E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiTürkiye'nin CDS'i seçim sonuçlarına nasıl tepki verdi?---

Türkiye'nin CDS'i seçim sonuçlarına nasıl tepki verdi?

Türkiye'nin CDS'i seçim sonuçlarına nasıl tepki verdi?
01 Nisan 2024 - 16:52 borsagundem.com

Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi, yurt dışı piyasaların paskalya tatili nedeniyle kapalı olmasına rağmen 305 puana kadar geriledi.

Türkiye'nin kredi ödeyebilme durumunu gösteren ve risk primi olarak adlandırılan beş yıllık kredi temerrüt takası (CDS) puanı, seçim sonuçlarının ardından düşüşe geçti.

Perşembe gününe 320 ile başlayan ve 323'e kadar yükselen CDS, seçimlerin yapıldığı hafta sonuna 9 puan geriliyerek 311 puanla girdi.

Ekonomim'de yer alan habere göre; seçim sonuçlarının netleşmesinden itibaren sabah saatlerinde 310 puanla güne başlayan CDS, öğleden sonra 305 puana kadar geriledi.

Uzmanlar yurt dışı piyasaların paskalya tatili nedeniyle kapalı olmasına rağmen CDS'deki düşüşü olumlu buldu. CDS'in 300 puan altına düşmesi bekleniyor.

CDS primi nasıl hesaplanıyor?

Ülkelerin dış borçlanmalarına karşı CDS'leri genelde büyük uluslararası yatırım bankaları sağlıyor ve o ülkelerin borcunu çevirememesi halinde ödemeyi bu banka üstlenmiş oluyor. Bu bankalar da söz konusu ülkenin geri ödeme yeteneğini, makroekonomik koşullarını inceleyerek bir risk oranı belirliyor.

Bu oran belirlenirken uluslararası derecelendirme kuruluşlarının verdiği notlar önemli bir rol oynasa da bunun dışında da bir çok faktör göz önünde bulunduruluyor.

Ekonomisi sağlam ve geri ödeme sorunu yaşamayacağı düşünülen ülkelerin risk primi düşük olurken geri ödemekte sorun yaşayacağı düşünülen ülkelerin risk primi yüksek bir orandan belirleniyor.

Türkiye'nin 5 yıllık CDS primi en son 2022 yılında 885 puanı görerek 2003'ten bu yana en yüksek düzeye çıkmıştı.

Türkiye'nin CDS'i 3.5 ayın en yüksek seviyesinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)