E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıUzman isim anlattı, dövizdeki beklenti ne?---

Uzman isim anlattı, dövizdeki beklenti ne?

Uzman isim anlattı, dövizdeki beklenti ne?
04 Nisan 2024 - 15:16 borsagundem.com

Seçim öncesi döviz kurunda yükseliş beklenirken, şu anki tablo bu beklentinin tam olarak gerçekleşmediğini gösteriyor. Doç. Dr. Özkaya, dövize ilişkin merak edilen soruları yanıtladı.

Doların düşüşünün devam edip etmeyeceği, seçim öncesi döviz beklentileri ve Türk Lirası’nın değer kazanması için atılması gereken adımlar gibi sorular, Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ata Özkaya tarafından ele alındı. İşte ekonomideki son durum ve uzmanın değerlendirmeleri.

Dövizdeki artışın zamana yayılması gerekiyor

CNN Türk'ün haberine göre, Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ata Özkaya, dövizin yükseleceğine dair seçim öncesinde beklentilerin yoğunlaştığını ancak henüz seçim sonrası fiyatlamaların tam belirli hale gelmediğini vurguladı.

Özkaya, seçim öncesi dövizin yükselme beklentisi ve şu anki durumu hakkında yöneltilen soruya, "Bayram sonrası daha net görebiliriz. Yalnız bu bir iki günlük fiyatlamalar ne gösteriyor diye düşündüğümüzde, henüz burada seçim öncesindeki o aşırı fiyatlamanın gerçekleşmeyeceğine dair ipucunu veriyor. Dövizdeki artış beklentisi ekonomik olarak düşünüldüğünde, belirli bir zamana yayılarak gerçekleşmesi gerekiyor. Enflasyona benzer şekilde hareket etmesi. Yıl sonuna geldiğimizde yıllık enflasyonun bir miktar altında kalması bile söz konusu olabilir'' şeklinde cevap verdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın dün itibari ile döviz alımına geçtiğini söyleyen Özkaya, bu faaliyetleri bankanın dövizi belirli bir bant aralığında tutmaya çalıştığının göstergesi olarak yorumladı. 

Özkaya, ''Merkez Bankası burada dövizdeki aşırı artışı engelleyici önlemler alabiliyor. Seçim öncesi aşırı derecede artış beklenmesi makul değildi. Bu bir iki günlük fiyatlamalar ipucu veriyor. Merkez Bankası da dün itibari ile döviz alımına geçti. Belirli bir bant aralığında tutmaya çalıştığının göstergesidir bu'' dedi.

"Henüz döviz talebinde çekilme olacağına dair işaret görmüyoruz"

Özkaya, dövizin seyrinin nasıl olacağına ilişkin sorulan soruya ise şöyle yanıt verdi:

''Bunu ancak bayramdan sonra daha net göreceğimizi değerlendiriyoruz. Bu konuda henüz büyük bir değişim olduğunu gözlemlemiyorum ama elimizde daha fazla veri birikmesi gerekecek.''

Özkaya, ''Burada henüz böyle bir döviz talebinde geri çekilme olacağına dair işaret görmüyoruz. Özellikle seçim sonuçları bize bunun büyük bir ipucunu veriyor. Yani Döviz talebinin düşmesi için döviz kurlarının azalması için, TL'nin değer kazanması için, özellikle vatandaşların TL'ye yönelmesi gerekiyor'' ifadelerini kullandı.

Döviz mevduatları 2.18 milyar dolar azaldı

 

TCMB döviz rezervleri düşüşünü sürdürdü

 

TCMB, dövizde alıma döndü

 

Merkez'in faiz kararı sonrası döviz fonlarında büyüme sürer mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)