E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTürkiye ekonomisi için sert iniş tehlikesi!---

Türkiye ekonomisi için sert iniş tehlikesi!

Türkiye ekonomisi için sert iniş tehlikesi!
24 Ağustos 2015 - 12:19 borsagundem.com

Yurtdışı piyasaların seyri bu hafta belirleyici olacak. İşte İş Yatırım'dan piyasa beklentileri...

Türkiye piyasaları dışarıda ve içerde eş anlı olarak patlayan mükemmel bir fırtınanın etkisi altında savruluyor. Bir yanda Çin ve ABD ekonomilerinden gelen yavaşlama sinyallerinin vurduğu küresel risk iştahı, diğer yanda jeopolitik risklerin ve iç savaş tehlikesinin arttığı bir ortamda ortaya çıkan seçim sarmalı endişesi Türkiye ekonomisini ve piyasaları uzun süre baskı altında tutacak gibi gözüküyor. Beklentilerden zayıf gelen ABD ve Çin ekonomisi verileri Fed’in Eylül ayında faiz artırma ihtimalini %30’un altına çekerek DXY dolar endeksini Haziran ayından beri ilk kez 95’in altına çekti. Bu hafta yurtiçinde önemli bir makro veri akışı bulunmuyor. Muhtemelen seçim tarihinin 1 Kasım olarak kesinleştiğini ve seçim hükümetine dair detayları göreceğiz. Daha ziyade yurtdışı piyasaların seyri belirleyici olacak.

Türkiye Çin kaynaklı dalgadan olumsuz etkilenmiyor. Çin’e olan ihracatımızın sınırlı olması Çin ekonomisindeki yavaşlamadan etkilenmememizi sağlıyor. Hatta emtia fiyatlarındaki gerileme cari açık ve enflasyonu baskılayarak Türkiye için pozitif bir şok etkisi sağlıyor. Nitekim, dolardaki değer kaybı, Euo’nun değer kazanması ve FED faiz artışının gecikmesi de Türkiye’yi destekleyen unsurlar. Dolayısıyla, Türkiye’nin halihazırda kırılgan gelişmekte olan ülkeler arasında sayılması iç politikadaki belirsizliklerden ve güvenlik endişelerinden kaynaklanıyor. Değerlemelerin 2013 Mayısında ve 2014 Aralığında gördüğümüz minimum seviyelerine yaklaştığını görüyoruz. BIST’in 12 aylık tahminlere göre F/K oranı 8.4’e gerilemiş durumda. 2014 başında gördüğümüz minimum seviye 8.0x olmuştu. Fakat halen 2009 krizinde gördüğümüz seviyelere oldukça uzağız (BIST’in F/K oranları 5.0’in altına gelmişti). Nitekim, ihtimal oldukça düşük de olsa, mevcut durum uzun sürecek ve kredi kanallarını daraltacak bir küresel finansal krize dönüşürse (2009 yılına benzer bir şekilde) Türkiye ekonomisi kaçınılmaz olarak sert iniş tehlikesine maruz kalacak.

Hisse bazında baktığımızda Çin’in devalüasyon sonrası emtiada ihraç pazarlarında daha agresif olma ihtimali ve fiyat düşüşleri Türkiye’deki maden ve çelik üreticilerini olumsuz etkileyebilir. Dolayısıyla, Erdemir (EREGL:IS) en az önerilenler listemizde olmaya devam ediyor. Euro’daki değer kazancı ve otomotiv piyasasında kur kaynaklı fiyat artışları ve pazarda Eylül ayından itibaren beklenen yavaşlama, yine en az önerilenler listemizde olan Dogus Oto (DOAS.IS) için olumsuz görüşümüzü destekliyor. BDDK başkanı hafta sonu verdiği bir demeçte yavaşlayan ekonomideki olumsuz gidişatı durdurmak için daha önce uygulamaya konulan ve bankalara yönelik bazı finansal istikrar tedbirlerini gözden geçirebileceklerini belirtti. Alınacak önemlerin netleşmesi ve yurtdışı piyasalardaki toz dumanın sakinleşmesi son dört yılın en düşük seviyelerinde işlem gören bankacılık hisselerine önümüzdeki dönemde olumlu yansıyabilir.

İŞ YATIRIM
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)