E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSandık kurulu için yasal düzenleme---

Sandık kurulu için yasal düzenleme

Sandık kurulu için yasal düzenleme
09 Mayıs 2019 - 10:43 borsagundem.com

AK Parti, seçim mevzuatında yapacağı değişikliklerle 31 Mart seçimlerine damga vuran “sandık kurulu” tartışmalarına yasal düzenleme ile nokta koyacak.

Yapılması planlanan değişikliklerle sandık kurulu listelerinin seçimlerden önce siyasi partilere verilmesi sağlanacak. Sandık kurulu başkanlarını belirleyen ilçe seçim kurulu ile il seçim kurullarının başkanlığı için “en kıdemli hâkim” kriteri de değiştirilecek. İl ve ilçe seçim kurulu başkanları birinci derece hakimler arasından Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ya da üyelerinin büyük bölümünü Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun belirlediği il adalet komisyonlarınca atanacak. YSK’nın da İstanbul seçimi için oluşturulacak sandık kurullarının partilerle paylaşılabilmesine imkan tanıyacak bir genelge yayımlayabileceği de belirtildi. 

AK Parti seçim mevzuatı ve yerel yönetimlerle ilgili yasalarda kapsamlı değişiklik için çalışmalara başladı. 27. parlamento dönemi içinde hayata geçirilmesi düşünülen düzenleme kapsamında, İstanbul seçiminin iptalini getiren sandık kurullarının oluşumuyla ilişkili iki önemli değişikliğe gidilmesi bekleniyor.  

Kıdemli hâkim kriteri

Bu düzenlemelerden ilki, il ve ilçe seçim kurulu başkanlarınının belirlenmesine yönelik olacak. Yürürlükteki mevzuata göre il seçim kurulu başkanlığını il merkezinde görev yapan en kıdemli hakim, ilçe seçim kurulu başkanlığını da ilçedeki en kıdemli hakim üstleniyor. AK Parti “kıdem” kıstası nedeniyle zaman zaman seçim mevzuatını bilmeyen, seçimle ilgili hiçbir tecrübesi bulunmayan kişilerin il ve ilçe seçim kurulu başkanlığını üstlenmesinin, seçimlerin düzeni ve güvenliği açısından sakıncalı olduğunu düşünüyor. Seçim konusunda deneyimi bulunan isimlerin başkanlık görevini üstlenebilmesinin temini için de “en kıdemli hâkim” yerine, “birinci derece hâkimler” arasından YSK ya da üyeleri HSK’ca belirlenen il adalet komisyonlarınca bu isimlerin belirlenmesi formülünü hayata geçirmeyi planlıyor. (Şebnem Hoşgör/Milliyet)

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Saray kriterleri09 Mayıs 2019 19:34

    Ülkemizde hukuk ve adalet var mı ki, yasal düzenleme yapılıyor.

  • AHMET ÖZBİR09 Mayıs 2019 14:08

    SANDIK yolsuzluğuna geçit vermeyecek bir uygulama. Acilen kanunlaşmalı, kanun tanımaz vatana çizik atanlara haddini bildirmeli, devlet memuru yerine CHP'nin ortağı olan İş Bankasından işçilere yer verenleri kodese göndermeli.

  • Soğan09 Mayıs 2019 19:29

    Senin gibileri yüzünden ülke ekonomisi dibe vurdu, insanlar açlık ve sefalet içinde yaşayabilmek için çırpınıyorlar.

  • kafa09 Mayıs 2019 18:59

    Maşallah bu kafa.

  • Misafir09 Mayıs 2019 18:24

    Katılıyorum aslında tüm istanbul vatandaşları bu insanlar dan şikayetçi olmali

  • Selahattin abi09 Mayıs 2019 13:10

    Göstermelik değişiklikler ile ortada ki hukuksuzluğun vebalini üzerinizden atamazsınız.Dolar olmuş 6.25 Tl hep birlikte ekonomik krizin altında eziliyoruz bunun nedeni demokrasi ve hukuk eksikliğidir.Türkiye bunları haketmiyor Adama kişiye kişilere vs dönemi sona ermeli Liyakat sistemi ile bu ülke yönetilmeden bir adım ileri gidemeyeceğimiz ne zaman anlayacağız 

  • minoltay09 Mayıs 2019 13:45

    sende kaç dolar var...

  • vah vahhh09 Mayıs 2019 12:16

    6.25 usd

  • Komedi09 Mayıs 2019 11:00

    3000 oyla yine kazandık diyerek açıklama yaparsınız...Yedek üyeler karar versin. Komedi..