E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTom Lee: 2023 rallisinin tek sebebi yapay zeka olmayacak---

Tom Lee: 2023 rallisinin tek sebebi yapay zeka olmayacak

Tom Lee: 2023 rallisinin tek sebebi yapay zeka olmayacak
06 Temmuz 2023 - 14:11 borsagundem.com

Küresel borsalarda 2023 rallisini büyük oranda yapay zeka teknolojileri sürükledi. Ancak Fundstrat’tan Tom Lee yılın geri kalanında rallinin ekonomik veriler tarafından da destekleneceğini öngörüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’in en boğa isimlerinden birisi S&P 500 Endeksi’nin 2023’ün ikinci yarısında yeni bir rekor seviyelere ulaşacağını öngörüyor. Ancak borsa uzmanına göre 2023’ün geri kalanında hisse senetleri için itici faktör yapay zekâ (AI) olmayabilir.

YahooFinance'in haberine göre, bağımsız araştırma şirketi Fundstrat Global Advisors'ın Kurucu Ortağı Tom Lee, ABD’de resesyon ihtimalinin düşmesine, gerileyen enflasyona ve hisse senetlerini satın almak için hazır bekleyen nakit birikimlerine dikkat çekti. Lee’ye göre söz konusu bileşenler AI dışında hisse senetlerinde yükselişe neden olacak kilit göstergeler olarak öne çıkıyor.

Fundstrat’ın 2023 yıl ortası öngörüsünde S&P 500 Endeksi için yıl sonu hedefi 4.750 puandan 4.825 puana yükseltildi. Lee boğa piyasasının tutunacağı düşüncesini savunuyor.

Lee, “Bunun kulağa mantıksız geldiğini biliyorum. Çünkü ortada ne ‘resesyon’ ne de 'ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz indirimi' var. Ancak enflasyonda büyük bir düşüş yaşadık ve 2022’nin büyük bir bölümünde savunduğumuz üzere enflasyon savaşı FED’in yürüttüğü ve görünüşe göre kazandığı bir savaştır” ifadelerine yer verdi.

Lee'nin açıklamaları, ABD’deki son verilere göre çekirdek kişisel tüketim harcamaları endeksinin mayıs ayında %4,6 arttığını göstermesinden sadece birkaç gün sonra geldi. Bu oran FED’in %2’lik enflasyon hedefinden hâlâ çok yüksek olsa da Lee enflasyonun sadece bir yıl öncesinde %9’un üzerinde olduğunu hatırlatıyor.

Araştırma ABD borsalarında bu yıl kaydedilen güçlü başlangıca da dikkat çekildi. AI odaklı ralli Nasdaq Bileşik Endeksi’nin %31’in üzerinde yükselmesine imkan sağlarken S&P 500 de yılın ilk altı ayında %15’ten fazla yükseldi. Fundstrat’ın raporunda Lee’nin bu ralliyi daha önceden tahmin ettiğine de işaret edildi.

Nasdaq'ın rallisi, Bespoke Investment Group'un verilerine göre, 1983'ten bu yana teknoloji endeksi için yılın en iyi başlangıcını işaret etti. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsalarının yıla güçlü bir ralliyle başlaması genellikle yılın pozitif bir konumda tamamlanması ihtimalini artırıyor.

Lee, “2023’ün ikinci yarısı için beklenebilecek en düşük seviye pozitif %8’lik performanstır. 1950’den bu yana S&P 500’ün ilk yarıda %10’un üzerinde yükseldiği ve yılın geri kalanında negatif kaldığı yıllarda medyan yıllık getiri pozitif %12” ifadelerine yer verdi.

Borsa uzmanı S&P 500 Endeksi’nde %16’lık ralliye rağmen büyük teknoloji hisseleri hariç geleceğe dönük bilanço getiri oranlarının sadece %0,7 oranında yükseldiğine dikkat çekti. Söz konusu tablo Lee’ye göre teknoloji hisseleri dışındaki bazı hisse senetlerinin ralliye katıldığını diğerlerinin de katılma yolunda olduğunu gösteriyor.

Lee, “Finansal koşullar rahatlarsa ekonomik döngüyle ilişkili hisse senetleri yükselişe geçecektir” dedi. Borsa uzmanı teknoloji, sanayi ve enerji sektörü hisselerine işaret etti.

Amerikan borsalarına satış getirecek 5 kritik sebep

 

BlackRock, Bitcoin ticaretini daha ucuz hale getirmek istiyor

 

'Artık para politikasındaki “dönüş hızını” takip edeceğiz'

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)