E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÜlkücü taban 'başkanlık'a hayır diyor---

Ülkücü taban 'başkanlık'a hayır diyor

Ülkücü taban 'başkanlık'a hayır diyor
19 Kasım 2016 - 09:47 borsagundem.com

AK Parti’nin kamuoyu araştırmalarında, başkanlığa desteğin yüzde 44 civarında ölçüldüğü MHP tabanından destek bulamadığı öğrenildi.

Anayasa değişikliği konusunda uzlaşı arayan AK Parti'nin ülkücü taban için yaptırdığı ankette ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Sözcü'den bugünkü yazısında başkanlık sistemi referandumu öncesi ülkücü seçmenin tavrını değerlendirdi. İşte Veli Toprak'ın o yazısı:

Anayasa değişikliği konusunda MHP ile uzlaşı arayan iktidar partisi, şimdiden referandum hazırlığına başladı. MHP'yle anlaşma sağlanması halinde ülkücü tabanının “Başkanlık/Cumhurbaşkanlığı” konusundaki tavrını öğrenmek için de anket çalışması yapılıyor. 2010 referandumunda MHP tabanı ile parti yönetimi, farklı yönde hareket etmişti. AKP Genel Merkezi, anlaşmalı olduğu araştırma şirketlerine genel çerçevede de başkanlık anketi yaptırıyor. En son yapılan iki anket çarpıcı sonuçları ortaya koydu. Edinilen bilgiye göre başkanlık anketinde destek sınırda çıkıyor. Bir anket sonucunda yüzde 44 diğerinde yüzde 52 destek oranı bulundu. Kamuoyunun başkanlığa mesafeli duruşu nedeniyle AKP, yetkileri açısından ‘tam başkan' olan sistemin adını ‘Cumhurbaşkanlığı' diye değiştirdi. Böylece halkın tepkisinin daha az olacağı hesap ediliyor.

ÜLKÜCÜ TABAN ANKETİ
AKP, anayasa değişikliği Meclis'ten geçerse MHP tabanının referandumda nasıl hareket edeceğini merak ediyor. Bu nedenle ‘ülkücü' seçmenin nabzı için anket çalışması başlatıldı. MHP seçmeninin, sistem değişikliği konusundaki tavrı öğrenilecek. Ayrıca parti yönetiminin destek verdiği pakete tabanının sahip çıkıp çıkmayacağı sorusuna cevap aranacak. 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan referandumda MHP yönetimi ile tabanı karşı karşıya geldi. Meclis'teki oylamada MHP Anayasa değişikliğine muhalefet etti.

YÜZDE 15-20'NİN KARARI ÖNEMLİ
Ancak referandumda yüzde 58 evet oyu çıkarken, MHP tabanının büyük bölümü de AKP'nin teklifine onay verdi. Bahçeli'nin ‘hayır' bloğunda yer alması nedeniyle teşkilatlarda istifalar yaşandı. AKP dışında pakete sadece SP ve BBP destek vermesine rağmen yüzde 58 oy çıkması, ülkücü kesimin farklı hareket edebildiğini gösterdi. Milliyetçi/ülkücü oylar AKP-MHP ve BBP'de toplanıyor. Anayasa değişikliği konusunda yüzde 15-20 civarında olan bu kesimin kararı belirleyici olacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • CAHİL29 Ocak 2017 21:33

    HSYK türkiyede tüm hakim ve savcıların görevleriyle ilgili kararı veren,görevden atılan,sürülen kararları veren kurum. Cümhürbaşkanının icrat için bu kurumla ne işi var acaba öğrenmek istiyorum.

  • Ülkücü18 Ocak 2017 07:32

    Ülkücüler baskanlik istemiyor. CcC

  • sencer19 Kasım 2016 16:23

    Parelementer sistemin nereden geldiğini biliyor musunuz da böyle savunuyorsunuz ingiltereden dayatıldı bu sistem bize siz de savunuculuğunu yapıyorsunuz.O zaman yarım kalmasın bu sistem tıpkı ingilterdeki gibi krallık olsun bizde de kral da tayyip olsun ama doğru ya tayyip var krallık olmaz başkanlık olmaz tayyip var.Şahsi düşünen her zaman kaybetmiştir önemli olan şahıslar değil sistemdir.Tayyip bugün var yok ama sistem iyi işlediği sürece daima olabilir.

  • sencer19 Kasım 2016 16:16

    madem başkanlığı istemiyorsunuz o zaman parlementer sistemi kendi partinizde uygulayın mhp de 3 başkan olsun chp 3 başkan olsun her ilçenin belediye başkan 3 tane olsun her ilin 3 tane valisi olsun hatta şirketlerin bile 3 er tane ceo su olsun parlementer sistem her yerde olsun tek adamlık olmasın diyorsunuz ya hadi bakalım yiyin birbirinizi bu ülke 1 yıl içinde paramparça olduğunda başkanlığın değil kendisini lafını mumla arar olursunuz.

  • Normal19 Kasım 2016 13:54

    Bu milletin çoğu az çok demokrasiye bağlıdır her ne adla sunulursa sunulsun tek adamlığı sevmez

  • Terim19 Kasım 2016 11:05

    Taban Bahçeli ile aynı fikirde değil

  • fatih,islambul19 Kasım 2016 10:54

    DEVLET,,BAŞKANLIĞI,ÜLKÜCÜLÜĞÜ,,TEMSİL,EDİYORSA,,ÜLKÜCÜLERDEN,,,,,,,,TAM,DESTEK,,,YOK,ÖYLE,BÖYLE,,

  • Yeter artik19 Kasım 2016 10:52

    Başkanlık olmadı Güçlü CB ne farkedecek Bırakın artık bu laf oyunlarını.Bu modele destek yok.Artık gerçek gündem olan ekonomi ve terör konusuna odaklanın.Dolar almış başını gidiyor işyerleri kapanıyor.Bir zahmet Bunlara çözüm bulun.

  • mali19 Kasım 2016 10:00

    Ben ilgili ankete katılan üs yönetimin başkanlık sistemine destek olacağına inanmıyorum. Amaç destek azaldı diye hükumeti zora sokmak. Olabilir mi.