E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTÜFE verisinden sonra ÜFE'de onu destekledi---

TÜFE verisinden sonra ÜFE'de onu destekledi

TÜFE verisinden sonra ÜFE'de onu destekledi
16 Kasım 2023 - 09:22 borsagundem.com

Dinamik Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende piyasalar mercek altına alınıyor

ABD tarafından gelen tüfe verisinden sonra dün üfe verisini ve perakende satışlarını takip ettik. Üretici fiyat endeksi %1,9’luk piyasa beklentsinin altında Ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %1,3 artış gösterirken aylık bazda ise %0,5 düşüş olarak açıklandı. Üretici fiyatlarında aylık artış beklentisi ise %0,1 olması yönündeydi. Perakende satışlar ise Ekim’de aylık beklentilerin altında %0,1 daralma gösterirken piyasa beklentisi perakende satışların bu dönemde aylık bazda %0,3 düşmesi yönündeydi. Enflasyonda ve ücretlerdeki soğuma devam ederken perakende satışlardaki gelen veriler faiz artırım döngüsünün devam edebileciğini ortaya koyarak risk iştahını baskılayıcı bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Verilerden sonra dolar endeksi 104,3’e, ABD 2 yıllık getiriler %4,92’ye yükselirken eurusd paritesi ise 1,0838’e geri çekildi.

ABD endeksleri, günü %0,4’e varan yükselişle tamamlarken ABD vadelileri ise %0,2 civarı negatif tarafta işlemlerine devam ediyor.

Avrupa endeksleri, günü %0,8’e yakınsayan yükselişle günü tamamladı. Teknoloji sektörü ise %2,2 artışla kazançlara öncülük etti. Makroekonomik tarafa baktığımızda ise İngiltere’de enflasyon Ekim ayında bir önceki yıla göre %4,6 artış göstererek, 2021 yılından bu yana en düşük seviyesine gerilerken piyasa beklentisi enflasyonun Ekim’de yıllık olarak %4,8 artış göstermesi yönündeydi. Çekirdek enflasyon ise yıllık bazda %5,7 olurken beklenti %5,8 olması yönündeydi. Açıklanan verilerden sonra BoE’nin faiz oranlarını artırmayı durdurduğu yönündeki piyasa beklentileri daha da pekişti.

Asya endeksleri, haftanın üçüncü işlem gününü %3,9’a varan yükselişle tamamladı. Bölge endeksleri gün içi işlemlerinde Hang Seng haricinde yataya yakın pozitif tarafta işlem görmeye devam ediyor.

Bist100 endeksi, %0,07 değer kaybıyla 7.665,87 puan seviyesinden günlük kapanış gerçekleştirdi ve toplamda 75,9 milyar TL işlem hacmi gerçekleştirken 7,700 üzerindeki kapanışlar endeksi bir adım daha pozitif tarafta ön plana çıkarabilir. Önceki kapanışa göre mali endeks %0,39, teknoloji endeksi %0,28 değer kazanırken, sanayi endeksi %0,10, hizmetler endeksi %0,24 değer kaybetti. En çok düşen sektör endeksleri; İletişim, Finansal Kiralama, Faktoring ve Menkul Kıymet Yatırım Ortaklıkları olurken, en çok artan sektör endeksleri ise; Madencilik, Turizm ve Holding ve Yatırım' oldu.

Bugün ABD tarafından işsizlik haklarından yararlanma başvuruları ve sanayi üretimini takip ediyor olacağız.

BİST100 endeksinin yatay bir başlangıç yapmasını bekliyoruz.

Yatırımcı ilgisinin arttığı hisseler (16/11/2023)

 

Küresel piyasalarda 'Çin' etkisi

 

12 göstergesi al veren hisseler (16.11.2023)

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)