E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaŞirketlerin borsa ilgisi hız kazandı---

Şirketlerin borsa ilgisi hız kazandı

Şirketlerin borsa ilgisi hız kazandı
27 Temmuz 2023 - 08:19 borsagundem.com

Borsa İstanbul’da 2023’ün 7 ayında 24 şirket halka arz edildi. Uzmanlara göre şirketler halka arzı, finansman ihtiyacını karşılamak ve şirketlerin büyümesini hızlandırmak için tercih ediyor

Şirketlerin borsa ilgisi hız kazandı. Borsa İstanbul, 2023 yılında yıl başından bu yana yüzde 20'den fazla değer kazanarak tarihi zirvesini görürken yatırımcılara da yüksek getiri fırsatları sundu. Borsada işlem gören şirket sayısı da bu süreçte 500’ü aştı. Bu yılın ilk 7 ayında 24 şirket halka açılırken hali hazırda 59 şirket daha SPK’dan onay bekliyor.

Bu şirketlerin halka arz büyüklüğü ise 30,6 milyar TL ile tüm zamanların rekorunu kırdı. Bu halka arzlara toplam 26 milyon yatırımcı katıldı. Yıl başında halka arzlara katılan yatırımcı sayısı ortalama 600 binlerdeyken şu sıralar ortalama 1 milyonu geçmiş durumda. 2022’de 40 şirket 15.8 milyar lira, 2021’de 52 şirket 21.6 milyar lira büyüklüğünde halka arz yapmıştı.

Dünya'dan Birol Bozkurt'un haberine göre, uzmanlar şirketlerin halka arzı tercih etmesindeki birincil sebebin finansman ihtiyacı olduğuna dikkat çekerken, halka açılan şirketlerin kurumsallaşmanın da etkisiyle daha güçlü bir mali yapıya kavuştuğunu bu durumunda şirketlerin büyümesini hızlandırdığını söylüyor. Enflasyona karşı tasarruflarını korumak isteyen yatırımcıların akın ettiği borsada yatırımcı sayısı da 4,5 milyonu aştı.

Borsaya olan bu ilgiyi fark eden şirketler de, hem büyüme planlarını finanse etmek hem de marka bilinirliğini artırmak için borsayı tercih etti. Halka arz edilen şirketler arasında tekstil, enerji, savunma, tarım, sağlık, gıda gibi farklı sektörlerden firmalar yer aldı.

Şirketlerin halka arzı tercih etme nedenleri

-Finansman Sağlanması

- Daha Güçlü Mali Yapı

-Likidite Sağlanması

-Prestij / İtibar Artışı

- Kredibilite Artışı

-Nitelikli İnsan Kaynağına Erişim

-Kurumsallaşma l Değer Artışı

“Cazip bir finansman yöntemi”

Şirketlerin ağırlıklı olarak işletme sermayesi ihtiyacı ve kredilerini azaltmak için halka arzı tercih ettiklerini söyleyen A1 Capital Genel Müdür Yardımcısı Baki Atılal, “Borsada banka kredileri ile karşılaştırıldığında çok çok düşük maliyetlerle finansman elde etmiş oluyorsunuz, yeter ki şeffaflık ilkesine uyum gösterin.

Bankada kredi bulmak o kredi faizini ödemek şirketleri doğal olarak zorluyor. Halka açılmayla düşük maliyetli finansman bulmuş oluyorsun. Şirketin bilançosundaki borç /sermaye oranında iyileşme oluyor. Borsada işlem gören hisse senetlerini teminat olarak gösterip kredi kullanabiliyorsun.

Şirketin halka arz ile sağladığı fonların, geri ödenmesini gerektiren herhangi bir vade bulunmadığı için şirket belli dönemlerde sabit bir ödeme yapmak zorunda değil, bu da şirketler için oldukça cazip bir finansman yöntemi. Son dönemlerdeki halka arzlardan şirket hisselerinin fiyat performansının yüksekliği eşit dağıtımla birlikte yatırımcı sayısında ciddi artış gördük. Dolayısıyla fiyat / performans açısından ilginin önümüzdeki süreçte de korunmasını beklemekteyim” ifadelerini kullandı.

Günün önemli şirket haberleri 27/07/2023

 

BİST volatil seyreden 2 hisseyi daha tedbir kapsamına aldı

 

BİST Holding ve Yatırım sektöründe fiyat kazanç oranı en düşük şirketler

 

BIST GIDA, İÇECEK sektöründe son dört çeyrek kârı en yüksek şirketler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Vatandaş27 Temmuz 2023 09:51

    Bazı şirketler eşit dağıtım talebeni hisse fiyatını çok yüksek kullandı fakat bu olumsuz karşılandı yatırımcılar tarafından. İkincisi ise bilançoları halka arzdan sonra bozanlar giderler kalemi  ile diğer şirket vb. para çıkaranlar var bunlar takibe alınmalı, bir sistem geliştirilmelidir. Devlet temettü dağıtan ve kar eden, finans gideri olmayan, ihracata katkı yapan vb. kriterler de hem yatırımcı hem de şirket kapsamında daha çok teşvik ve puanlama getirmelidir.    ;)