E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaVadeli işlemlerde tombul parmak!---

Vadeli işlemlerde tombul parmak!

Vadeli işlemlerde tombul parmak!
31 Ekim 2013 - 07:34 borsagundem.com

Vadeli işlemlerde dün bir yatırımcı 98.500 puan yerine yanlışlıkla 89.500’den kontrat satışı yaptı

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) dün öğleden sonra yapılan bir işlem büyük heyecan yarattı. Aralık vadeli BIST-30 kontratlarında bir anda gerçekleşen fiyatın yaklaşık 9 bin puan altından işlem geçti. Vatan'ın haberine göre, borsa çevrelerinin “fat finger” adını verdiği “yanlış emir girişi” şöyle gerçekleşti: Saatler 15.22’yi gösterdiğinde Aralık vadeli BIST 30 kontratları 98.500 puandan işlem görüyordu. Ancak 1 dakika sonra ekranlarda 89.500 puandan işlem gerçekleştiği görüldü. Yani bir yatırımcı 98 yerine tuşlara yanlışlıkla 89 olarak basmıştı. İşte 1 saniyede yapılan bu hata yatırımcıya pahalıya patladı. Uzmanlar, söz konusu işlemin 89.500 seviyesine kadar gerçekleşmesi için yaklaşık 2 bin kontratlık bir emirin olması gerektiğini ifade ediyor.

En düşük işlemin 89.500 puandan gerçekleşmesine karşın işlemin ağırlıklı ortalamasının daha yukarıda olabileceğini ancak yine de zararın 1 milyon lirayı bulabileceği tahmin ediliyor.

“Fat finger” olayları dünyada olduğu kadar zaman zaman Türkiye’de de yaşanıyor. 2011 yılında Akbank hisselerine gönderilen “yanlış emir” büyük heyecan yaratmıştı. Akbank hisseleri 7.48 TL seviyesindeyken bir anda 70 milyon adetlik satış emri girilmişti. Ancak emri veren EFG İstanbul, aslında böyle bir işlem yapmak istemediğinden Borsa yönetiminden yardım istemiş ve Akbank tahtasında 70 milyon adetlik satış emri 50 biner 50 biner olarak tek tek silinmişti.

Geçen yıl da Wall Street’te de Apple hisseleri benzer kaderi paylaşmıştı. Dünyanın en değerli şirketi Apple’ın piyasa değeri, borsada fat finger nedeniyle bir dakika içinde 50 milyar dolar erimiş ve yanlışlığın anlaşılması üzerine durum 20 dakikada düzeltilmişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)