E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemŞeker piyasasında kriz---

Şeker piyasasında kriz

Şeker piyasasında kriz
12 Kasım 2021 - 12:57 borsagundem.com

Sanayici, şekerin fabrikadan çıkış fiyatına yüzde 45 zam talep ederken, perakendeci ise arz kısıtından dolayı raflarda şeker bulunamadığını açıkladı.

Son dönemde şeker piyasasında hareketli günler yaşanıyor. Sanayici tarafı, maliyetlerindeki artışın satış fiyatına yeterince yansımadığından şikâyet ederek şekerin fabrikadan çıkış fiyatına yüzde 45 zam talep ederken; perakende tarafında ise bir süredir raflarda şeker bulunamıyor.

Sözcü'den Gamze Bal'ın haberine göre, Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Başkanı Galip Aykaç, “Şeker pancarına yapılan yüzde 25’lik artış sonrası piyasada özel şeker fabrikaları da yaklaşık yüzde 40 zam yaptı. Türk Şeker henüz fiyatını açıklamadı ama arzı da iyice kıstı. Bu durum geçici olarak raflarda şeker bulunamamasına yol açtı” dedi.

Aynı zamanda BİM’in İcra Kurulu Üyesi de olan Aykaç, “Yaklaşık 20 gündür raflarda kısıtlı olarak şeker bulunuyor” diye konuştu.

SANAYİCİ EN AZ YÜZDE 45 ZAM İSTİYOR

Öte yandan, şeker sanayicisinin aldığı pancar fiyatıyla sattığı şeker fiyatı arasındaki makas açıldı.

Şeker-İş Sendikası Başkanı İsa Gök, “3-3,5 liraya üretilen bir kilo şekerin fabrikadan çıkış fiyatı 2,5 TL. Sanayici kilo başına 50 kuruş ila 1 lira arasında zarar edildiği için, Tarım ve Orman Bakanlığı Şeker Dairesi Başkanlığı’ndan, şeker fiyatlarının fabrika çıkış fiyatlarına en az yüzde 40-45 zam talep ediliyor” dedi.

“Bir kilo şekerin fabrikadan çıkış fiyatı 2,5 TL iken marketlerdeki perakende fiyatı en az 5 TL” diyen Gök, “Ancak son 2-3 yılda pancar fiyatları yüzde 60’a kadar artarken, şekerin fabrikadan çıkış fiyatı yüzde 25-30 artabildi. Yani tüketiciye yansıyan şeker zammı, üretici ve sanayiciye yansımadı” ifadelerini kullandı.

Gök, “Sanayici böyle giderse gelecek sene pancar alımı yapmayacağını, şeker üretemez hale geleceğini söylüyor” değerlendirmesinde bulundu.

FAO, Türkiye için tahıl üretim tahminini düşürdü

 

Yurt içi piyasalar sanayi üretimi verilerine odaklandı

 

Azot gübresi sıkıntısı, global tarım üretimini tehdit ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • cenk12 Kasım 2021 21:06

    20 kg aldım zam gelmeden 1 seneyi kurtardım

  • RAMO CANCAN12 Kasım 2021 21:54

    Bizlerde ailece şeker hastası olduğumuz için  hiç şeker almıyoruz ve hiç şeker kullanmıyoruz  o yüzden bizi hiç mi hiç ilgilendirmez ister ise şekerin kg 100 TL olsun bizi hiççççççç ilgilendirmezzzzzzzzzzz

  • Dfg yyu12 Kasım 2021 21:43

    Senden akıllıdır yok

  • Metin mert12 Kasım 2021 16:22

    Şeker sağlı zararlı karaciyer yağlanmasına birinci neden Tüm vatandaşlar şeker ve türevlerini tüketmeyi durdursun...bedava verseler almayın.satmayın...

  • ferdi12 Kasım 2021 15:40

    ŞEKER FABRİKALARINI SATTILAR ŞEKER UÇAR TABİ. KAĞIT FABRİKALARINIDA KAPATMIŞLARDI KAĞIT FİYATLARI UÇTU. ELİMİZDEKİ FABRİKALARI ÜRETMEMEK İÇİN Mİ SATIYORUZ.

  • aynur12 Kasım 2021 13:35

    seker fiyat kup 10 tl oldu ne zam yapan yapti aciklamaya gerek yok