E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSanayide 'yap üret devret' dönemi---

Sanayide 'yap üret devret' dönemi

Sanayide 'yap üret devret' dönemi
08 Kasım 2014 - 04:45 borsagundem.com

'Yap işlet devret'ten sonra sanayide de 'yap üret devret' dönemi geliyor

Bugüne kadar daha çok liman, havalimanı, yol projelerinde kullanılan yap-işlet-devret modeli sanayiye de geliyor.

Hacer Boyacıoğlu'nun Hürriyet'teki haberine göre bunun ilk örneği de kan plazması ve çeşitli ilaç yatırımları olacak. Söz konusu model, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı, “Sağlık Endüstrilerinde Yapısal Dönüşüm Eylem Planı” kapsamında hayata geçirilecek.

20 YIL SONRA DEVİR

Halen yap-işlet-devret, yap-işlet, yap-kirala-devret ve işletme hakkı devri modelleri, “karayolu, havaalanı, liman, yat limanı, turizm tesisi, gümrük tesisi ve kapısı, kentsel altyapı, sağlık tesisi ve enerji tesisi yapımı” gibi alanlarda uygulanıyor. Sağlık Endüstrilerinde Yapısal Dönüşüm Programı Eylem Planı’na göre bu modelin sanayii alanında ilk uygulanacağı yer kan plazması yatırımı olacak. Buna göre sağlık bakanlığı’nın koordinasyonunda Türk Kızılayı, yerli bir firma ve yabancı bir firmayla ortaklık kuracak. Plazma için ana maddeyi, Türk Kızılayı temin edecek. Yabancı firma da bilgi birikimini Türkiye’ye getirecek. Kurulacak tesise 7 yıldan az olmamak üzere, kamu alım garantisi verilecek. Bunun için Kamu İhale Yasası’nda değişiklik yapılması da gündemde tutuluyor. Ayrıca 20 yıl gibi bir süreyle fabrikanın özel sektör tarafından işletilmesi daha sonrasında ise kamuya devri mümkün kılınacak. Kan plazma yatırımının hayata geçmesinin ardından, bazı aşılar ve yüksek teknoloji gerektiren ilaçlar için de benzer model uygulanacak.
İlaç yatırımlarının artması için yapılacak tek düzenleme bu da olmayacak. Yurtiçindeki Ar-Ge faaliyetleriyle geliştirilen yeni ilaçlar için özel ruhsat uygulanacak. Araştırmalar sonucu geliştirilen tıbbi cihazlar ve ilaçlar, hızlıca sosyal güvenlik sistemi tarafından ödenecekler listesine dahil edilecek ve bu listede 1 yıl süreyle kalacak.

Yetim ilaçlara esneklik sağlanacak

“YETİM ilaçlar”, tedavi edilmesi amaçlanan ama çok nadir hastalıklar olduklarından araştırma süreçlerine yeteri kadar kaynak ayrılmayan ilaçlar olarak biliniyor. Programda bununla ilgili de bir düzenlemeye yer veriliyor. Buna göre yetim ilaçlar için bir kapasite oluşturulacak. Nadir hastalıkların tanımlanması ve görülme oranlarının saptanması sağlanacak. Bu alanda ruhsatlı araştırma ve tanı -tedavi merkezleri kurulacak. Yetim ilaçların Türkiye’de üretilmesi için çalışılacak. Yetim ilaçların fiyatlandırması ve iskontosunda da esneklik sağlanacak, böylece bu ilaçların geri ödeme sistemine dahil edilmesi sağlanacak.

Programla ne amaçlanıyor?

Yurtiçi tıbbi cihaz ve tıbbi malzeme ihtiyacının değer olarak yüzde 20’sinin yerli üretimle karşılanması.
Yurtiçi ilaç ihtiyacının değer olarak yüzde 60’ının yerli üretimden gelmesi
2023’te en az bir orjinal ürün keşfi veya 2 mevcut molekülün farklı endikasyonlarda yeniden konumlandırılması amacıyla ilaç temel araştırma altyapısının geliştirilmesi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)