E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTrump öncesi gözler Yellen'da---

Trump öncesi gözler Yellen'da

Trump öncesi gözler Yellen'da
17 Kasım 2016 - 09:21 borsagundem.com

A1 Capital sabah raporunda Fed başkanı Yellen'ın vereceği mesajlara ve Trump'ın Fed konusunda atacağı adımlara dikkat çekti.

Fed’in olası faiz artırımı ihtimalinin olduğu toplantıya sayılı günler kala (14-15 Aralık) RBC ekonomistlerinin bir bilgi notunda “Günün konusu Washington’dan gelecek 12-18 ay içeriisinde Fed kurulunda gidileciblek önemli potansiyel değişiklikler” ifadesi akıllara seçim propaganda sürecinde hedef aldığı Fed Başkanı ve Fed’in bazı üyelerinin gitmesi vurgusunu sıklıkla yapan Trump’ın, 20 Ocakta koltuğa oturduktan sonraki 100 günlük ilk icraat döneminde bu adımı atabilme ihtimalini sorguluyor.
Trump yönetiminin Fed’in yönetim kurulu üzerinde etkili olabilmesi için önemli bir potansiyel taşıma ihtimalinin de yer aldığı notta, mevcut boştaki iki sandalye için değil, değişecek en az 3 sandalye olduğu ifadesi akıllara bu ihtimali getirmekte.
Hemen hatırlatalım, Fed Başkanı Yellen ve yardımcısı Fischer’ın görev süresinin 2018’de, Fed guvernörü görev süreleri ise 2024 ve 2020 yıllarında sona eriyor. Bugünün ana gündem maddelerinden en önemlisi bize göre Yellen’ın, Trump’ın Başkan seçilmesi sonrasında ilk kez kongrede yapacağı konuşma olacaktır. Yine hatırlatalım, Trump’ın beklenmedik başkanlığı mali teşvikler, büyüme ve enflasyona dair vaatleri Fed başkanlarının seçim sonrasında Fed’in faiz artırması gerekliliği vurgusunu daha yüksek sesle söylemeleri Aralık ayında faiz artırma spekülasyonlarını güçlendirmişti.
Yellen daha önceki konuşmalarında olduğu gibi şahin görünümlü güvercin tarzını mı yoksa şahin gibi şahin duruşunu mu sergileyecek merak konusu ve kongrede yapacağı bu konuşmada Trump’a yönelik herhangi bir imada bulunup bulunmayacağı yakın takibimizde olacak.
Küresel piyasaların neredeyse tamamının Aralık faiz ihtimalini neredeyse garanti gözüyle bakması doların önlenemez yükselişini de beraberinde getirdi.
Altın ve petrolde ise, tıpkı dolara benzer hareketleri gördük. Doların içerideki 3.32 seviyesine yükselmesinde sadece bu gelişmeler değil, iç gündemdeki gelişmeler de etkili oldu.
Türkiye’nin yeni bir hikayeye doğru yol olması gerektiği düşüncesinden yola çıkarak doların dalgalanmasının önüne geçebilmek ve olumsuz etkilerini azaltabilmek için bize göre bazı önemli adımların ivedilikle atılması gerekiyor.
Bu adımları sıralayacak olursak;
 Enerji yatırımlarına hız vermemiz,
 ARGE ve teknolojik altyapı yatırımlarına hız vermek,
 Büyüme konusunda küresel talepteki azalmayı dikkate alarak yeni Pazar arayışlarına hız vermek (ihracatın büyük bölümünü Avrupa’ya yapmanın önümüzdeki dönemde ülkemiz için daha yüksek riskleri beraberinde getirebileceğini hatırlatalım),
 Yapısal reformların bir an evvel hayata geçirilmesi ve Kobilerin bu süreçte daha çok desteklenmesi
Bu adımların bir an önce atılması, olası kur savaşlarında Türkiye’nin elini güçlendirecektir.

A1 Capital  www.a1capital.com.tr

Günün önemli şirket haberleri 17.11.2016

 

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 17/11/2016

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)