E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTemkinli yatırımcılar da piyasalara dönme yolunda---

Temkinli yatırımcılar da piyasalara dönme yolunda

Temkinli yatırımcılar da piyasalara dönme yolunda
28 Temmuz 2023 - 11:49 borsagundem.com

ABD ekonomisi için öne sürülen 'yumuşak iniş' anlatısı giderek güçleniyor. Bunun, temkinli yatırımcıları da piyasalara çekmesi bekleniyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de resesyon senaryoları yeniden rafa kalkıyor. Öyle ki, Fed bile bir resesyon ihtimali görmediğini belirterek ekonominin dayanıklılığına vurgu yapıyor. Bunlara ekonomik büyüme rakamları da eşlik edince ortaya güçlü bir ‘yumuşak iniş’ senaryosu çıkıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bir resesyon öngörülmemesi ve ‘yumuşak iniş’ ile enflasyonla mücadelenin sonlandırılması ihtimali, özellikle temkinli yatırımcıları piyasalara çekecek gibi gözüküyor.

Daha fazla iyimserlik

MarketWatch’tan Vivien Lou Chen’in haberine göre, yatırımcılar, dünyanın en büyük ekonomisinin bir gerileme dönemine girip girmeyeceği konusunda bir yılı aşkın süredir devam eden tartışmaların ardından, ABD'nin bu krizden çıkmayı başarabileceğine dair şaşırtıcı bir sonuca varmış durumda.

Perşembe günü beklenenden güçlü gelen ikinci çeyrek GSYİH raporu ve buna eşlik eden geçen haftaki işsizlik yardımı başvurularındaki düşüş, Haziran ayında dayanıklı mal siparişlerinde bir sıçrama ve emlak sektörünün konut durumunun sona erdiğini bildirmesi tek bir anlama geliyor: "Daha fazla iyimserlik." Veriler, Haziran tüketici fiyat endeksindeki yıllık manşet enflasyon oranının bir yıl önceki yüzde 9,1'lik zirveden iki hafta önce yüzde 3'e düşmesinin ardından geliyor.

Endeks hisseleri toplu veriye yanıt olarak çoğunlukla yükseldi ancak 10 ve 30 yıllık Hazine getirileri, Japonya Merkez Bankası ile ilgili rapor sonrası yüzde 4'ün üzerine sıçradığı için düştü. Bu, üç büyük endeksin hepsini günü düşük kapatmaya ve Dow Jones Endeksi’nin galibiyet serisini sonlandırmaya zorladı. Fed, Çarşamba günü faiz oranlarını yüzde 5,25 - 5,5 aralığına çekerek 22 yılın en yüksek seviyesine çıkardıktan sonra bile, yatırımcılar, Başkan Jerome Powell'ın “Yumuşak iniş için şansımız var” görüşüne giderek daha fazla katılıyor gibi görünüyordu. Yatırımcılar, “Kesin olmaktan çok uzak” ve “Bunun gerçekleşmesini görmek için daha gidecek çok yolumuz var” gibi uyarı cümlelerini ise pek dikkate almadı.

Yumuşak iniş

Toews Asset Management'ın CEO'su Phil Toews, “Matematik şimdi yumuşak iniş ya da iniş yok diyor; en azından piyasalar bunu böyle ele alıyor. Bu elbette boğalar için harika bir zaman anlamına geliyor. Beklenmedik derecede olumlu bir TÜFE rakamı, iyi bir GSYİH raporu, hala güçlü olan istihdam ve güçlü bir tüketicinin birleşimi, bir durgunluk yaşamayacağımızı kanıtlıyor. Bu en önemli 'yeni' haber ve bir süredir devam eden ayı piyasası tartışmasını da masadan kaldırıyor” şeklinde konuşuyor.

Finans piyasalarında pek çok kişi, Mart 2022'den bu yana Fed'in enflasyona karşı devam eden savaşının ve hızlı faiz oranları artışlarının ekonomiyi teknik olarak birkaç aydan fazla süren önemli bir düşüş olarak tanımlanan bir resesyona sürükleyeceğini varsayarak yıla başladı. Bunun yerine ABD, en sonuncusu Çarşamba günü açıklanan yüzde 5'ten fazla Fed faiz artırımına rağmen şaşırtıcı bir şekilde dirençli olduğunu kanıtladı.

Dow Teorisi olarak bilinen ve hisse senetlerindeki birincil eğilimleri belirlemek için tarihsel olarak en doğru stratejilerden biri olarak kabul edilen teori de, genişleyen bir boğa piyasası olasılığına işaret ediyor. BMO Family Office'in baş yatırım yetkilisi Carol Schleif, Perşembe günkü GSYİH raporunun, son 40 yılın en hızlı faiz oran artışından sonra bile ABD'de yumuşak iniş senaryosu konusunda iyimserliği körüklediğini söylüyor.

Tartışmanın diğer tarafında yer alan Thornburg Investment Management portföy yöneticisi Ali Hassan ise Fed'in ABD ekonomisini bir resesyona sürükleyeceğinden hâlâ korktuğunu itiraf ediyor.

Temkinliler piyasaya girebilir

Toews Asset Management'tan Toews, yaptığı açıklamada, “En azından resesyon olasılığı konusunda endişelenmeniz gerekiyordu ve biz kesinlikle endişeliydik. Nisan ayında, bölgesel banka meselelerinin ötesine geçtiğimizde, müşterilerin hisse tahsisi almalarını sağlamamız gerektiğini gördük. Herkes yılbaşından bugüne yüzde 20’yi bulan S&P 500 Endeksi kazancına karşı yüzde 5’lik hazine bono oranına uyanıyor ve şu anda temkinli davranan trilyonlarca dolar piyasaya girmeye karar veriyor olabilir” şeklinde konuşuyor.

Piyasanın iyimserliği, Amerikan Bireysel Yatırımcılar Birliği'nin (American Association of Individual Investors) en son okumasına da yansıyor. Bu okuma, bireysel yatırımcılar arasındaki yükseliş eğiliminin Çarşamba günü sona eren haftada yüzde 37,5'lik tarihsel ortalamanın üzerine çıkarak yüzde 44,9'a ulaştığını gösteriyor. Bu aynı zamanda iyimserliğin ortalamanın üzerinde olduğu sekizinci haftaya karşılık geliyor.

Bununla birlikte, Northwestern Mutual Wealth Management'ın baş yatırım yetkilisi Brent Schutte, “Bunlar gibi anormal derecede yüksek okumaları, genellikle sonraki 12 ay boyunca negatif seyreden öz sermaye getirilerinden önce geliyor” diyerek yatırımcıları uyarıyor.

Resesyon değil, yavaş büyüme

Columbia Threadneedle Investments'ın küresel baş yatırım sorumlusu William Davies için ise ABD'de bir resesyon olup olmayacağı sorusu belirsizliğini koruyor. Davies, “Tartışma hala açık ve iş piyasasının sıkılığı göz önüne alındığında jüri hala dışarıda” diyor. Davies, “Soru şu: Enflasyon tekrar yükselebilir mi? İşsizlik oranı yükselmedikçe enflasyonun insanların düşündüğü kadar hızlı düşmeyeceğini umuyoruz” şeklinde konuşuyor.

Columbia Threadneedle, federal fon oranı hedefinin yüzde 5,5 - 5,75'e ulaşmasını ve 2024'e kadar orada kalmasını bekleyen kampta yer alıyor. Davies, “Görüşümüz, bir durgunluk veya cansız bir büyüme elde edebileceğimiz yönünde, ancak bu gerçekten önemli değil. Önemli olan, 2020'de veya 2000'lerin başında yaptığımız gibi keskin bir durgunluk yaşamamamız. Bu yılı geride bırakırken, veriler pek çok kişinin korktuğundan daha güçlü geliyor ve hafif bir durgunluğun olabileceği görüşü bile fazla karamsar kabul ediliyor. Belki de sadece yavaş bir büyüme elde ederiz” diyor.

Yumuşak iniş anlatısı ne kadar gerçekçi?

 

David Rosenberg: Yumuşak iniş ihtimali yok

 

ABD ekonomisi beklentilerin üzerinde büyüdü

 

FED’in faiz artışından kazananlar ve kaybedenler

 

Fed sonrası hisse senetlerinde yüksek volatilite ihtimali

 

Fed resesyon öngörmüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)