E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiRusya'nın petrol ihracatında rekor düşüş---

Rusya'nın petrol ihracatında rekor düşüş

Rusya'nın petrol ihracatında rekor düşüş
22 Aralık 2022 - 11:00 borsagundem.com

AB'nin Rus petrolüne tavan fiyat ve yaptırım uygulamasının ilk haftasında Rusya’nın petrol ihracatı yüzde 54 düşüş gösterdi.

Avrupa Birliği (AB), G7 ülkeleri ve Avustralya’nın Rusya'nın ham petrolü için varil başına 60 dolarlık tavan fiyat uygulaması ve AB'nin deniz yoluyla taşınan Rus ham petrolü ithalatını yasaklamasının ardından bir haftada Rusya’nın petrol ihracatı yüzde 54 düştü.

Rus petrolünün ihracatı bir haftada günlük 1,86 milyon varil azalarak 1,6 milyon varile geriledi. Günlük ihracat gerilemesi yüzde 54 olarak gerçekleşti.

HABERRUS'un haberine göre Rus petrolünün ihracat hacmindeki düşüş, sadece yaptırımlar ve ambargo değil aynı zamanda Baltık Denizi'ndeki Primorsk limanında petrol terminalindeki teknik çalışmalardan da kaynaklanıyor.

Bu limandan 12 Aralık'tan 16 Aralık'a kadar sadece 3 kez kargo gönderildi. Normal zamanlarda bu rakam genellikle 8 gemi oluyodu.

Benzer bir durum, Uzak Doğu'daki limanlarda da yaşanıyor. Pasifik bölgesinde, Sibirya'dan petrol getiren bir boru hattında Kozmino limanından gelen petrol akışı, 16 Aralık'a kadar olan haftada yalnızca iki tankerin yüklenmesiyle birlikte sert bir şekilde düşmüş görünüyor. Bu limanda son üç ayda haftada ortalama sekiz gemi yükleniyordu, şu anda sadece 2 gemi yükleniyor.

16 Aralık'ta Bloomberg, 5'inde AB ambargosu uygulanmasının ardından bazı armatörlerin Rus petrolünü taşımayı reddettiğini duyurmuştu.

Bloomberg uzmanları, haftalık teslimatların nakliye programlarına, hava durumuna ve geminin sinyalinin kalitesine bağlı olduğundan bu tür bilgilerin yorumlanmasında dikkatli davranılması gerektiği konusunda uyarıyor. Kısa süreli verilerle Rusya’nın petrol ihracatının azalarak devam edeceği çıkarımını yapmak için yeterli değil.

Rusya’nın Primorsk'tan yapılan ihracatının bakım çalışmalarının tamamlanmasının ardından normale dönmesi beklenirken Nakhodka limanından gelen tedariklerle ilgili sorunların çözülmesinin daha uzun sürebileceği tahmin ediliyor.

Öte yandan Batı Rus petrolüne ambargo uygularken şu anda Rus petrolünün en büyük alıcıları olan Çin, Hindistan ve Türkiye, Rusya’dan petrol alımını artırıyor.

Almanya'dan Rus petrolü yanıtı

 

Yaptırımlar sonrası Rus petrolü alıcı bulamayabilir

 

G7 ve Avustralya da 'Rus petrolüne tavan fiyat' uygulayacak

 

AB, Rus petrolü için 60 dolarlık tavan fiyatını kabul etti!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)