E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTüpraş hissesi yarın temettü sonrası nasıl hareket edecek?---

Tüpraş hissesi yarın temettü sonrası nasıl hareket edecek?

Tüpraş hissesi yarın temettü sonrası nasıl hareket edecek?
27 Mart 2019 - 11:44 borsagundem.com

Tüpraş yarın hisse başına 15,15 TL brüt nakit temettü ödeyecek. Alan Yatırım Tüpraş'ı analiz masasına yatırdı.

Tüpraş yarın hisse başına 15,15 TL brüt nakit temettü ödeyecek. Bu da yaklaşık %10’a yakın bir temettü verimi anlamına gelmektedir. Şirket son 10 yılda düzeltilmiş fiyatlar ile 7,5TL’den 150,30TL’ye, yani 18 kat artışla yükseldi. Bu artışın kar artışının yanı sıra her yıl düzenli olarak yüksek oranda temettü dağıtmasına bağlı olduğunu düşünmekteyiz. Son 10 yılda 18 kat artışın anlamı ise endekse göre her yıl ortalama %34 yıllık nominal getiri sağlaması demektir. Ayrıca bu incelenen dönem içerisinde yıllık enflasyon ortalama %10 olurken Tüpraş ortalama yıllık yaklaşık %10 temettü verimliliği sağlayarak yatırımcısını enflasyondan da korumuştur. Ancak genelde Mart-Nisan aylarında dağıtımı yapılan nakit temettünün son 10 yıllık performansını hissenin hareketi bazında incelediğimiz zaman bu beklentinin önceden alındığını ve sonrasında konjonktüre göre yukarı ya da aşağı yönlü hareketler içinde olunduğu incelenmiştir.

Yukarıdaki tabloda şirketin son 10 yıl içinde dağıttığı nakit temettü tarihleri, iç verim oranları ve dağıtım tarihinden önceki son 2 ay süresinden sonraki 2 ay periyodunda TUPRS hissesinin performansı görülmektedir. Tabloda görüldüğü üzere beklentilerin önceden alınması ile neredeyse TUPRS her yıl nakit temettü dağıtımı rakamından önce pozitif performans göstermiştir. Ancak bu performansın verimliliği nakit temettü dağıtım tarihi yaklaştıkça düşmektedir. Temettü dağıtımından önce ne kadar net bir resim çizebilirsek temettü dağıtıldıktan sonrası dönem için aynı şeyi söyleyemeyeceğiz. Son 10 yıllık performansa baktığımızda dağıtım sonrası bazı yıllar pozitif performansını devam ettirirken, bazı seneler konjonktürden olası negatif performanslar gözlemlenmiştir. Ancak 2019 yılı için ortalama bazında baktığımızda Tüpraş hissesinin beklenen hareketini 2 ay öncesinden yeniden yaptığı ve sonrasında bu beklentilerini genel ekonomik ve endeksin performansına göre şekillendirebileceğini söyleyebiliriz.

Alan Yatırım

Daha fazla bilgi için TIKLAYINIZ...

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 187,20
En Yüksek: 191,00
En Düşük: 188,50
Değişim -1,00 %
FK: 0,96
PD / DD: 0,26
İşlem Hacmi 3.579.083.672
Toplam Adet: 18.868.003
Ağırlıklı Ort.: 189,98
ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)