E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıSeçim öncesi son TCMB kararı---

Seçim öncesi son TCMB kararı

Seçim öncesi son TCMB kararı
27 Nisan 2023 - 09:03 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

Bugün yurtiçinde seçim öncesi son TCMB kararını takip ediyor olacağız. Piyasa beklentisi TCMB’nin faiz oranlarını değiştirmeyeceği ve %8.50 seviyesinde sabit tutacağı yönünde. Ancak seçim öncesi TCMB tarafından sürpriz faiz indirimi de yapılabileceği beklentiler arasında yer alıyor. Geçen günlerde açıklanan Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde %8,50 iken, bu anket döneminde %8,73 olarak açıklanmıştı. Diğer taraftan TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi bir önceki anket döneminde olduğu gibi bu anket döneminde de %8,50 olarak gerçekleşti.

Yurtdışı tarafında takip edeceğimiz önemli bir veri ABD tarafında GSYH rakamları olacak. ABD tarafında bankacılık stresi ve güçlü kalan talep nedeniyle FED’in üzerine daha fazla yük biniyorken bugün açıklanan rakamlar yönde belirleyici olacak. Piyasa beklentisi önceki çeyrekte %2,6 büyüyen ABD ekonomisinin bu kez %2 oranında büyüyeceği yönünde tahminlerde bulunuyor. FED’in uygulayacağı politikalar açısından oldukça önemli olan büyüme rakamlarının beklentilerden daha iyi gelmesi durumunda daha Şahin bir Fed görebiliriz. Şuan da piyasalar Mayıs toplantısında faiz oranlarının 25 baz puan artırılacağı ihtimalini yaklaşık %80 olarak fiyatlarken, yıl sonuna kadar 45 baz puanlık faiz indirimi beklentisini de ısrarla devam ettiriyor.

Avrupa’nın dirençli ekonomisi ve enflasyon karşısındaki şahin duruşu ABD’deki bankacılık riskleri, borç tavanı çıkmazı ve potansiyel bir durgunluk ile tezat oluştururken, euro dolar karşısında bir yılın zirvesine yakın seyrediyor. Altın tekrar 2000 doları test ediyorken ABD borsalarında karışık seyir etkili oluyor. ABD Hazine tahvilleri, iki yıllık getirileri %3,9345’te ve on yıllık tahvil getirileri ise %3,4391’de sabit kaldı.

Asya piyasalarında ABD’li banka FRC’nin yarattığı sıkıntılar büyümeyi etkileyeceği endişeleri yaratırken borsalardaki satış baskısı arttı.MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi açılışla birlikte %0,3 daha düşerken, Japon Nikkei endeksi %0,4 kaybetti. Çin endeksleri yataydı ancak Hong Kong’un Hang Seng Endeksi %0,3 geri çekildi.

Petrol fiyatları bu sabah açılışla birlikte yükseldi ve ABD’de yaşanabilecek durgunluk korkusunun körüklediği daha önceki kayıpları azaltırken, OPEC üretim kesintilerinin etkisini artıran Rus petrol ihracatının yükselmesi petrole pozitif katkı yaptı.

Brent ham petrol,  %0,45 artışla varil başına 78,04 dolardan işlem gördü. ABD West Texas Intermediate ham petrol varil başına %0.28 artarak 74.51 seviyesine yükseldi.

Yurt içinde haftanın en önemli ekonomik gündem maddesi olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) faiz kararı açıklanacak. Ayrıca ekonomik güven endeksi ile haftalık para ve banka istatistikleri de takip edilecek.

Yurt dışında Euro Bölgesi için güven endeksleri ve ABD’den gelecek yılın ilk GSYH rakamı yakından izlenecek.

Günün önemli şirket haberleri 27/04/2023

 

Bakırda cansız talep ve faiz baskısı

 

Yabancılar borsada hangi hisseleri alıyor?

 

Ons altın bugün de 2000 dolar psikolojik direncini zorluyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)