E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTeşvik belgesinde patlama---

Teşvik belgesinde patlama

Teşvik belgesinde patlama
06 Şubat 2014 - 06:07 borsagundem.com

Bakan Zeybekçi, teşvik belgeleri alanında 2013'te rekor kırıldığını kaydetti

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, teşvik belgeleri alanında geçen yıl rekor kırıldığını kaydetti.

2013 yılında teşvik belgelerinin artmasında çözüm sürecinin katkısıyla art arda alınan yatırım kararlarının etkisi hissedildi. Zeybekçi, 2013’te 4 bin 985 teşvik belgesiyle bugüne kadar en yüksek teşvik belgesinin verildiğini, bununla 93.8 milyar TL yatırım planlandığını ve bunun da 190 bin 385 kişilik istihdama karşılık geldiğini kaydetti.

Zeybekçi, MHP Kastamonu Milletvekili Emin Çınar’ın dış ticaret açığı, verilen teşvikler ve gelir dağılım dengesine ilişkin soru önergesini yanıtladı.
Cari açığın Türkiye ekonomisinin önemli yapısal sorunlarının başında geldiğini belirten Zeybekçi, “Cari açığın ülke açısından büyük sorun teşkil etmesinin en temel nedenlerinden biri, Türkiye ekonomisinin enerji konusundaki dışa bağımlılığıdır” dedi.

Ciddi avantajlar...

Zeybekçi, enerjide bağımlılığın azaltılması halinde ciddi miktarlarda katma değerin ülke içinde kalacağını kaydetti. Zeybekçi, ithal edilen ara malları ve sermaye malları ithalatının da dış ticaret açığı verilmesinde önemli bir payı bulunduğunu dile getirdi.
Kamu yatırımlarının 2012 itibarıyla 55.9 milyar TL seviyesine yükseldiğini, bu yatırımların eğitim, tarım ve enerji sektörlerinde yoğunlaştığına dikkati çeken Zeybekçi, özel sektör yatırımlarını teşvik ettiklerini kaydetti.

Bakan Nihat Zeybekçi, yatırımcılara KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, asgari ücret üzerinden hesaplanan sigorta pirimi işçi ve işveren hissesi desteği, faiz desteği, yatırım yeri tahsisi, gelir vergiis sptopajı desteği ve KDV iadesi destekleri sağlandığına vurgu yaparken, bu teşviklerin ciddi yatırım ve istihdam sağladığını dile getirdi.

‘Yoksulluk tablosu düzeliyor’

Bakan Nihat Zeybekçi, GSYİH yükselirken milli gelirin dağılımında da yavaş da olsa düzelme sağlandığını belirtti. Son 10 yılda atılan adımlarla toplumun her kademesinin üretim ve bölüşüm sürecine dahil olmalarını hedeflediklerini dile getiren Zeybekçi, “Yoksulluk tablosunda düzelme gözlenmektedir” dedi. (Milliyet)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)