E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemRusya'dan yeni bir Suriye zirvesi daha ---

Rusya'dan yeni bir Suriye zirvesi daha

Rusya'dan yeni bir Suriye zirvesi daha
17 Şubat 2020 - 15:29 borsagundem.com

İdlib'de rejim güçlerinin yaptığı saldırılardan sonra Türkiye ile Rusya arasında diplomatik görüşmeler devam ediyor. Dışişleri bakanları ve iki ülke heyetleri gerginliği azaltmak amacıyla iletişim halinde.


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus ve Türk askeri yetkililerin Suriye'nin İdlib bölgesindeki durumla ilintili olarak devamlı iletişim halinde olduklarını ve birbirleriyle karşılıklı anlayış içinde olduklarını belirtti. Öte yandan Türk ve Rus heyetleri, Suriye’nin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ndeki durumu ele almak üzere Moskova’da bir araya geliyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus ve Türk askeri yetkililerin Suriye'nin İdlib bölgesindeki durumla ilintili olarak devamlı iletişim halinde olduklarını ve birbirleriyle karşılıklı anlayış içinde olduklarını belirtti. 

Lavrov, "Suriye'nin İdlib bölgesinde sahada bulunan Rus ve Türk askeri temsilciler sürekli iletişim halindeler, durum değişikliklerini inceleyip değerlendiriyorlar" dedi ve ekledi: "Hem kendi askeri temsilcilerimizden hem de Türk askeri temsilcilerden duyduğumuza göre birbirleriyle tamamen anlayış içerisindeler." 

Rusya Dışişleri Bakanı, "Umuyorum ki Rusya ve Türkiye devlet başkanları arasında varılmış olan anlaşmalar temelinde gerilimin dindirilmesine olanak verecek fikirler ortaya koyabilirler" diye devam etti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'ye sözde Orta Doğu barış planıyla uluslararası hukuku ihlal ettiği suçlamasında bulundu. Lavrov, İtalyan La Stampa gazetesine verdiği röportajda, ABD Başkanı Donald Trump'ın sözde barış planını değerlendirerek şu ifadeleri kullandı: 

"Washington, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) kararları ve Arap Barış Girişimi dahil, kabul görmüş uluslararası kanunları ihlal etti."

Lavrov, Filistin'in ABD'nin sunduğu teklife tepki gösterdiğini hatırlattı. Planın, Filistin'in statüsüne ilişkin İsrail'in lehine çözüm içerdiğine dikkati çeken Lavrov, bu yaklaşımın, durumun iyileşmesine yardımcı olmayacağı uyarısında bulundu. 

Lavrov, bu meselenin çözümünde, Filistin ve İsrail halkının çaba göstermesi gerektiğini vurguladı. Rusya'nın Orta Doğu Dörtlüsü (Rusya, ABD, Avrupa Birliği, BM) üyesi olduğunu hatırlatan Lavrov, Filistin ve İsrail'in uzlaşıya varması için yardımcı olmaya hazır olduklarının altını çizdi. 

Zirve basına kapalı

Türk ve Rus heyetleri, Suriye’nin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ndeki durumu ele almak üzere Moskova’da bir araya geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı binasında basına kapalı yapılan görüşmede Türk heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal başkanlık ediyor. Türk ve Rus heyetlerinde diplomatların yanı sıra askeri yetkililer ve istihbarat yetkilileri de bulunuyor.

Türkiye ve Rusya arasındaki görüşmeler, İdlib’de rejim güçlerinin Türk askerlerinin bulunduğu gözlem noktalarına saldırması ve Soçi mutabakatlarını ihlal etmesi nedeniyle geçen haftalarda başlamıştı.

İlk olarak Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sergey Verşinin ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Büyükelçi Aleksandr Lavrentyev başkanlığında, Rusya askeri ve istihbarat temsilcilerinden oluşan heyet Ankara’da görüşmeler yapmıştı.

Bu görüşmelerde, Türk heyeti Soçi Mutabakatı’nın açıkça ihlal edildiğini belirterek, Rusya Federasyonu’nun üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiği mesajı vermişti. Ancak bu görüşmelerden bir sonuç alınamamıştı.

Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bir telefon görüşmesi yaparak, İdlib'deki son gelişmeler başta olmak üzere bölgesel konuları ele almıştı.

Putin ve Erdoğan'dan telefon diplomasisi "Rusya'nın verdiği zararları görüştük"

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce yaptığı açıklamada, İdlib’deki çözümün, rejimin saldırganlığının bir an önce durdurulması ve daha önce varılan anlaşmalardaki sınırlara çekilmesi olduğunu söylemiş, aksi takdirde şubat ayı bitmeden Türkiye’nin bu işi yapacağını belirtmişti.

Hafta sonu Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmede, Suriye konusunda Türkiye ile Rusya’nın yaptığı bütün anlaşmaların uygulanmasına yol bulmak amacıyla görüşmeleri sürdürdüklerini ifade etmişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kamil17 Şubat 2020 22:56

    Görüşmeler beyhude , zaman kaybı, Sayın Erdoğan'ın dediği gibi Rusya'da baş başka, arka başka oynuyor. Bu işin kolayı var, Rusya hiçbir şekilde Suriye'ye destek vermesin. Kalalım Esad'la karşı karşıya. Birileri dürtüklüyor mülteciler Türkiye'ye doğru gitsinler diye. Başımıza  bela sarmaya çalışan güçler çok fazla. Ekonomimiz, sosyal yaşamımız, dengemiz bozulsun peşindeler

  • Motie Sokie 17 Şubat 2020 19:47

    Savaş isteyenler cepheye TSK personeli kanı üzerinden siyaset yapan haindir....

  • ŞİMSEK SERDERGİLLER17 Şubat 2020 22:12

    sen burada hür dolaşıp ve rahat uyuyorsan aradaki TSK aslanları sayesindedir.kimse TSK üzerinden siyaset yapmıyor.kemal ne diyor adı ülke olan fakat hakimeyeti halkında olmayan ülkeleri abd rusya fransa ingiltere tarafından işgal edilmiş ülkeler ile bu sorunları çözelim diyor.malesef böyle bir siyasetcilerimizde var malesef.kiminle ne çözecek.eğer tehlikeyi sınırlar dışında karşılamaz isen o tehlikeler bir gün senin ülkene sıçrayacaktır.

  • ______,______17 Şubat 2020 17:33

    Ayı derisinden POST olmaz, Rusya dan da DOST olmaz.bunların hepsi aynı.dünyayı parsellemişler cm cm sömürüyorlar.

  • Bozkurt17 Şubat 2020 16:27

    Rusya bizi oyalıyor. Zirve yaparken esad habire ilerliyor. Bu oyuna dur denilmeli. Biz ilerlerken zirve yapmaliyiz onlarin oyununun aynisini onlara yapalim.

  • KAYIKÇI17 Şubat 2020 17:15

    düşün bakalım bozkurt orası kimin ülkesi.