E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiSanayi üretimi bu yıl düşebilir---

Sanayi üretimi bu yıl düşebilir

Sanayi üretimi bu yıl düşebilir
11 Şubat 2014 - 06:56 borsagundem.com

Sanayide yıllık büyüme yüzde 3.4 oldu. Ancak siyasi riskler, TL’deki değer kaybı 2014’te ivme kaybına işaret ediyor

Sanayi üretimi 2013 yılını yüzde 3.4’lük büyümeyle kapatarak ekonomide yıllık yüzde 4 büyümenin yakalanabileceğinin habercisi oldu. Aralıkta beklentilerin üzerinde artan üretim hem son çeyreğin hem de yılın kurtarıcısı. Ancak artan siyasi riskler, TL’deki değer kaybı, FED’in kesinti adımları ve Merkez Bankası’nın talebi sınırlandırıcı kararları nedeniyle 2014’te sanayide fren bekleniyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi aralıkta geçen yıla göre yüzde 7,1, dördüncü çeyrekte yüzde 4,1 artış gösterdi. Çeyrekte alınan yüzde 4,1’lik artış son 2 yılın en yüksek artışı. Kasımda gaza basan sanayi aralıkta bir nebze yavaşlasa da özellikle yatırım kanalından olumlu katkı yaşandı. Bu da 31 Mart’ta açıklanacak 2013 yılı büyümesi için oldukça önemli. 

YÜZDE 7.1 BÜYÜDÜ

Arındırılmamış sanayi üretimi ise aralıkta sermaye malı ile dayanıklı tüketim malı imalatında artış ve baz etkisiyle yüzde 5.3 olan beklentilerin üzerinde yüzde 6.9 artarken, yıllık ortalama artış 2013’te yüzde 3.05 oldu. Arındırılmamış sanayi üretimde alt sektörler incelendiğinde dayanıklı tüketim malı imalatı yüzde 11.2, sermaye malı imalatı yüzde 10.3, ara malı imalatı yüzde 6.7, dayanıksız tüketim malı imalatı yüzde 5.1 arttı. TÜİK verilerine göre mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Aralık 2013’te bir önceki aya göre değişmezken, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7.1 arttı. 

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin alt sektörlerine bakıldığında aralıkta bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3.7, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 7.4, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 6.5 arttı. Sanayi üretimine en büyük katkıyı ara malı ve sermaye malı üretimleri yaptı. Aralıkta geçen yıla göre takvim etkilerinden arındırılmış yüzde 6,9 artan ara malı üretimi 2.5 puanlık katkıyla birinciliği aldı. Bu iyi habere bir de sermaye malı üretimindeki yüzde 10,4’lük büyümeden gelen 1.97’lik katkı eklenince ekonomide son çeyrek büyümesine özel sektör yatırımlarından sağlam destek geleceğinin habercisi oldu. İhracata dayalı sektörlerden makine, gıda, tekstil ve ana metaldeki katkılar da dış pazarlarda iyileşmeyi gösterdi. Otomotivde ise kan kaybı var. Ancak 2014’ün ilk ayı ocak ayına ilişkin öncü göstergeler moral bozucu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)