E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTCMB para ve kur politikası analizi---

TCMB para ve kur politikası analizi

TCMB para ve kur politikası analizi
10 Aralık 2014 - 15:56 borsagundem.com

TCMB 2015 Para ve Kur Politikası'nda enflasyon odağının yanısıra finansal istikrara ilişkin riskler gözetilmeye devam edilecek

 Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan  analiz raporu:
   
"TCMB 2015 Para ve Kur Politikası'nda enflasyon odağının yanısıra finansal istikrara ilişkin riskler gözetilmeye ve kontrol altında tutulmaya devam edilecek. Finansal risklere yönelik olarak basiretli borçlanma desteklenecek.
   
Sıkı para politikası yoluyla enflasyon beklentilerinde sağlanacak düşüşün uzun vadeli faizlere de düşüş yönünde yansıması amaçlanıyor. 
   
Rezervlerin artırılması ve dış borçlanmada vadelerin uzaması yoluyla rezervlerin kısa vadeli borçları karşılama rasyosunun iyileştirilmesi hedefleniyor. 
   
Bankaların yükümlülük yapısında çekirdek yükümlülükler teşvik edilecek.

Enflasyon ve Para Politikası:

2015 yılı enflasyon hedefi %5. 
Petrol fiyatlarındaki gerileme ile %6.2'lik 2015 yıl sonu enflasyon tahmininin altında gerçekleşmesi olasılığı yükseldi. 
Sıkı para politikası devam edecek: Bu amaçla kısa vadeli faizlerin seviyesi uzun vadeli seviyelere yakın tutulacak- yatay getiri eğrisi. 

Türkiye ekonomisi açısından:

Fırsatlar:
Petrol fiyatlarındaki düşüş
Düşük faiz ortamı

Zorluklar:
Küresel ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın Fed'in para politikasında normalleşmeyi ötelemesi 
Gıda fiyatlarındaki seyir  buradaki oynaklığın azaltılması için yeni Gıda Komitesi kuruldu.  
   
Düşük faiz ortamında kısa vadeli ve yabancı para cinsinden borçlanma eğilimi artabilecektir. Bu eğilimin uzun süre sürmesi risk primini artırıcı bir faktör. Ayrıca Fed para politikası normalizasyonunun ötelenmesi bu borçlanma eğilimini güçlendirebilecektir. 
   
Bu bağlamda, basiretli borçlanmayı sağlamak için iki parametre takip edilecek: 
    1.    Borçlanmanın hızı: Kredi büyümesinin, istikrarlı olarak kabul edilen, %15 seviyelerinde seyretmesi 
    2.    Borçlanmanın kompozisyonu:%15'den büyük ticari kredi  %15'den küçük tüketici kredisi büyümesi
   
Borçlanma vadesi: Dış borçlanmalarda uzun vade teşvik edilecek. Finansal istikrara ilişkin riskler açısından rezervlerin kısa vadeli borçlara oranı %90 seviyelerinde  hedef %100+. Özellikle bankacılık sektörünün uzun vadeli borçlanmasını teşvik etmek amacıyla kısa vadeli zorunlu karşılıklar yukarı yönlü ayarlanacak uzun vadeliler ise değiştirilmeyecek.  Kısa ve uzun vadeli borçlanmalar arasındaki maliyet farkı azaltılacak. 
   
İstikrarlı yükümlülük yapısının teşviki: Çekirdek yükümlülükleri teşvik etmek için, mevduat+özkaynaklarının kredilere oranı sektör ortalamasından yüksek olan kuruluşlara daha yüksek TL zorunlu karşılık faizi ödenecek. 
   
Rezervler: İhracat reeskont kredileri yoluyla rezerv artışı sağlanmaya devam edilecek. Döviz alım-satım ihaleleri ile rezerv biriktirme hızı ayarlanacak."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)