E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSürünün dışındaki yatırımcı olmanın 3 adımı---

Sürünün dışındaki yatırımcı olmanın 3 adımı

Sürünün dışındaki yatırımcı olmanın 3 adımı
02 Haziran 2023 - 11:45 borsagundem.com

Genel trendlerinin dışına çıkmak yatırımcılar için oldukça riskli bir yoldur. Ancak çeşitlendirilmiş bir portföyle ve doğru risklerle trendlerin dışına çıkmak yatırımcılar için kârlı bir yöntem olabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırım dünyasında genel trendleri takip etmek aynı zamanda herkesin kaybettiği dönemlerde kaybetmek anlamına gelir. Trendlerin dışına çıkmaksa cesaret ve bu cesareti besleyecek bilgi birikimi gerektirir.

Financial Times yazarı James Henderson trend dışı yatırımlara örnek olarak petrol ve doğalgaz şirketi Serica Energy’nin hisselerini gösteriyor. İngiltere borsasında işlem gören şirketin hisseleri bu yılın başından itibaren yüzde 21 düştü. Enerji sektörünün karşı karşıya kaldığı beklenmedik vergiler, petrol karşıtı yatırımcı duyarlılığı ve İngiltere İşçi Partisi’nin Kuzey Denizi’nde yeni sondaj ruhsatlarının durdurulacağı yönündeki vaatleri hisselerdeki düşüşü destekledi. Ancak tüm bu gelişmeler Henderson’a göre trendlerin dışına çıkmak isteyenler için beklentiyi yükseltiyor.

İngiltere’nin yenilenebilir enerji altyapısını inşa edene kadar doğalgaza ihtiyaç duyduğu bir gerçek. Borsa yazarı bu doğalgazın Serica’nın ağırlıklı olarak odaklandığı Kuzey Denizi’nden gelmesini tercih edeceğini ve hisse senedini uzun vadede tercih etmesinin önemli bir nedeninin de bu olduğunu belirtiyor.

Ancak trend dışına çıkan yatırımcılar Henderson’a göre bir pub’da sürekli olarak genel fikir birliğinin dışında konuşan ve hiçbir arkadaşı olmadığına şaşıran insanlara benziyor. Bununla birlikte önemli yatırımcıların her zaman bir trend dışı kararı olduğu da biliniyor. Zira kimsenin istemediği hisseleri alanlar çok fazla para kazanabilir veya tam tersine kaybedebilir.

Kendisi de bir yatırımcı olan FT yazarı 40 yıllık kariyeri içerisinde çoğu zaman kendisinin de farklı derecelerde trend dışı kararlar aldığını yazdı. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Henderson’ın bu süreçte öğrendikleri üç başlık altında toplanıyor:

İçgüdülerinizle savaşın

Henderson trend dışı hamlelerin yatırımcıların sezgisine aykırı olduğunu belirtiyor. Buna göre yatırımcıların da irrasyonel içgüdülerin ne zaman adeta çığlık atar hale geldiğini ve kurnazca bir yatırım kararından sapmaya sebep olduğunu anlamak önemli.

Sürüyü takip etmek insan olarak sahip olduğumuz bilişsel önyargılarımızdan sadece biri. Bir diğeri ise kaybetmekten kaçınmak. İnsanlar başarılarından aldığı zevke göre iki kat daha fazla kayıplarından nefret etme eğilimi gösterir. Henderson tüm bu sebeplerden potansiyel bir yükselişin olumsuz ihtimalden çok daha büyük getirileri sağladığı asimetrik bir risk aramayı öneriyor.

Doğrulama önyargısı inandıklarımızı destekleyen yönde bilgileri yorumlamamıza neden olabilir. Henderson aktif bir şekilde yatırım tezinize karşı çıkabilecek kanıtları aramayı öneriyor.

Bu tür önyargıların sayısını artırmak mümkün. Gerçekte ise işler çok nadir zamanlarda gerçekten çok iyi veya gerçekten çok kötü olur. Borsa yazarı bu sebeple John Maynard Keynes’in piyasa coşkusu olarak adlandırdığı şeyle birlikte veya bu coşkuya karşı hareket etme konusunda bir “dürtü” hissedildiğinde satın alma cazibesi direnilmesi gerektiğini belirtiyor.

Trend dışı bir pozisyon ancak bir şirketin değerine veya güçlü yönlerine dayanan kapsamlı bir araştırmaya dayanıyorsa haklı çıkabilir.

Henderson zayıflıklar konusunda Sereca hisselerini de araştırdığını yazdı. Borsa yazarının incelemesine göre ağır sermaye harcamaları şirketin kuyularındaki verimliliği ve uzun ömürlülüğü artırmış. Bu da önemli miktarda kârlara ve temettü ödemelerine imkan sağlıyor. Şirketin geçen yılın sonu itibariyle 432 milyon sterlinlik nakit varlığı bulunuyor. Mevcut piyasa değeri ise 817 milyon sterlin. Borsa yazarı rakamlara düzgün bir şekilde bakmadan hisse satın alınmaması gerektiğinin altını çizdi.

Kaybetmeyi öğrenin

En başarılı yatırımların trend dışı hamlelerden doğması, tüm trend dışı yatırımların başarılı olacağı anlamına gelmiyor. Henderson asıl problemin bu yatırımın ne zaman meyvesini vereceğini bilmemek olduğunu söyledi. Borsa yazarı konuyla alakalı bir örnekle de bu argümanı destekledi:

“1988 yılında perakende firması Next intihar gibi bir genişleme ve satın alma döneminin ardından iflasın eşiğine geldi. Firmanın efsane patronu George Davies görevden alındı. Hisseler 7 pounda kadar düştü. Grattan kataloğunun satın alınması işletmeyi neredeyse öldürüyordu. Next Directory’nin lansmanı ise firmayı yeniden canlandırdı.

Kasım 2021’e gelindiğinde şirketin hisseleri 80 sterlinin üzerine çıktı. Ölüme yakın olmanın tecrübesi disiplin getirdi ve şirketi yeniden odakladı. Hissenin değeri 7 sterlinken kurnaz bir yatırımcı başarıdan emin olamazdı. Ancak olasılıkları kendi lehine ve riski asimetrik olarak değerlendirebilirdi. Yine de bir miktar şans gerekiyordu.”

Trend dışı yatırımcılar sıklıkla hayal kırıklıkları yaşayabilir. Ancak karşılığında nadiren de olsa büyük başarılar elde ederler. Henderson bu sebeple bu tip yatırımcıların güçlü bir iradeye sahip olması gerektiğini söylüyor. Kaybetmeye hazır olmaksa portföyün genelinde çeşitlendirme gerektiği anlamına geliyor. Bu sayede kayıplar sınırlanabilir. Henderson bu sebeple portföyünde yüzü aşkın hisse senedi olduğunu belirtiyor.

Şüpheci olun

Trend dışı yatırımcıların dikkat etmesi gereken tek şey kalabalık yatırımcı orduları değil. Şirketlerin yönetim sağlığı konusunda da şüpheci olmak gerekiyor. Şirketlerde bir şeyler ters gittiğinde borçlar yükselir. Şirket yöneticileri ise problemin çok büyük olmadığı açıklamalarını yaparak şirket çıkarları için en iyisi olduğunu düşündükleri şekilde davranabilir. Ancak bu yaklaşım muhtemelen ne şirket çıkarları ne de yatırımcı çıkarları için uygundur.

Bugünün en belirgin trend dışı yatırımlarından biri de küresel piyasalara göre önemli bir düşüşle işlem gören İngiltere borsasıdır. Ülkedeki sorunlar herkesçe biliniyor. İngiltere düşük üretkenlikten yükselişte olan siyasi rota değişimine kadar birçok sorunla karşı karşıya. Ancak bugün sözü edilen problemlerin tamamı piyasalarda halihazırda satın alındı.

Henderson daha küçük İngiliz şirketlerinin en düşük hisse fiyatlarına gerilediğini belirtiyor. Teknoloji odaklı reklamcılık firması Next Fifteen gibi disiplinli ve yenilikçi yönetim ekiplerine sahip yeni nesli işletmeler ortaya çıkıyor. Söz konusu şirketler bu zayıf ekonomik ortamda hayatta kalabilirse durum tersine döndüğünde gelişme gösterebilirler.

Borsa yazarı yatırımlarda zamanlama konusuna da dikkat çekti. Keynes’in emtialar ve para birimlerine yaptığı olağanüstü yatırımları ve sonrasında servet kaybetmesini hatırlatan Henderson, iktisat efsanesinin ünlü sözlerini tekrarladı: “Piyasalar sizin finansal gücünüzü koruyabileceğinizden çok daha uzun süre irrasyonel kalabilir.”

Bir trend dışı yatırımcı olmak için en iyi zaman yazara göre son öfkeli yatırımcının da hisse senedinden ayrıldığı zamandır. Ancak bu mükemmel zamanı bilmek imkansızdır ve hisse senedinin en çok acı verdiği zamanda satın almak yardımcı olabilir. Henderson bugün acı veren Hisse senetlerinin gelecekte sıçraması durumunda yatırımcılarını ödüllendirebileceğini belirtiyor.

Borsa yaz aylarında nasıl seyrediyor?

 

Wall Street efsanesi Jim Rogers’tan 3 yatırım stratejisi

 

Nakit tasarruf değil yatırım aracı oldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)