E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTrump gitti ‘Körfez Krizi’ bitti---

Trump gitti ‘Körfez Krizi’ bitti

Trump gitti ‘Körfez Krizi’ bitti
06 Aralık 2020 - 09:04 borsagundem.com

Trump’ın ABD Başkanı olmasıyla başlayan ve ülkeleri savaşın eşiğine getiren ‘Körfez Krizi’, Trump’ın Beyaz Saray’ı boşaltmasına günler kala çözüm noktasına geldi

ABD Başkanı olduktan sonra adeta Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni (BAE) haraca bağlayan ve bölgede kriz çıkarak yüklü miktarda silah satışı yapan Donald Trump’ın seçimi kaybetmesinden bölgede ılımlı bir hava esmeye başladı. Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır, 5 Haziran 2017’de “terör gruplarını desteklediği” suçlamasıyla Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmiş, bu ülkeye ekonomik abluka uygulamaya başlamıştı. Bu durum, Körfez bölgesinde krize yol açmıştı.

Son günlerde krizin çözümü için ABD ve Kuveyt’in ara buluculuğunda girişimler gerçekleşti. Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır, 5 Haziran 2017’de “terör gruplarını desteklediği” suçlamasıyla Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmiş, bu ülkeye ekonomik abluka uygulamaya başlamıştı. Bu durum, Körfez bölgesinde krize yol açmıştı. Son günlerde krizin çözümü için ABD ve Kuveyt’in ara buluculuğunda girişimler gerçekleşti.

Trump’ın Başdanışmanı Kushner geçtiğimiz hafta bölge ülkeleriyle görüşmeler gerçekleştirmişti. ABD merkezli The New York Times gazetesinde yer alan haberde, “Trump yönetiminin, İran’ın ipini sıkmak amacıyla Körfez krizini görevden ayrılmadan önce çözmek istediği” öne sürülmüştü. Haberde bu yöndeki ilk adımlar arasında, “Trump yönetiminin Suudi Arabistan’a, İran’ın hava sahasını kullanması karşılığında milyonlarca dolar ödeyen Katar’a hava sahasını açması için baskı yapması” olduğu aktarılmıştı.

Trump’ın baskı yaptığı Suudi Arabistan ve Katar’ın 3 yılı aşkındır süren anlaşmazlığı sona erdirmek için ön anlaşmaya varmaya yakın oldukları öne sürülüyor. Kuveyt Emiri Şeyh Nevvaf el-Ahmed el-Cabir es-Sabah’ın dün çabalarından dolayı ABD, Suudi Arabistan ve Katar liderlerine teşekkür mektubu gönderdiği öğrenildi.

Türkiye, Körfez'deki çözüm arayışlarından memnun

Suudi Borsası'nda dolandırıcılık

ABD barış görüşmelerinden memnun

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Uçuk femi06 Aralık 2020 19:40

    Dünyanın en büyük katili ardında milyonlarca ölüm yıkım bıraktı ,,tarihe geçti eli kanlı ,,

  • ALİ RIZA KESTANECİGİLLER06 Aralık 2020 17:26

    sizlerde bunlara takılıp kalıyorsunuz.abd başkanlarının hiç bir özellikleri yoktur.bunların hepsi yahudi sülalelerinin birer memurları olup, onlar ne derler ise bunları yaparlar.kim başkan olursa olsun sonuçlar değişmez asla.kendinizi kandırmayın.

  • oktaydoğaner06 Aralık 2020 16:03

    arap işte onun bunun elinde oyuncak dünde böyleydi bugünde 

  • Mehmet06 Aralık 2020 14:44

    Las Vegas çocuğu devlet adamı değildi. . . Asla olamadı da. Dünya ekonomisini perişan etti. Avrupa Rusya çin ve yatırımcılar canından bezdi. Bizim borsayi da tehdit etti. Bu adamın blöflerini sadece reis yemedi. . Trump i az da olsa ehlilestirebildi. .

  • Karagülle06 Aralık 2020 10:20

    Ayrıca trump döneminde islam coğrafyası dağıtılmış birlik olması yahudiler tarafından amerika eliyle bilinçli olarak engellenmiştir.trump dünya barışına kara lekedir.

  • Karagülle06 Aralık 2020 09:50

    Trump ın tek derdi yahudi lobisine hizmettir.damadı da yahudidir ve trump un başkanlığını yahudi lobisi bir fırsat olarak açıkça kullanmıştır.

  • Lale06 Aralık 2020 09:22

    Aynı bizim damat gitti, dolardaki yükseliş bitti olayı gibi

  • Bir yorum06 Aralık 2020 12:14

    Sen şu partine bak ta taciz, tecavüz, rüşvet  ondan sonra ahkam kes!