E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTüketici hissiyatı rallinin önünü kesebilir---

Tüketici hissiyatı rallinin önünü kesebilir

Tüketici hissiyatı rallinin önünü kesebilir
19 Temmuz 2023 - 10:38 borsagundem.com

ABD borsalarındaki ralli hız kesmeden sürse de, boğalar tüketici hissiyatındaki yükselişten korkmaya devam ediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları sene başından bu yana gösterdiği yüksek performansla yatırımcıları ve uzmanları şaşırtmaya devam ediyor. Ancak boğalar, bir ters göstergenin rallinin önünü kesebileceğinden endişe ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, tüketici duyarlılığı, ABD hisse senetleri ve ülke ekonomisi hakkında yeni endişeler doğuruyor.

Aykırı bir gösterge

MarketWatch’tan Mark Hulbert’in haberine göre, yükselen tüketici duyarlılığının borsalarda ralliye neden olacağı kabul ediliyor. Ancak bunun çoktan gerçekleşmiş olma ihtimali bulunuyor. Bu da boğaların, ralliden endişe duymasına neden oluyor.

Boğalar ve ralli trenine geç atlamış yatırımcılar, dikkatlerini tüketici hissiyatına yöneltmiş durumda. Bunda, tüketici duyarlılığının ters bir gösterge işlevi görme ihtimalinin etkisi bulunuyor. Michigan Üniversitesi'nin Tüketici Duyarlılığı (Consumer Sentiment) anketi, ABD hisse senetleri ve ekonomisi hakkında endişelenmek için bir başka neden daha sunuyor.

Yüksek duyarlılığı, ortalamanın altı performanslar izliyor

Tüketici duyarlılığı aykırı bir gösterge olarak biliniyor ve en son Michigan Üniversitesi (UMI) göstergesi, tüketici duyarlılığının son aylarda yükseldiğini bulguluyor. Haziran ayından Temmuz ayına kadarki artış, Aralık 2005'ten bu yana en yüksek seviyede seyrediyor. Geçen yıl boyunca tüketici duyarlılığı ölçüsü, aylık olarak ölçülmeye başladığı 1978 yılından bu yana en büyük 12 aylık sıçramalardan biri olan yüzde 21,1 puanlık bir artış göstermiş durumda.

Tarihsel verilere daha yakından bakıldığında, bu kadar büyük geçmiş sıçramaları genelde ortalamanın altında bir performans izliyor. Buna göre, son 12 aylık artışların en yüksek olduğu ayların yüzde 5'i arasında yer alma sınırının yüzde 17 olduğu görülüyor. Bu da, Temmuz ayı ön okumasının temsil ettiği sıçramanın bu alt kümenin oldukça içinde olduğu anlamına geliyor.

Aşırı tepkileri düzeltmeler izliyor

Artan tüketici duyarlılığının ardından sürekli olarak ortalamanın üzerinde borsa getirilerinin gelmemesine şaşırmamak gerekiyor. Tüketici duyarlılığı, öncü bir göstergeden çok bir rastlantı olarak kabul ediliyor. Bu durumun geçen yıl da çok iyi bir şekilde gerçekleştiği görülüyor . Hatırlanacağı üzere yatırımcılar aynı anda daha iyimser hale gelmiş ve hisse senetlerine hücum etmişler ve bu da piyasayı daha da yükseltmişti. Ancak bu, yükselen tüketici duyarlılığından beklenmesi gereken daha yüksek seviyelerin çoktan gerçekleştiği anlamına geliyor.

Bu yükselen duygunun, ortalamanın altında müteakip getirilere yol açmasının nedeni ise yatırımcıların aşırı tepki verme eğiliminde olması. Gerçekten de insanın, iyimser olduğunda daha coşkulu olma eğilimi bulunuyor. Daha az iyimser olunduğunda ise bu genellikle umutsuzluğa neden oluyor. Ters analizin de öğrettiği gibi, tüketici hissiyatındaki buna benzer aşırı tepkileri tipik olarak en azından bir miktar düzeltme izliyor.

En çok boğaları ilgilendiriyor

Bir yıl öncesine geri dönüldüğünde UMI tüketici duyarlılığı endeksinin düşüş eğiliminde olduğu görülüyor. Tüketici duyarlılığında, Haziran 2021'den Haziran 2022'ye kadar olan 12 aylık düşüş, 1978'den bu yana görülenlerin en kötüsü olarak kayıtlara geçmişti. Yine de bugün, S&P 500 Endeksi’nin toplam getiri bazında yüzde 20 oranında daha yüksek seyrettiği görülüyor. Bu da, tüketici duyarlılığındaki artışın zaten geçen yıl gerçekleşmiş olduğunu ispatlıyor.

Bugünün tüketici duyarlılığı tablosunun ise o zamanlar olduğu yerin neredeyse tam tersi bir yerde olduğu görülüyor ve bu verinin en çok boğaları ilgilendirmesi gerekiyor.

ABD'de tüketici güveni beklentilerin üzerinde

 

Tahvil kralı: Amerikan tüketicisinin gücü tükeniyor

 

Jeremy Siegel: Tüketicilerdeki nakit tükenmek üzere

 

ABD tüketici güveninde 4 ayın en yüksek seviyesi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • dogan19 Temmuz 2023 11:37

    Dün krdmd 23,24-21,08 (%9)- Ttkom 23,64-21-36 (%10,7) bunlara ilave olarak Usd %3,5, Altın%4,80 ilave değer kaybı eklendiğinde Mart 2015 te dolar alan yaya kalır ifadesinden sonra, parayı borsaya yatıran bu şartlarda nasıl kazandı? %100 den fazla giden enerji hisselerine aselsan thyao gibi hisselere göremi değerlendirme yapılıyor. Bu kazananları tebrik ediyorum. Borsada kazanmakta kaybetmekte var. Ben kazananları yüksek finansal okuryazarlılıklarından dolayı tebrik ediyorum. Paramı borsa dışında faize yatırsam risksiz paramı korumuş olurdum. Tedbir alınması gerektiğini düşünüyorum.Yatırımcıya bu yüksek oynaklıkta borsa dışında kalması mı teşvik ediliyor? Yüksek oynaklıkta açığa satarak para kazananların bireysel yatırımcı umurunda bile değil.