E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürk pilotlarına büyük talep ortalığı karıştırdı---

Türk pilotlarına büyük talep ortalığı karıştırdı

Türk pilotlarına büyük talep ortalığı karıştırdı
08 Temmuz 2022 - 15:37 borsagundem.com

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) pilotların yabancı havayollarına geçişini zorlaştıran düzenlemeye imza atarken, Hava-İş itirazlarını iletti.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) Ekip Geçişleri Yönetmeliği'nde değişiklik yaptı.

Yapılan değişiklik ile birlikte Türk pilotların yabancı havayolu şirketlerine geçişleri zorlaşmış oldu.

Havacılık sektöründe pandemi sonrası hızla normale dönmeye başlayan taleple birlikte oluşan pilot açığı nedeniyle başta Kuzey Amerika ve Körfez ülkeleri olmak üzere yurtdışından Türk pilotlara önemli talep oluştuğu belirtilirken; Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) Türk pilotların yabancı havayolu işletmelerine geçişini zorlaştıran bir düzenlemeye gitti.

Buna göre, ilgili genelge ile uçuş ekiplerinin yurtdışındaki bir havayoluna geçişinde gerekli olan uçuş lisansının doğrulama işlemi için pilotların ayrılacağı havayolu şirketinin rızası olmaması halinde en az 6 ay bekleme süresi getirildi.

Hava-İş'ten itiraz

Gelişmenin ardından Ulaştırma Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı ve SHGM’ye yazılı itirazda bulunan Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş) 19 Temmuz’da ise Ulaştırma Bakanlığı ve SHGM yetkilileriyle bir araya gelerek çekincelerini bildirecek.

SHGM, 24 Haziran tarihli genelge ile “ekip geçişleri hakkında” bazı düzenlemelere gitti. Genelge ile getirilen değişiklikler 5 Temmuz’da tebliğ edildi.

En az 6 ay bekleme süresi

Ekip Geçişleri Genelgesi’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Genelge’ye göre, lisans sahibi uçuş ekipleri (pilotlar) Türkiye’de bağlı bulundukları havayollarının muvafakatı olmadan ayrılıp yabancı havayollarına geçmek isterlerse, asgari 6 ay süreyle doğrulama başvuruları kabul edilmeyecek.

Eğitim bedeli borcu gibi mükellefiyetleri bulunan pilotların ise bu yükümlülüklerini yerine getirene kadar doğrulama işlemleri yapılmayacak. Bir pilotun yurtdışında bir havayoluna geçiş yapabilmesi için lisansının, lisansı düzenleyen ilgili sivil havacılık otoritesi tarafından doğrulanması gerekiyor. Bu işlem “verification” olarak adlandırılıyor.

"Çalışma hürriyetine müdahale"

Hava-İş Sendikası’ndan bir yetkili Reuters’a yaptığı açıklamada değişikliğin kişilerin çalışma hürriyeti ve bireysel hakkına müdahale niteliği taşıdığını ve yurtdışında çalışmak isteyen pilotların engellenemeyeceğini söyledi.

Hava-İş yetkilisi, “Özellikle pandemi sonrası gelişmelerle birlikte Türkiye’den ciddi miktarda pilot talebi var. Özellikle Kuzey Amerika ve Körfez ülkelerinden. Ancak genelge ile Türk pilotların yabancı havayollarına geçişi güçleştirildi” dedi.

SHGM genelgesinde söz konusu değişikliğin amacı, “…tarife ve uçak sayısına uygun ekip planlamasının yoğun sezon öncesi yapılması ve yoğun sezonda ekip geçişlerinin operasyonun sürdürülebilirliğinin sağlanması ve uçuş emniyetine olası olumsuz etkisinin azaltılması…” olarak ifade edildi.

Havayolu taşımacılığından toparlanma

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun dün yaptığı açıklamaya göre, Türkiye’de havayolu taşımacılığı pandemi öncesi seviyelere yaklaşmış durumda. Buna göre, Haziran’da, 2019 yılı Haziran ayı uçak trafiğinin %95’ine, 2019 Haziran yolcu trafiğinin ise yüzde 89’una ulaşıldı.

Öte yandan Hava-İş yetkilisi birçok ülkede olduğu gibi şu anda Türkiye’de de pilot ihtiyacı bulunduğuna işaret ederek, “Havayolları açık ilanlarla pilot arıyorlar. Eskiden 1 ayda yeterli sayıya ulaşırlardı. Şu anda 6-7 aydır açık ilanlar var” dedi.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün faaliyet raporunda yer alan bilgiye göre, 2021 yıl sonu itibarıyla Türkiye’de toplam 10,525 uçak pilotu bulunuyor. Yabancı pilotların oranı ise %4 seviyesinde.

SHGM, Boeing 737 Max uçuş yasağını kaldırdı

 

SHGM duyurdu: Yabancı jetlere sıkı takip geliyor

 

SHGM ve THY arasında işbirliği protokolü imzalandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • IS6109 Temmuz 2022 23:31

    Doktor olmayan hastaneyi beyinsiz insan gibi düşünebiliriz. Pilotu olmayan havayolu da yolu olmayan sadece hava.

  • acacu09 Temmuz 2022 00:29

    Giderlerse gitsinler 2 yükleniyor...

  • Ahmet Özbir ve Baran ittifakı 2Li Masa08 Temmuz 2022 22:05

    Neyse ki ihalar sihalar var, pilotsuz!. Gitsinler.Doktorları da alıp uçaklara doldurup öyle gitsinler

  • Kerim09 Temmuz 2022 10:25

    Döviz kazanip hiç olmazsa kendilerini kurtarirlar bu ulkeyede suriyeliler iraklilar afrikalilar gelir robotlarla birlikte calisirlar..Abd nin kurulus yillari gibi oluruz

  • Hami08 Temmuz 2022 20:06

    Kendi pilotlarımızı yabanci havayollarina kaptirmamak önemli. Avrupa havacılık personelinin grevi nedeniyle pilot açığı oluştu zaten. Biz onlara kaptirirsak eğer personeli, biz personel eksikliğine düşeriz bu sefer