E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTarihin en büyük petrol yolsuzluğu---

Tarihin en büyük petrol yolsuzluğu

Tarihin en büyük petrol yolsuzluğu
05 Ocak 2015 - 07:17 borsagundem.com

Brezilya petrol şirketi Petrobras’da geçtiğimiz yılın başlarında ortaya çıkan skandal çığ gibi büyüyor

Devlet kontrolündeki petrol şirketi Petrobras’da ortaya çıkan skandal Dilma Rousseff’in ikinci kez seçilmesini neredeyse önlüyordu ve hala devlet başkanlığındaki ikinci dönemini mahvedebilir.

Olay, Mart ayında federal polisin bir para aklama soruşturması kapsamında 2004-2012 yılları arasında Petrobras’da rafine şefi olarak görev yapan Paulo Roberto Costa’yı göz altına almasıyla patlak verdi.

The Economist'de yer alan habere göre nedamet getiren Costa, suçunu ve tüm bildiklerini itiraf etti. Kendi bölümünden ihale kazanan inşaat şirketlerinin siyasi partilerin “rüşvet fonlarına” yüzde 3 aktardığını söyledi. Polis, şüpheli ödemeler kapsamında 10 milyar Brezilya Reali (3,7 milyar dolar) tespit etti. Bu Brezilya'nın en büyük yolsuzluk skandalı oldu.

Kasım ayında Brezilya'nın en büyük altı inşaat firmasından iki düzine yönetici gözaltına alındı. 30 kişi hakkında soruşturma açıldı. Rüşvet almakla suçlanan kişilerin çoğu Rousseff’in partisinden ve koalisyon ortaklarından çıktı.

Şu ana kadar Dilma Rousseff’in suçlardan haberdar olduğuna dair bir kanıt bulunamadı ancak olayların çoğunun selefi Luiz Inacio Lula da Silva’nın başkanlığı döneminde olduğu belirlendi. O dönemde Dilma Rousseff enerji bakanı ve Petrobras Başkanı idi. 

Skandal, basında ezici başlıklar üretmeye devam edecek. Costa tarafından adı verilen 28 politikacının çoğu parlamenterlerin “dokunulmazlık” ayrıcalığına sahip olduğundan; eğer yargılanma yolu açılırsa; sadece Yüce Divan’da yargılanabilecek. Petrobras hisseleri Eylül ayında ulaştığı zirveden bu yana değerinin yarısını kaybetti.

Azınlık hissedarlar öfkeli. Birkaç mağdur yatırımcı 24 Aralık günü New York'ta dava açarak Rousseff’ı tanık olarak gösterdi. Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu Petrobras’ın yolsuzlukla mücadele yasaların ihlal edip etmediğini sorulturuyor. 2015 yılında daha fazla fırtına bekleniyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)