E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisSilverline’dan örnek marka kullanım kararı---

Silverline’dan örnek marka kullanım kararı

Silverline’dan örnek marka kullanım kararı
05 Ocak 2015 - 11:15 borsagundem.com

Silverline tüm halka açık şirketlere örnek olacak önemli bir karar aldı. Gözler diğer şirketlere çevrildi...

BORSAGUNDEM.COM - ARAŞTIRMA SERVİSİ

Marka, özel bir maddi olmayan varlık olarak şirketlerin en önemli aktiflerinden biri. Borsada işlem gören şirketlerin bazıları marka kullanım hakkı konusunda örnek kararlar alırken bazıları yatırımcıları mağdur edecek adımlar atıyor. Borsada işlem gören Silverline, pazarlama şirketinin marka kulanım hakkını ücretlendirerek halka açık diğer şirketlere örnek oldu. Silverline, 31.12.2014 tarihinde KAP’a yaptığı özel durum açıklamasında marka kullanım sözleşmesi kapsamında Silverline ve ESTY markalı ürünlerin satışından dolayı Silverline Ev Gereçleri Satış ve Pazarlama firmasından 5 milyon 5 bin 280 lira 70 kuruş artı KDV marka kullanım ücretinin fatura karşılığında tahsil edileceğini açıkladı.
 
BRÜT SATIŞ GELİRİNİN YÜZDE 10’UNUNU ALACAK
 
Şirketin konuyla ilgili KAP’a yaptığı açıklamanı ayrıntıları ise şöyle:
“Şirketimizin tescilli markaları olan SILVERLINE ve ESTY markalarının  kullanım hakkı için üretimini yaptığımız bütün ürünlerin satış ve pazarlama faaliyetlerini sürmekte olan SİLVERLİNE EV GEREÇLERİ SATIŞ VE PAZARLAMA A.Ş. firması ile 01.11.2014 tarihinde Marka Kullanım Sözleşmesi imzalanmıştır. Yapılan sözleşme kapsamında SİLVERLİNE EV GEREÇLERİ SATIŞ VE PAZARLAMA A.Ş. firması şirketimiz üretimi dışında kalan bütün ürünler için üçüncü şahıslara ürettirip sattığı ürünlerde şirketimize ait tescilli markaları kullanabilecektir. Yapılan sözleşme ile SİLVERLİNE EV GEREÇLERİ SATIŞ VE PAZARLAMA A.Ş. firması üçüncü şahıslara üretimini yaptırarak satışını yapacağı şirketimiz markası adı altındaki ürünler için;
a)-2014 yılı için 31.12.2014 tarihinde fatura edilmek üzere toplam brüt satış geliri üzerinden %10,
b)-2015 ve takip eden yıllar için 6 aylık periyotlar halinde karşılıklı anlaşmaya varılacak oranlar üzerinden şirketimize satış komisyonu ödeyecektir.”



2013 YILI MARKA DEĞERİ 17 MİLYON DOLAR

Marka kullanımı ve devri konusunda yatırımcılarla itilaf yaşayan Anel Elektrik ise halka açık Anel Telekom’un bünyesindeki markaları 10 yıl hiç bedel ödemeden kullanmış ve daha sonra da 31 adet marka 500 bin lira gibi komik bir rakama patronun başka bir şirketine devredilmişti.
Devredilen markalardan sadece Anel Elektrik’in marka değeri dünyanın ünlü marka değerleme şirketi Brand Finance tarafından 2012 yılında 19 milyon dolar, 2013 yılında da 17 milyon dolar olarak değerlenmişti. Anel Grubu 31 adet markayı 500 bin lira gibi komik bir rakama devrederken örnek bir karar alan Silverline, marka kullanım bedeli olarak grup şirketinden ciro üzerinden yüzde 10 kullanım bedeli alacak.
 
10 YIL KULLANDI BİR KURUŞ VERMEDİ

Yaklaşık 500 milyon lira cirosu bulunan Anel Elektrik 10 yıl boyunca kullandığı markaya hiçbir bedel ödemediği gibi 500 bin lira bedelle markayı satın almış ve iddiaya göre halka açık diğer şirketin içi boşaltılmıştı.
Yargıya taşınan konuyla ilgili mahkeme de konunun Olağanüstü Genel Kurul’da ele alınmasına karar verdi. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ahmet Bayrak02 Temmuz 2015 12:47

    Örnek mi? :) Silverline Endüstri (sanayi şirketi) ürettiği ürünleri Ev Gereçleri adlı aracı şirkete satıyor. Ev Gereçleri ne bağlı ortaklık ne de iştirak. Ne kadar kar ediyor belli değil. Adamlar iyi tezgah kurmuşlar. spk da http://www.kap.gov.tr/api/download.aspx?tip=bildirimek&id=146221&bildirimid=398508 gibi abidik gubidik rapor sonuç bölümleriyle geçiştirmesine izin veriyor. eğer örnek olacaklarsa ev gereçlerinin finansallarını yayınlasınlar. biz de kar transferi yapılmadığını görelim. ev gereçleri masa sandalye şirketi ve halka açık değil... silverline endüstri sanayi şirketi ve 3te 1i halka açık.

  • Gökhan05 Ocak 2015 14:20

    Anel elektrikin yaptıgı şark kurnazlığı.