E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriSigorta'nın satışı net kârı patlattı---

Sigorta'nın satışı net kârı patlattı

Sigorta'nın satışı net kârı patlattı
04 Kasım 2013 - 17:51 borsagundem.com

Yapı Kredi Bankası'nın konsolide net dönem kârı belli oldu

Yapı Kredi Bankası’nın 30 Eylül 2013 tarihi itibarıyla hazırlanan dokuz aylık konsolide finansal tablolarına göre net kâr rakamı 3.117.708.000 TL olarak açıklandı. Banka’nın bir önceki dönemde 1.470.411.000 TL kârı bulunuyordu. Açıklanan rakamlar beklentiler dahilinde gelmiş oldu.
 
Yapı ve Kredi Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, Banka’nın, sigorta iştirak satışından elde edilen 1.284 milyon TL’lik gelir dışarda tutulduğunda, net kârının geçen senenin aynı dönemine göre %24 artarak 1.834 milyon TL seviyesinde gerçekleştiğini belirterek, maddi ortalama özkaynak karlılığının ise %16.9 seviyesine ulaştığını bildirdi.
Banka tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu'na gönderilen Faaliyet Raporu'nda Koç'un şu açıklaması yer aldı:
"2013 yılının üçüncü çeyreğinde, FED’in bono alımlarını azaltacağı yönünde alınan sinyallerden dolayı global piyasalar dalgalı seyrini korudu. Gelişmekte olan piyasa para birimleri dolar karşısında değer kaybederken, faiz oranları da ABD 10 yıllık bono faizlerine paralel olarak artış gösterdi. Ancak, FED’in Eylül ayında varlık alımları bir süre daha devam edeceği sinyali vermesi, global piyasalardaki
dalgalanmaların hız kesmesine sebep oldu. Gelişmiş ekonomilerde de kademeli güçlenmeler görülmeye başlandı. Mali konulardan dolayı yaşanan politik belirsizliklere rağmen ABD ekonomisinde özel talep
güçlü seyretti. Avrupa’nın çekirdek ekonomilerinde de güçlenme işaretleri görüldü. Öte yandan, gelişmekte olan ülke ekonomilerinin büyüme görünümlerinde bir zayıflama yaşandı. Bu ortamda, Türkiye devam eden olumlu büyüme görünümüyle pozitif ayrışmaya devam etti.
Dalgalı global ekonomik ortama rağmen Türkiye’nin olumlu makro görünümü Merkez Bankası’nın esnek para polikalarıyla desteklenerek korundu. Türkiye piyasasında yaşanan dalgalanmalar Eylül ayından
itibaren FED’in parasal sıkılaştırmayı ötelemesiyle birlikte normalleşmeye başladı. 10 yıllık bono faizlerleri Ağustos ayında %10,4’lük tepe noktasına ulaştıktan sonra Ekim ayı itibariyle %8,7 seviyesine geriledi. Aynı dönemde, USD/TL kuru 2.07 tepe noktasından 1.99 seviyesine geriledi ve Türkiye’nin CDS marjları da 250 baz puan tepe seviyesinden 180 baz puan seviyesine geriledi. Bu ortamda, Merkez Bankası TL’nin değer kaybını kontrol altında tutmak amacıyla odağını büyümeden sıkılaştırmaya çevirdi. Piyasa dinamiklerindeki normalleşme, Merkez Bankası’nın toplam 11 milyar dolara varan yabancı para satış ihaleleri ve faiz koridorunun üst bandının 125 baz puanlık artışla %7.75 seviyesine yükseltilmesi gibi tedbirlerle desteklendi.
Bankacılık sektöründe kredi büyümesi 2012 yılsonuna göre %25 artarak 935 milyar TL’ye ulaşırken mevduat tabanı %17 artarak 895 milyar TL’ye yükseldi. Üçüncü çeyrekte, hem kredi hem de mevduat büyümesinde mevsimselliğin de etkisiyle bir önceki çeyreğe göre hafif bir yavaşlama görüldü. Sağlam aktif kalitesi, yılın ilk dokuz ayında gerçekleşen toplam 1.325 milyon TL tutarındaki tahsili gecikmiş alacak
portföy satışlarının da desteğiyle korundu. Tahsili gecikmiş alacak oranı portföy satışları hariç tutulduğunda %2,8 seviyesinde gerçekleşti.
Yapı Kredi, 30 Eylül 2013 itibarıyla toplam 153 milyar TL aktif büyüklüğü ile Türkiye’nin dördüncü büyük özel bankası konumunu korudu. Yapı Kredi, müşteri odaklı bankacılık anlayışını yüksek kredi/aktif oranı (61%) ve düşük menkul değer/aktif oranı (14%) ile bir kez daha kanıtladı. Öte yandan Banka, güçlü faaliyet performansı ve sigorta iştirak satışının tamamlanması ile birlikte yılın ilk dokuz ayında 3.118 milyon TL net kâr elde etti. Banka’nın, sigorta iştirak satışından elde edilen 1.284 milyon1 TL’lik gelir dışarda tutulduğunda, net kârı geçen senenin aynı dönemine göre %24 artarak 1.834 milyon TL seviyesine, maddi ortalama özkaynak karlılığı ise %16.9 seviyesine ulaştı. Yapı Kredi, sigorta iştirak satışının da
etkisi sayesinde sermaye tabanını daha da güçlendirdi ve Banka bazında %16.4 sermaye yeterlilik oranı kaydetti.
Bu vesileyle, özverili yaklaşımları için çalışanlarımıza, hiç eksilmeyen destekleri için hissedarlarımıza ve müşterilerimize teşekkür ederim."

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 31,72
En Yüksek: 31,92
En Düşük: 30,66
Değişim 2,92 %
FK: 3,94
PD / DD: 1,50
İşlem Hacmi 5.851.237.712
Toplam Adet: 186.998.374
Ağırlıklı Ort.: 31,29
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsacı04 Kasım 2013 21:04

    Sene başına göre özkaynaklar sadece 350 milyon artmış. Malesef bonolardan v.s. çok zarar etmişler. Benim BES fonu'da %3 düşmüş sene başına göre. Bu ortamda buna da şükür demek lazım. Önemli olan kredi borçluları borcun üstüne yatmasın.