E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAB, Rus petrolü için 60 dolarlık tavan fiyatını kabul etti!---

AB, Rus petrolü için 60 dolarlık tavan fiyatını kabul etti!

AB, Rus petrolü için 60 dolarlık tavan fiyatını kabul etti!
02 Aralık 2022 - 12:31 borsagundem.com

Avrupa Birliği, Rus petrolünün tavan fiyatının varil başına 60 ABD doları olarak belirleme konusunda geçici olarak anlaştı. Tavan fiyatının beklenenden daha düşük olması, Rusya'ya karşı siyasi ve ekonomik misilleme kararı olarak değerlendiriliyor.


Diplomatik kaynaklara göre Avrupa Birliği hükümetleri, G7'nin önerisi olan Rus deniz petrolüne varil başına 60 dolarlık tavan fiyatı sınırı getirilmesi ve bu sınırın piyasa fiyatının yüzde 5 altında tutulmasını sağlayacak bir düzenleme mekanizmasının kurulması konusunda "geçici" anlaşma sağladı.

1 Aralık'ta varılan mutabakatın 2 Aralık itibarıyla yazılı bir prosedürle tüm AB hükümetlerinin onayına sunulması gerekiyor.

Reuters'a konuşan bir AB diplomatı, üst sınırın mümkün olabildiğince düşük tutulması için bastıran Polonya'nın perşembe akşamı itibarıyla söz konusu mutabakatı destekleyip desteklemeyeceğini henüz teyit etmediğini belirtti.

ABD, İngiltere, Avustralya ve Kanada gibi ülkeler, Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rus petrolü ithalatını kesmiş durumda.

Çok sayıda Batılı enerji şirketi de Rusya ile petrol ticaretini durdurma kararı almıştı.

AB ülkeleri, uzun süredir Rusya'nın petrol satışından elde ettiği geliri azaltmayı ve AB'nin Rus ham petrolüne uyguladığı ambargonun 5 Aralık'ta yürürlüğe girecek olması nedeniyle küresel petrol fiyatlarının yükselmesini önlemeyi amaçlayan tavan fiyatın detayları üzerinde tartışıyor.

Anlaşma, ülkelerin varil başına üzerinde anlaşılan sınırdan daha fazla ödeme yapmadıkları sürece Batılı sigorta ve denizcilik hizmetlerini kullanarak Rus ham petrolünü ithal etmeye devam etmelerine imkan verecek.

G7 ülkelerinin geçen haftaki ilk önerisi, herhangi bir düzenleme mekanizması olmaksızın varil başına 65-70 dolarlık bir tavan fiyat sınırı uygulaması yönündeydi.

Üst düzey bir G7 yetkilisi anlaşmanın "çok yakın" olduğunu ve önümüzdeki günlerde, en geç pazartesi gününe kadar sonuçlandırılmasının muhtemel olduğu bilgisini paylaştı.

Yetkili, tavan fiyat uygulamasının Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaş kabiliyetini sınırlayacağından emin olduğu değerlendirmesinde de bulundu.

Rus Ural ham petrolü zaten düşük fiyattan işlem gördüğü için Polonya, Litvanya ve Estonya, varil başına 65-70 dolarlık fiyatı, Moskova'nın Ukrayna işgalini finanse etme gücünü azaltma hedefini karşılamadığı gerekçesiyle reddediyordu.

Reuters'a konuşan bir başka AB diplomatı, "Fiyat üst sınırı, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) rakamlarına göre Rus ham petrolü için piyasa fiyatının yüzde 5 altında tutulması hükmüyle birlikte 60 dolar olarak belirlendi" ifadesini kullandı.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, geçen hafta yatığı açıklamada, AB'nin Rusya'ya karşı 9'uncu yaptırım paketi hazırlığı içinde olduğunu belirterek "Eminim ki çok yakında G7 ve diğer büyük ortaklarla Rus petrolü için küresel tavan fiyatı onaylayacağız" diye konuşmuştu.

Rus yetkililer, daha önce yaptıkları açıklamada, tavan fiyat uygulamasına katılan ülkelere petrol satmayacağını duyurmuştu. (Euronews)

Gazprom'un doğalgaz ihracatında düşüş sürüyor

 

Suudi Arabistan'da iki yeni doğal gaz sahası keşfedildi

 

Yaptırımlara rağmen Avrupa'nın Rus gazı ithalatı rekor kırdı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Eski 1 Fenerli03 Aralık 2022 07:55

    Avrupa Birliği devletleri sıkıyorsa ABD den temin ettikleri enerji tedarikleri için de tavan fiyat uygulasınlar da görelim ... Nerdeeee .. ABD buna müsade eder mi !!!!