E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiSomon pazarında savaş sıkıntısı---

Somon pazarında savaş sıkıntısı

Somon pazarında savaş sıkıntısı
27 Mart 2022 - 17:40 borsagundem.com

Rusya-Ukrayna savaşı birçok sektörün yanı sıra ticarette de bazı sıkıntılara yol açtı. Savaş, Rusya’ya yapılan 250 milyon dolarlık Türk Somonu pazarına büyük sekte vurdu.

Rusya'da Türk somonu büyük bir pazara sahip. Yüzde 80'i Rusya'ya ihraç edilen Türk somonunun değeri ise 250 milyon doların üzerinde.

Özellikle son 10 yılda bu rakama gelmek için büyük bağlantılar kurduklarını söyleyen, Samsun ve Sinop Su Ürünleri Yetiştiricileri Üreticileri Birliği Başkanı Osman Parlak, "Adeta bu ihracat rakamını ilmek ilmek işleyerek yakaladık. Rusya'da Türk somunu büyük bir pazara sahip. Bu savaş sürdüğü sürece bizim de bu rakamları yakalama imkânımız kalmıyor. Rusya'ya uygulanan ekonomik ambargo nedeniyle bu sene ihracatımız etkilenecek. Biz ihracatımızı dolayla yapıyoruz. Ancak ambargo da ortada. Ortada savaş varken kimse balık sormaz." dedi.

Alternatif pazar arayışlarının sürdüğünü belirten Parlak, sözlerine şöyle devam etti:

"250 milyon dolarlık pazarın mümkün olan en az etkilenmesi için alternatif pazar arayışımız sürüyor. Bir süredir görüşmelere dev am ettiğimiz Çin ve Güney Kore hazarında arayışlarımızı hızlandırdık. Temaslarımız sürüyor. Bir an önce savaşın bitmesini bekliyoruz. Rusya Türk somonu için büyük bir Pazar ve bu pazarı kaybetmek istemiyoruz."

Türk somonunu tescilli marka haline getirdik

Sabah'tan İlhan Demircioğlu'nun haberinde, bu sektörde hedeflerinin devler ligine girmek olduğunu belirten Osman Parlak, "Türk somonu ülkemizin 2023 yılındaki büyük ihracat rakamı hedeflerinden en büyük kalemlerinden birini oluşturacaktır. Bizim hedefimiz 2023 yılında 100 bin ton somon balığı ihracatı yapıp 500 milyon dolar ihracat yapmak. 2030 yılı hedefimiz ise 200 bin ton balık üretip 1 milyar dolar ihracat yapmaktır" diye konuştu.

"Hedefimiz 2023 yılında dünyanın en lezzetli somon balığını üretmektir"

2023 yılında 2 bin 500 kişinin 2030 yılında ise 5 bin kişinin somon balığı üretim ve ihracatında iş imkanı bulacağını belirten Osman Parlak, "Dünyanın en lezzetli somon balıklarından biri ülkemizde üretiliyor. Başta Sinop Üniversitemizin su ürünleri Fakültesi olmak üzere birçok üniversitemizle ortak çalışmalar yapıyoruz. Bilimsel üretim yapıyoruz. Hedefimiz 2023 yılında dünyanın en lezzetli somon balığını üretmektir. Bu bizim için ulaşılabilir bir hedef." dedi.

Osman Parlak, 2020 yılında belirlenen bu hedeflere ulaşma konusunda bir sıkıntıları olmadığını ancak savaşın tüm hesapları alt üst ettiğini söyledi. Parlak, "Savaş bir an önce bitmeli. Rusya ile hala görüşmelerimiz sürüyor. Ancak savaş ortamı bizi sıkıntıya soktu. Bir an önce bitmeli." dedi.

Türk somonu ihracatında gelir 82 kat arttı

 

Hazır giyimde Amerika hedefi

 

Lüle taşında 5 milyon dolarlık ihracat

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • fatih28 Mart 2022 01:10

    ihracat şampiyonu olacaz diye bir çok yiyeceği yurt dışına gönderir olduk. Vatandaş'ta burada kilosu 250₺ somon yesin. Önce vatandaş düşünülmeli !