E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemStratfor'dan Suriye yorumu: Türkiye, ABD'ye kaybettirecek ---

Stratfor'dan Suriye yorumu: Türkiye, ABD'ye kaybettirecek

Stratfor'dan Suriye yorumu: Türkiye, ABD'ye kaybettirecek
21 Ağustos 2022 - 08:57 borsagundem.com

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Lviv'deki üçlü zirveden dönerken ki açıklamaları büyük yankı uyandırırken, ABD'nin 'gölge CIA'sı olarak bilinen kuruluşu Stratfor'da yayınlanan bir makale dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ve BM Genel Sekreteri Gutteres ile bir araya geldiği Lviv'deki üçlü zirveden dönerken, Suriye'nin kuzeyi ve Irak'ta terörün ABD tarafından beslendiğini vurguladı, "Suriye ile daha ileri seviyede adımları temin etmemiz gerekiyor. Bu adımları atmak suretiyle bölgede birçok oyunları biz bozarız" dedi. Erdoğan'ın bu açıklamaları büyük yankı uyandırırken, ABD'nin 'gölge CIA'sı olarak bilinen kuruluşu Stratfor'da yayınlanan bir makale dikkat çekti. Makalede Türkiye'nin terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG'ye büyük bir darbe indirmesi durumunda, Amerika'nın bölgedeki kazanımlarını kaybedebileceği ifade edildi.

YPG-ABD İTTİFAKI BİTER

Türkiye'nin şimdilik Suriye'deki PKK/YPG'li teröristleri vurmak için ölçülü bir kampanya yürüttüğüne dikkat çekilen mekalede, "Ancak Türk askerleri ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasındaki misilleme döngüleri, Ankara ile Moskova arasındaki ilişkileri karmaşıklaştıracak, SDG'yi Şam'a yaklaştıracak ve muhtemelen SDG'nin ABD ile ittifakını sona erdirecek" denildi. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra NATO müttefikliğinin öneminin arttığına vurgu yapılan makalede, Türkiye'nin Suriye'deki terör varlığına yönelik olası bir harekatında Washington'ın PKK/YPG'nin de içinde olduğu SDG'yi bir NATO müttefikine karşı korumak için müdahale etmeyeceği ifade edildi. Makalede şu değerlendirmeler yapıldı:

YPG DESTEK İÇİN ŞAM'A DÖNER

"Bu durumda SDG(PKK/YPG) daha önce yaptığı gibi muhtemelen destek için Suriye hükümetine dönecek. Ancak karşılığında Şam, muhtemelen SDG'ye, kuzeydoğu Suriye'de kalan ABD birliklerini zorlaması için baskı yapacak. Bu, ABD ile SDG arasındaki işbirliğinin zayıflamasının habercisi olabilir ve muhtemelen kuzeydoğu Suriye'deki ABD misyonunu sona erdirebilir veya en azından ciddi zorluklar doğurabilir. Washington'ın belirli terörle mücadele operasyonlarını yürütme kabiliyetini karmaşık hale gelir."

ERDOĞAN AYLARDIR UYARIYOR

SDG'nin bir parçasını oluşturan YPG'nin terör örgütü PKK ile bağlantılı olduğu bilgisine de yer verilen makalede, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aylardır, Türkiye'nin eksik tampon bölgesini genişletmek ve Ankara'nın Türkiye'deki 3.4 milyon Suriyeli mültecinin bir kısmını yeniden yerleştirebilmesi için kuzey Suriye'de yeni bir askeri operasyon başlatmakla tehdit etti" ifadesi de kullanıldı.

GÜÇLÜ YANIT VERİLİR

Makalede, "16 Ağustos'ta Suriye'nin kuzeyindeki iki Türk tampon bölgesi arasında yer alan Kobane kenti yakınlarında SDG ile Türk güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Birkaç Türk drone saldırısı da geçtiğimiz ay en az üç SDG komutanını öldürdü. SDG saldırıları önemli Türk kayıplarına yol açarsa, bu Türkiye'de halkın öfkesine neden olur ve Türk hükümetini daha güçlü yanıt vermeye teşvik eder" denildi. Stratfor, ABD'nin "gölge CIA"sı olarak biliniyor.
(Akşam)

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Suriye'ye harekat mesajı

Stratfor: Erdoğan'ın dolar hamlesi domino etkisi yaparsa...

Stratfor: Türkiye Ortadoğu'nun lideri olacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • xyz22 Ağustos 2022 10:02

    Konu terör olunca yalaka ve trol takımı hemen kalemi eline almış. Bir dediğiniz diğerini tutmuyor. Hani önceden dağdakiler inecek siyaset yapacak terör bitecekti. Şimdi dağdakilerin hepsi ölecek terör bitecek. Ya sizin hangi dediğiniz doğru FETÖ ile ortak olunca söylem başka MHP ile ortak olunca başka. Adama sormazlar mı yarın ortağınız değişince söyleminiz ne olacak.

  • amanin amanin21 Ağustos 2022 22:28

    Adamlar 2016 yılındaki haberde Türkiye ortadoğunun lideri olacak deyip vermiş gazı bize, ondan sonra başımıza gelmeyen kalmadı. Şimdi de belli ki Suriyenin kuzeyine kesin girmemiz için ofsayta düşürmeye çalışıyorlar. Abd ve Rusyanın karşılıklı kıskacında kalmayız inşallah.

  • HASAN HÜSEYİN KIRMIZICAN21 Ağustos 2022 20:03

    7 masa iktidara gelmez ise bu işi kökünden halletmesek de büyük şeyler yaparız.yoksa suriye de abd kürdistan devlet olarak kurar daha sonra da ne operesyon yapabiliriz üstüne üstlük tüm ülkemizin yarısını bizden kürdistan devleti olarak alırlar.

  • dsd22 Ağustos 2022 08:38

    bu kürtleri zmanında ülkeye sokmamak lazımdı. iyileride var ama hain çok. nankör bunlar gidin bakalım egeye akdenize hep kürtler v ar. nerden geliyor bu değirmen. köpek sürüsü çocuk yapıyorlar herkesin ekmeğiyle oynuyorlar . savas çıkarsa kürtler suriyeliler kaybeder. buda biline. 

  • Mucise Reis : )21 Ağustos 2022 17:54

    Türkiye komşuları ile siyasi devlet ve devletler hukuku ile birlik kurarsa terör örgütlerin hepsi biter. Yoksa söylenen herşey yalan ve yanlıştır. Devletler devlet birlikleri ve hukukları Birleşmiş milletler yaptırımına ve savaş kurallarına uymak zorundadır. O bakımdan Suriye-Irak devlet olma özelliğini elde eder ve Türkiye ile uzlaşı sağlar ise ABD otomatıkman üslerinin etkinliği ve askeri serbestliği ortadan kalkar. Yoksa askeri hamleler, siyasi ve stratejık adım olmadan bir sonuç elde etmez. Esad ile kavga ettiğimiz ilk günde yazdım, şimdi yine yazıyorum. Değişen teş şey, boşa geçen onlarca yıl sonuç. ESAD ile uzlaşı yollarının aranması ... Aynı eyre geri döndük yani. üzerine 10 milyon suriyeli ümmet geldi  bonusu bunlarda

  • Ahmet Özbir21 Ağustos 2022 13:52

    rusya pkk'yı terör örgütü olarak görmüyor hala. ypg'yi hiç görmüyor

  • IDAM21 Ağustos 2022 11:44

    Tarih tekerrrurden ibaret ,bir tarafta guney dogudaki pislik temizleme mucadelesi ,br taraftada rum yunan pisligini temeizleme.bu pisliklerde tamamen TC nin enerjisini bosa harcatma girisimleri....avrupai/abdsi tarafindayuzyil once planlanmis ve tohumlari ekilmis ........

  • Sdff21 Ağustos 2022 11:26

    Abd Türkiye yi Rusyaya yanastiriyor.Avrupada daimi kalabilmesi için, Turkiyeyi Rusya ya bagislayacak

  • baran21 Ağustos 2022 11:05

    Korkunun ecele faydası yok. Alıştırın kendinizi!  Dünyanın  başına bela ettiğini  tekno-petro dolarlarınız arasında boğulup gideceksiniz.  Nasıl ki Türkiye vakti zamanında S.S.C.B. yani Komünzim in yayılmasına insanlığın perişan olmasına engel olduysa bu günkü eşyaya tapan Amerika için de aynı şey geçerli.  Amerika son 22 yılda bütün pisliği rezil ve zalim yüzünü göstermiştir.  BM i Dünya da mevcut  terörizm küresel ısınma açlık susuzluk hastalık çocuk istismarı beyaz kadın ticareti köle ticareti uyuşturucu; velhasıl kelam ne kadar sorun varsa bunlar hakkında uzun uzun yorum yapıp mevcut durumu sadece ifade edip geçiştiren  aslında yaparmış gibi görünüp te hiç bir halt etmeyen yan kuruluşları ile birlikte aşağılık bir örgüttür.  Öte yandan bütün bu sorunların baş mimarı ve katalizörü haline getirilmiş bir Amerika ya tek kelam etmez.  İçimizdeki muhalif denile dümbükçüler dahil. 

  • Ufuk Elmas22 Ağustos 2022 02:35

    Birisi. Eğer Rte Esedi destekleseydi siz zalimi destekliyor der muhalifletin safını tutardınız.

  • BİRİSİ21 Ağustos 2022 17:29

    Türkiye Amerikan çıkarları için Suriyede dediğimizde, Esad bizim düşmanımız değil dediğimizde salak salak konuşuyordunuz. Ne oldu yine mi kandırıldınız? Biz muhaliflerin Suriye politikası hiç değişmedi.