E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemRusya’yla Akkuyu gerilimi---

Rusya’yla Akkuyu gerilimi

Rusya’yla Akkuyu gerilimi
02 Ağustos 2013 - 07:57 borsagundem.com

Rusya’nın Akkuyu için hazırladığı ÇED raporunun, Enerji Bakanlığı tarafından reddedildiği ortaya çıktı

Türkiye’nin Mersin, Akkuyu’ya inşa edeceği 20 milyar dolarlık nükleer santralinde, şimdi de rapor gecikmesi yaşanıyor. 4 bin 800 MW kurulu güçle Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 6’sını karşılayacak santralin ihalesini, Rus Devlet Atom Enerjisi Kuruluşu ROSATOM kazanmıştı. ROSATOM, Türkiye’de kurduğu Akkuyu NGS şirketi üzerinden yapacağı santral için en kritik adım olarak kabul edilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunu, 9 Temmuz’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sundu. Ancak bakanlık, 3 bin sayfalık raporu 6 gün sonra şirkete iade etti. Bakanlık raporun tespit edilen eksiklikler yüzünden kabul edilmediğini açıklarken, Akkuyu NGS şimdi raporu revize ederek yeniden başvuracak.
‘Reaktörler dayanamaz’
Bu nedenle de inşaat planlanandan gecikmeli başlama ihtimali gündeme geldi. Worldtribune.com haber sitesi ise Türkiye’nin raporu deprem riski yüzünden iade ettiğini öne sürdü. Türk yetkililere dayandırılan habere göre, Akkuyu santrali için hazırlanan ÇED raporunu inceleyen Türk yetkililerde, reaktörlerin depreme dayanamayacağı endişesi oluştu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da bu durumdan rahatsız oldu. Haber sitesini isim vermeden konuşan bakanlık yetkilisi, “İncelediğimiz raporda bir sürü soru işareti var. Ruslara 3 ay süre verildi. Bu durum projeyi geciktirebilir” dedi.
ROSATOM’un raporun yeni halini 15 Ağustos’ta tamamlayacağını belirten Rus basını, 2019 yılında devreye alınması planlanan Akkuyu Nükleer santralinin, hedeflenen zamanda tamamlanacağını, ÇED raporundaki gecikmenin projeyi geciktirmeyeceğini açıkladı. Akkuyu NGS, raporu revize edip 15 Ağustos’a kadar gönderecek. Olumlu görüş çıkarsa Akkuyu’da inşaata başlanacak.
Bakanlık: Deprem değil teknik sorun
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Akkuyu için hazırlanan ÇED raporunun deprem değil teknik sorunlar yüzünden kabul edilmediğini açıkladı. Bakanlık yetkilileri Vatan’a yaptığı açıklamada, Rus firmasına 15 Temmuz tarihinde eksiklikler listesinin iletildiğini ve 15 Ekim’e kadar şartnamedeki bazı teknik konulara ilişkin gerekli detaylandırmanın yapılması istendiğini kaydetti. Ayrıntılandırılması istenen konulardan biri yapılacak limanın yeri ve teknik donanımı. Bir başka konu, limana gelecek gemilerin güzergah bilgileri. Üçüncü başlık da santral kampüsüne inşa edilecek konutların teknik özellik ve kapasiteleri ile burada yaşayacak insan sayısı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)