olup geçen yıla göre %185 seviyesinde güçlü bir artış göstererek %13,45 oranında ortalama özkaynak karlılığına işaret etmektedir.

Beklentilerden düşük gelen net faiz gelirleri ve beklentilerden iyi gelen ticari zarar sebebiyle bankanın net kar rakamı beklentilerimizin hafif üzerinde gerçekleşmiştir.

Banka 2020 bütçesinde değişiklik yapmamıştır. Özkaynak karlılığı: %12, Net faiz marjı: Sabit, Net ücret ve komisyon gelirleri: -Yüksek tek hane, Kredi riski maliyeti: 180 baz puan.

Kredi-mevduat makasında yüksek zayıflama, göreceli zayıf net ücret ve komisyon gelirleri performansı, güçlü konut ve kredi kartları büyümesi, mevduat tabanında pazar payı artışı, artan kredi karşılıkları ve sermaye yeterlilik rasyosunda zayıflama çeyreğin ana unsurları olarak öne çıkmaktadır.
3Ç20 finansal sonuçlarının açıklanmasının ardından hisse üzerinde önemli bir etki beklemiyoruz. Hisse için 21% sermaye maliyeti ve 8% uzun vadeli büyüme oranlarını kullanarak hesapladığımız ve 6,16 TL olan hedef fiyatımızı 2020-22 kar beklentilerimizde yaptığımız revizyonlar sonrası 5,10 TL’ye indiriyoruz. Yeni hedef fiyatımızın %21 artış potansiyeli bulunmaktadır. Hisse için “AL” olan tavsiyemizi “TUT” olarak revize ediyoruz. Hisse 2020T 3,3x F/K (Benzerlerine göre %18 iskontolu) ve 0,4x F/DD çarpanlarıyla ve %12,8 ortalama özkaynak getirisiyle işlem görmektedir.

Bütçeye paralel net faiz marjında hafif toparlanma. Swap maliyetlerine göre düzeltilmiş net faiz marjı çeyreksel 55 baz puan daralarak %3,8 seviyesinde gerçekleşmiştir. Kredi mevduat makası çeyreksel bazda 104 baz puan daralmıştır. Kümülatif net faiz marjı %4,6 seviyesinde olup bütçe beklentileriyle uyumludur.

Net ücret ve komisyon gelirlerinde sınırlı toparlanma. Ücret ve komisyon gelirleri çeyreksel bazda %17 artmıştır. Yıllık bazda ise %10 seviyesinde yüksek bir daralma gerçekleşmiştir. Banka yönetimi yıllık bazda yüksek tek haneli daralma beklemektedir.

Konut ve kredi kartları segmentlerinde güçlü büyüme.

Bankanın TL kredileri çeyreksel bazda %10 büyüyerek kamu bankaların %7,7 çeyreksel büyüme performansının üzerinde kalmıştır. Olumlu tarafta konut ve kredi kartı kredilerindeki büyüme %35 ve %21 seviyelerinde ve güçlüdür. YP krediler (dolar bazında) çeyreksel bazda %0,1 artmıştır.

Kovid-19 kapsamında toplam 55 milyar TL tutarında KGF kredisi  kullandırılmış olup bunun 11 milyar TL tutarında kısmı bireysel  kredidir. Toplam KGF kredisi kullandırımı ise 79 milyar TL’dir.

TL ve YP mevduatlarda güçlü artış. TL ve YP mevduatlar ($ bazında) %13 ve %8 artış göstermiştir. Bankanın TL Kredi/Mevduat rasyosu 300  baz puan iyileşerek %135 seviyesine gerilemiştir. Vadesiz mevduatların  toplam mevduatlar içindeki ağırlığı ise 200 baz puan azalarak %20  seviyesinde gerçekleşmiştir.

TGA rasyosunda iyileşme, güçlü tahsilat performansı, ihtiyatlı  karşılık politikası. TGA rasyosu, net takipteki kredi oluşumundaki  önemli ölçüde yavaşlama, güçlü tahsilatlar ve güçlü büyümeye paralel  olarak çeyreksel bazda 60 baz puan azalarak %3,7 seviyesine  gerilemiştir.

(Bütçe: <%6,5-%7). BDDK’nın TGA ile ilgili kararlarının TGA  rasyosunda etkisi 41 baz puandır.

İhtiyatlılık prensipleri çercevesinde ikinci ve üçüncü aşama  beklenen zarar karşılık oranları 170 ve 190 baz puan artarak %13,6 ve %75,0 seviyelerine ulaşmıştır. Toplam kredi riski maliyeti (net) 204  baz puan seviyesinde gerçekleşmiştir (Bütçe: <180 baz="" puan="" p="">

Bankanın ikinci aşama kredilerinin toplam krediler içindeki  ağırlığı 60 baz puan artarak %8,9 seviyesine gerilemiştir. Yeniden  yapılandırılan kredilerin toplam krediler içindeki ağırlığı ise 10 baz  puan azalarak %4,0 seviyesine ulaşmıştır. SYR’de zayıflama. Bankanın  ana ve çekirdek sermaye yeterlilik rasyoları güçlü aktif büyümesine  paralel çeyreksel bazda 40 baz puan azalarak %17,2 ve %15,2  seviyelerine ulaşmıştır. "

Yapı Kredi Yatırım, Vakıfbank hedef fiyatını 4,75 TL'den 4,95 TL'ye güncellerken, 'TUT' tavsiyesini korudu.

Analizin tamamı şu şekilde:

"Vakıfbank’nin net karı 3Ç20’de 1.1 milyar TL seviyesinde  gerçekleşti (YKY beklentisi: 1,005 milyon TL ve piyasa beklentisi 1,046 milyon TL). Net kar bu çeyrekte çeyreklik %28 düşüş gösterirken,  yıllık %119 artış kaydetti. 3Ç20 özkaynak karlılığı %10 seviyesinde  gerçekleşti (2020 ilk 9 ay: %15.5). Tahsilat/karşılık iptali gelirleri  beklentilerimizden daha olumlu gelişirken net faiz gelirleri ve  ticari/kur sonuçları beklentilerimizden daha olumsuz gelişti. Diğer  operasyonel konularda sonuçlar beklentilerimizle uyumlu gelişme  gösterdi. Vakıfbank’nin 3Ç20 net karı piyasa beklentisinin %5 üzerinde  gerçekleşti. Sonuçları hisse için nötr olarak değerlendiriyoruz. 

Vakıfbank için TUT tavsiyemizi koruyoruz ve 12 aylık hedef fiyatımızı 4.95TL/pay olarak güncelliyoruz (önceki hedef fiyat 4.75TL). Hedef  fiyatımız %18 getiri potansiyeline işaret etmektedir. Vakıfbank güncel 2021 tahminlerimize göre 0.3x F/DD ve 3.1x F/K oranları ile işlem  görmektedir. Özkaynak maliyetini %19 olarak kullanıyoruz ve özkaynak  maliyetinde her 50 baz puanlık değişim, hedef fiyatımıza yaklaşık %6  etki etmektedir. Hisse sene başından bugüne XU100 ve XBANK’a göre  sırasıyla %32 ve %3 geride kalmıştır. Vakıfbank’ın swaplardan  arındırılmış net faiz marjı çeyreklik 53 baz puan düşüş gösterdi.

Bunun en temel nedeni 140 baz puan gerileyen TL kredi-mevduat makası  oldu. TL mevduat faizleri 60 baz puan artarken, TL kredi faizleri ise 80 baz puan düşüş oldu. Komisyon gelirleri yıllık %21 düşüş  gösterirken (çeyreklik %16 artış), faaliyet giderleri ise yıllık %22  artış gösterdi (çeyreklik sabit).

Takipteki kredi oranı son çeyrekte 60 baz puan düşüş gösterdi ve %3.7 seviyesine geriledi. 2.evre kredilerin toplam krediler içindeki  payı %9.3 seviyesinde gerçekleşti (2Ç20: %8.7). Net risk maliyeti ise 3. çeyrekte 160 baz puan seviyesinde gerçekleşti (2Ç20: 140 baz puan). Bu artışta ihtiyatlılık doğrultusunda yükseltilen karşılık oranları  etkili oldu. Bankanın toplam karşılık oranı %124 seviyesine yükseldi (2Ç20: %111).

Vakıfbank’ın sadece banka sermaye yeterlilik ve çekirdek sermaye  oranları sırasıyla %17.2 ve %12 seviyelerindedir."

VakıfBank aktif büyüklükte 3. sıraya yükseldi

Koza Altın'a analistler temkinli yaklaşıyor

Şirketlerin açıklanan 2020 yılı 9 aylık kar ve zararları

Doğuş hissesi kısa vadede satış baskısı ile karşılaşabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 13,38
En Yüksek: 13,44
En Düşük: 13,31
Değişim -0,07 %
FK: 3,80
PD / DD: 0,56
İşlem Hacmi 25.019.046
Toplam Adet: 1.869.573
Ağırlıklı Ort.: 13,39
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mehmetkala13 Ocak 2021 02:37

    özellikle kamu bankası alıyorum zarar etsem de kendi bankam

  • baturayersin04 Ocak 2021 16:32

    kamudan uzak durun 

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU10 Kasım 2020 16:45

    ocak ayında 7-8 TL rahat görür.

  • Yorum10 Kasım 2020 14:54

    F/K 2, P/D değeri 0.3 olan ve 9 aylıkta sermayesinin üzerinde kar açıklayan bir banka ya reva görülen fiyatlara bakın? Dalga mı geçiyorsunuz?   Şuraya not ediyorum. Ne zamanki bu banka 6 tl olur işte o zaman bu aracı kurumlar 9-10 tl hedef verirler. Bu yüzden bu aracı kurumlara güvenerek asla yatırım yapılmamalı.

  • OSMAN Hamit Buğdaycılar15 Aralık 2020 20:46

    Haksız sayılmazsınız