E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTrump Beyaz Saray'dan ayrılmazsa ABD'yi neler bekliyor?---

Trump Beyaz Saray'dan ayrılmazsa ABD'yi neler bekliyor?

Trump Beyaz Saray'dan ayrılmazsa ABD'yi neler bekliyor?
05 Kasım 2020 - 19:31 borsagundem.com

Uzmanlar, Donald Trump'ın seçimi kaybetmesi halinde Beyaz Saray'dan ayrılmazsa yaşanabilecek senaryoları yorumladı

ABD’nin bazı eski başkanları, ikinci dönem için aday oldukları başkanlık seçimlerinin sonuçlarına karşı çıktı ancak hiçbiri görevi bırakmayı reddetmekte ısrarcı olmadı.

ABD merkezli vox.com’a göre ABD Başkanı Donald Trump, yenildiği takdirde seçim sonuçlarını kabul etmeyebileceğini daha önce belirtmişti.

Bu da başkanın iktidarı bırakmak istemeyerek, ABD’nin demokratik sistemini zayıflatabileceği korkusunu uyandırdı.

Bazı uzmanlar, eğer böyle bir şey olursa Demokrat Parti’nin başkan adayı Joe Biden’ın seçimi kazanıp göreve başladıktan sonra Trump’ı Beyaz Saray’dan ‘kovmak’ gibi bir seçeneğinin olacağını söylüyor.

Yasaya göre, Biden’ın zaferi resmi olarak ilan edilirse, 20 Ocak 2020’de bir açılış konuşması yapması ve bu sırada Trump’ın barışçıl güç devrinin bir sembolü olarak Biden’ın arkasında durması gerekiyor.

Trump bunu reddederse, Biden açılış törenini tamamlama ve ardından Gizli Servis’ten Trump’ı Beyaz Saray’dan çıkarmasını isteme hakkına sahip.

Bununla birlikte, seçim sonucuna itiraz edilir ve uzun bir yasal mücadele başlarsa, o zaman Trump’ı Beyaz Saray’dan çıkarmak veya yönetimi elinden almak için yapılacak fazla bir şey yok.

Ulusal güvenlik hukuku uzmanı olan Lindsay Cohn, “Başkan seçim sonucunu kabul etmeyi veya Beyaz Saray’dan ayrılmayı reddederse, o zaman seçim sonuçlanana kadar bu konuda yapılacak hiçbir şey yok. Başka bir deyişle, Trump, Anayasa’nın öngördüğü 20 Ocak güç devri tarihinden sonra da Beyaz Saray’da kalabilir” dedi.

Demokrat aday Biden, Trump’ın önceki seçimlerde kazandığı iki büyük eyalet Wisconsin ve Michigan’da galibiyet kazandıktan sonra Beyaz Saray’a girmeye gittikçe yaklaşıyor.

Salıncak eyalet olarak adlandırılan Wisconsin ve Michigan’ı kazanan Joe Biden delege sayısını 264’e çıkardı.

Nevada, Georgia veya Pennsylvania’yı kazanırsa, 270 delegeye ulaşarak ABD’nin 46. başkanı olacak.

Trump’ın kampanya direktörü Bill Stepien, Wisconsin eyaleti için oyların tekrar sayılması konusunda istekte bulunacaklarını açıkladı.

Trump’ın ekibi ayrıca Michigan ve Pensilvanya eyaletlerinde oy sayım işlemlerinin durdurulması için dava açtı.

Başkan Trump ise, “Seçimleri biz kazandık. Yüksek Mahkeme’ye gideceğiz” diyerek hukuk mücadelesi vereceğinin sinyalini verdi.

ABD seçimleri sonuçlanmayınca dolar düşüşe geçti

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)