E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiSanayi üretimi geriledi---

Sanayi üretimi geriledi

Sanayi üretimi geriledi
11 Nisan 2023 - 10:04 borsagundem.com

Sanayi üretimi yıllık %8,2, aylık %6,0 azaldı.

Sanayi üretimi yıllık %8,2, aylık %6,0 azaldı. Beklenti verinin aylık %1,2, yıllık %0,9 gelmesi yönündeydi. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2023 yılı Şubat ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %18,2, imalat sanayi sektörü endeksi %8,2 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %4,5 azaldı.

Sanayi üretimi aylık %6,0 azaldı

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2023 yılı Şubat ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre %11,2 ve imalat sanayi sektörü endeksi %6,6 azalırken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %1,4 arttı.

TÜİK tarafından yayınlanan özel notta ise şöyle denildi:

"Sanayi Üretim Endeksi'nin hesaplanmasında Aylık Sanayi Üretim Anketi ve Katma Değer Vergisi (KDV) beyannamelerinden elde edilen veriler kullanılmaktadır. Ülkemizin yaşamış olduğu deprem felaketinden etkilenen illerde mücbir sebep ilan edilmiş ve beyannameler ertelenmiş, bu illerden derlenen anketlerden %67 oranında cevap alınabilmiştir. Bu nedenle, 2023 Şubat ayına ilişkin hesaplamalarda eksik gözlemler için e-fatura, e-arşiv fatura verileri gibi alternatif veri kaynakları ve istatistiksel yöntemler kullanılarak tahmin yapılmıştır. Bu yöntemlerle tahmin edilen büyüklüğün toplam içindeki payı %1,94'tür. "

Euro Bölgesi'nde imalat sanayisindeki düşüş derinleşti

 

Almanya'da sanayi üretimi beklentilerin üzerinde arttı

 

ABD'de imalat sanayi PMI'da sürpriz

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )11 Nisan 2023 11:27

    Demekki Dolar 30 tl olmalı ki sanayici mal satsın :D Arkadaş... çin malın maliyetini belirliyor... Çinden aldığın ürünler ile sen sanayi kurup avrupaya abd ye vb satmaya çalışıyorsun.... Çin = dolar paritesi... Usd =euro paritesi... ee TL ne oldu ? faiz kararları ekonomi modeli diye diye çöp oldu. Devalüasyon yaşladık milletçe sonucu olarak enflasyon ile mücadelemiz başladı... Sen etini dışardan, yağını dışardan, buğdayın dışardan, sütünü dışardan almaya başlayıp, TEMEL GIDALARI .... İçeride ürettiğin 1. sınıf inciri ingizlere, fındığı avrupa ülkelerine, vb kendin yemeyip, euru , usd arttı diye satmaya başladın.... Bu ekonomi modelini destekleyen ohh ohh dansları yapan kişilerde hala uzman görüşleri ile siyah beyaz Tv lerin danrelli süsleri vardıya, renkli tv lerimizi evlerimizi süslemeye devam ediyor :D Allah akıllı insnaı korur, akılsız başın cezasınıda ayaklar çekmeye devam eder. Millet ayak oldu sırtlandı bir grup sırtlağanı, yük artıyor dolaylı vergilerden,