E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTBB: İlk 7 ayda karşılıksız çek tutarı geriledi---

TBB: İlk 7 ayda karşılıksız çek tutarı geriledi

TBB: İlk 7 ayda karşılıksız çek tutarı geriledi
17 Ağustos 2020 - 14:11 borsagundem.com

TBB açıklamasında, ilk 7 ayda karşılıksız işlemi yapılan çek tutarının gerilediği belirtildi

Bankalara, 2020 yılının Ocak – Temmuz döneminde ibraz edilen 404 bin keşideciye ait 7,8 milyon adet çekin toplam tutarı 519 milyar TL oldu.

Türkiye Bankalar Birliğinden yapılan açıklamaya göre, geçen yılın aynı dönemine göre çek adedi yüzde 22, keşideci sayısı (tekilleştirilmiş) ise yüzde 13 gerilerken, çek tutarı aynı kaldı.

Ocak – Temmuz 2020 döneminde bankalara ibraz anında karşılıksız çıkan, 21 bin keşideciye ait 133 bin adet çekin toplam tutarı 8 milyar TL oldu. Karşılıksız işlemi yapılan 12 bin keşideciye ait toplam 2 milyar TL tutarındaki 33 bin adet çek daha sonra ödendi.

Geçen yılın aynı ayına göre, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarı yüzde 56, çek adedi yüzde 66, tekil keşideci sayısı ise yüzde 49 geriledi.

Karşılıksız işlemi yapılan çek tutarının ibraz edilen çeklere oranı bir önceki yıla göre geriledi.

Temmuz 2020 ayında karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı tutar olarak bir önceki yılın aynı ayına göre 1,7 puan azalarak yüzde 1,4, adet olarak ise 2 puan gerileyerek yüzde 1,2 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cem ÖZ19 Ağustos 2020 13:20

    Pandemi dönemi içerisinde Devlet Garantili ÇEK KREDİSİ verildi. Yani aslında çek ödemeleri devlet eli ile kredi ödemesine dönüştürüldü. Bu nedenle karşılıksız çek adetlerinde düşüş var. Aslına baktığımızda piyasada ne para dönüyor ne de ticaret. Hele ki iç piyasaya üretim yapan firmaların durumu çok vahim.  Bırakın ödemelerini yapmayı çalışanlarına maaş veremiyorlar. Yani kısacası ekonomi basılan paralar ile uçuyor. Bankamatiklerden bir tek eski basım para çıkmıyor. Biraz bunların gelecekte yaratacağı sorunları düşünmek lazım. Düşük faizli kredi ödemeleri Eylül ayında başlıyor. 180 gün bankalar icraya veremeyeceği için ortalama Mart ayında durumun iyi olacağını düşünmüyorum.

  • İsmail öner19 Ağustos 2020 10:13

    İnsanlar çeklerini ödüyemiyor pandami zamanı çeki verdiği firmayla konuşup ileri tarihe attırıyor tabi faiziyle o yüzden karşılıksız çek gözükmüyor faizi de kabul etmeyenin çeki yazılıyor

  • Alpaslan18 Ağustos 2020 21:00

    Şimdi bu bir gerekçe değil hatta çok daha riskli 5 aydır alış veriş üretim yapamayan bir ticarethane nasıl Çek kessin velevki kesdi bu buhran da nasıl ödeyecek bu lolo su lelesi ilerde Çek tarihleri gelende nasıl ödenecek çok meraklı

  • Ömer Yıldırım 18 Ağustos 2020 13:40

    Çeki yazılmayan ve Çek alabilen esnaf kalmadıki. Gerilemesi normal değilmi sizce??