E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSalgın ve petrol fiyatları Suudi Arabistan'ı vurdu---

Salgın ve petrol fiyatları Suudi Arabistan'ı vurdu

Salgın ve petrol fiyatları Suudi Arabistan'ı vurdu
11 Mayıs 2020 - 11:51 borsagundem.com

Suudi Arabistan, korona virüs salgınının yanı sıra düşen petrol fiyatlarının etkileriyle de mücadele etmek amacıyla, KDV’nin üçe katlanmasını ve kamu çalışanlarına sağlanan bazı devlet yardımlarının askıya alıyor.

Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el Cedan, korona virüs salgını ve düşen petrol fiyatlarından dolayı bir dizi ekonomik tedbir açıkladı.

Buna göre, 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak şekilde çalışanlarına sağlanan bazı devlet yardımları askıya alındı, katma değer vergisi (KDV) yüzde 5’ten yüzde 15’e çıkarıldı.

Kral Selman bin Abdülaziz’in 2018 yılındaki bir kararıyla devlet çalışanlarına her ay 1000 riyal (yaklaşık 1.900 TL) destek veriliyordu. Ülkede yaklaşık 1.5 milyon devlet çalışanı bulunuyor.

Gelirleri artırmak ve harcamaları rasyonalize etmek için atılan bu adımların maddi karşılığının 100 milyar riyal (26.6 milyar dolar) civarında olduğu belirtiliyor. Tasarruf edilen paranın sağlık hizmetlerine aktarılması planlanıyor.

'Modern tarihte benzeri görülmemiş bir krizle karşı karşıyayız'

Muhammed el Cedan, “Dünyanın modern tarihte benzerini görmediği bir krizle karşı karşıyayız, belirsizliğin damga vurduğu bir kriz” dedi.

Bakan, “Bugün alınan önlemler sert ve acı verici oldukları kadar, kapsamlı finansal ve ekonomik istikrarı sağlamak adına gerekli ve faydalı” ifadelerini kullandı.

Söz konusu önlemler Suudi Arabistan’ın ilk çeyrekte yüzde 19’luk bir bütçe açığı yaşamasının ardından geldi.

Dünyanın en büyük petrol üreticilerinden olan Riyad, varil fiyatlarının salgın nedeniyle yüzde 50’den fazla düşmesinin yanı sıra karantina kapsamında alınan tedbirler nedeniyle de ekonomik daralma yaşıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Reşat Altun11 Mayıs 2020 20:31

    Gebersin EMPERYAL uşakları İslamiyet'e bir alakaları yok.

  • Murat11 Mayıs 2020 17:26

    Prensleri gene saraylarda ABD uşakları. Vatandaşa fatura çıkarıyor. Lakin hepsi aynı hava ısındıkça virüs size doğru gelecek. Ümmeti müslümana ettiğinizi birgün çekeceksiniz. Bedeviler

  • Misafir11 Mayıs 2020 15:40

    Hani sicakda vurus etkisini yitiriyodu

  • ali erdoğan11 Mayıs 2020 15:18

    beter olsun zalimler 

  • Tam komedi11 Mayıs 2020 14:45

    Amerika dan silah almak için milyarları harca sonra o silahlarla mazlumları öldür ! Sonra kalk kendi vatandaşına verdiğin desteği kes ve vergileri 3 katına arttır ! İşte dini savunanların adaleti ! Kendileri altın kaplama saraylarda onlarca cariye ile yaşasın vatandaşına da azla yetin diye din satsın !!! Dünya da en çok kazandıran iş Din dir ! Uyanın artık !!!

  • gerçek vatandaş11 Mayıs 2020 16:10

    bunların dinle alakası yok senin hedefin dine saldırmak. işine bak

  • Buraktepe11 Mayıs 2020 13:32

    Petrolu dusurwn zaten Arabistan. Kendi ayagina kursun skti. Simdide agliyor. Sacmaligin daniskasi.

  • ıtri11 Mayıs 2020 12:32

    yemendeki müslümanları açlıkla ve bombalarla öldürdüler