E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemRus uzman Kanal İstanbul için uyardı: Yosun ve pis koku---

Rus uzman Kanal İstanbul için uyardı: Yosun ve pis koku

Rus uzman Kanal İstanbul için uyardı: Yosun ve pis koku
18 Aralık 2019 - 03:50 borsagundem.com

Rus uzman Bagin, İstanbul Boğazı'ndaki aşırı yoğunluğu önlemede etkili olacağını belirttiği Kanal İstanbul için çevresel sorunlara dikkat çekti. Bir diğer Rus uzman Fitin ise projenin çok pahalı olduğunu söyledi

İstanbul Boğazı'nı kullanan ülkelerin başında yer alan Rusya'dan Kanal İstanbul projesiyle ilgili uzman görüşleri geldi. 

Rusya Yüksek Ekonomi Okulu Çevre Ekonomisi ve Çevre Politikası Enstitüsü Başkanı Aleksandr Bagin, yeni kanal için ciddi hazırlıklar yapıldığından emin olduğunu belirterek proje ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Proje aşamasında çevre, iklim ve biyoçeşitlilik gibi sorunların da dikkate alınması gerektiğini belirten Bagin şu yorumu yaptı: “Bu tür altyapı projeleri için dünyanın her bir yerinde stratejik çevresel değerlendirme yapılır. Yani henüz yatırım gerekçelerinin hazırlandığı aşamada çevre, iklim ve biyoçeşitliliğe etkiler ile ilgili tüm sorunların yansıtıldığı değerlendirme yapılır. Ayrıca böyle projeler uygulanırken ekonomik ve sosyal sonuçlar değerlendirilir. Aynı şekilde bu prosedür karar verme sürecine dahil edilir ve somut çözümler tam da bunun esasında geliştirilir. Bu yüzden projenin çevresel sonuçlar açısından dengeli olacağını düşünüyorum." 

"MARMARA DENİZİ YOSUN TUTABİLİR" 

Ekonomik uygulanabilirlik açısından projenin makul olduğunun altını çizen Rus uzman, “İstanbul Boğazı ve misal Süveyş Kanalı gerçekten de muazzam şekilde aşırı yoğunluk yaşanıyor” dedi.

Çevresel açıdan Karadeniz’in, yüksek oranda hidrojen sülfür içermesiyle ilgili belirli bir özelliğe sahip olduğunu belirten Bagin, “Kanalın yapımı teoride bölgenin çevresel dengesini bozabilir ve Marmara Denizi’nde hidrojen sülfür oranının artmasına yol açabilir. Bu yüzden Marmara Denizi yosun tutabilir. Bu da İstanbul sakinleri için hoş olmayan kokuya ve ekosistem içinde bazı deniz hayvan türlerinin yok olmasına yol açabilir. Ancak bu tür sonuçların olasılığını belirlemek, projeye katılan Türk uzmanların görevi” ifadelerini kullandı.

'TOPLUM LİDERLERİNİN GÖRÜŞÜ AÇISINDAN TARTIŞILIR BİR PROJE"

Rusya Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Yakındoğu ve Ortadoğu Merkezi Başkanı Vladimir Fitin, Kanal İstanbul projesinin hayata geçirilmesinin zorluklarını ve faydalarını gördüğünü belirterek bu konuda şu yorumda bulundu:

“Böylesine dev bir projenin maliyeti 10 milyar dolar, yani çok pahalı, Türkiye’deki durum ise bulutsuz değil. Teknik çalışmalar henüz tamamlanmadı, ama kanal mevcut şekliyle İstanbul Boğazı’ndan daha sığ ve dar. Proje ayrıca toplum liderlerinin görüşü açısından da tartışılır bir proje. Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu projeye karşı çıkarken Cumhurbaşkanı Erdoğan projeyi Cumhuriyet’in 100. kuruluş yıldönümüne kadar bitirme niyetinde”.

Aynı zamanda yeni kanalın İstanbul Boğazı’nı yoğunluktan kurtaracağının ve böylelikle daha geniş kapsamlı trafik sağlayacağından emin olduğunu kaydeden Fitin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu durumda ticaret hacmi elbette artacak, bu Rusya’yla olan ticareti de ilgilendiriyor. Bu arada enerji kaynaklarının transitinin yapılacağı ek boru hatlarının döşenmesi kanala alternatif olabilir”.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (45)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • 00818 Aralık 2019 21:47

    RUSSALATA OLMUŞ

  • Karşıyız biz Atatürk gençliğiz 18 Aralık 2019 21:43

    1 2 3 köprüye Marmaraya Avrasya tüneline şehir hastanesine 3 havalimanına İHA SİHA LARA HIZLI TİRENLERE KARŞIYIZ KANAL İSTANBULUDA MILLET AÇ AÇ

  • Nedim19 Aralık 2019 02:48

    İroni yapmış olmalı!  Gaza gelmişsin  yorumcu Ahmet!

  • AHMET ÖZBİR18 Aralık 2019 23:12

    Gerici yobaz, tek kelimeyle HOKKABAZ! Atamızın düşmanı, köprü, yol, baraj ilericiliğin göstergesidir. İHA, SİHA CANDIR, TERÖRİSTLERİ AVLAYAN TÜRK'ÜN SİLAHIDIR!..

  • Volkan18 Aralık 2019 21:20

    Baltık Deni'zinden Karadez'e kanal projesi var, Kanal İstanbul onun yanında ufak, son değişiklikler ile Hendek İstanbul olmuş zaten. Öte yandan çevre etkisi ciddi olarak değerlendirilmeli. Mesela Söveyş Kanalı genişletildikten sonra Kızıldeniz'e özgü avı balıklar Akdeniz'e geçti ve oradaki ticari balıkları yemeye başladı.

  • hahah18 Aralık 2019 18:57

    Diyanet işlerinden konu ile ilgili bilgi bekliyorum. bir açıklama : )) sornasında işç işleri bakanından güzel bir cevap açıklama.. tarım ve orman bakanı dicem ama, onlar manisada otomobil fabrikası ile uğraşıyor. ahahah

  • K218 Aralık 2019 17:03

    adamların makınaları yatıyor iş lazım odenecek kredi var ödenmezse sıkımntı olacak bastırıyorlar durum bundan ibaret....birde geçmişte yapılan işlerdeki şişirilmiş faturalara bakın ne para kaldıracaklar.............

  • Konu18 Aralık 2019 16:21

    Bu konu ekolojik dengeden, şehirleşmeye, ekonomik programlardan, istihdama, askeri stratejik ve lojistik dengelerden istihdama, her konuyu kapsıyor. "Ben dedim oldu" diyen bir lider, ve ne olduğunu anlamadan, araştırmadan "he, evet" diyen bir halk (halk kesimi). Olan budur. Rus bilimadamı rapor yayımlamış. Çok güvenilir, baya bağımsız. 

  • Utanç18 Aralık 2019 16:18

    Türkiye Cumhuriyetini tek bir adama bağladınız. Bu ülke, tek bir insanın vereceği karardan üstündür. Sözde vatan severler, Süveyş kanalından bahsediyorsunuz. Soruyorum, aptal mısınız? Gerçekten "ben aptalım" diyin, çok daha rahat edersiniz. Süveyş Kanalı ile Panama Kanalı'nın birbirine bağladığı noktalara bakın. Panama kanalı tam olarak 14816 kilometrelik bir yolu kısaltıyor. Bu bizim kanalımız? Hiç bir şeyi kısaltmıyor, zaten doğal geçiş güzergahı var, ve bu güzergahı bedava kullanma hakkı var. Okumayan, araştırmayan ve hatta okusa da okuduğunu anlamayan bir nesil yetiştirip, bu nesli kendine itaat ettirenler mi suçlu bilemiyorum. 

  • 00818 Aralık 2019 21:45

    O insanı da Japonlar seçmiyor heralde. Bu millet o adamın hep yanında durdu. O adam dediğin Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı... birde chp liler tek adam demiyorlar mı adamların tarihleri tek adam.

  • Nedim18 Aralık 2019 17:26

    Bak be zırt vırt nick  değiştirmiyorum.  Önce delikanlı ol!   Çünkü ısrarla  detayını bilmediğin bir konuya karşı çıktığın için aptal olduğunun  tescil edilmesinden korkuyorsun!  Korktuğun başına gelecek merak etme!

  • Bika18 Aralık 2019 14:42

    2023 yılında bitirileceği iddiası vardı henüz ilk kepçe ya da kazma vurulamadı. Büyük İstanbul depremine hazırlık için iş makinaları gerekli, rant için değil. Kanalı kim kullanacaksa parasını o ödesin.

  • AHMET ÖZBİR18 Aralık 2019 12:21

    DÜNYA 5'den büyük, herşeye SİZ MAYDANOZ olun, boyun büktürün, sömürün dönemi REİS'LE BİTTİ! KANAL İSTANBUL'LA ŞAHLANIŞA DEVAM inşallah!

  • Türkoğlutürk 18 Aralık 2019 12:38

    Ahmet bir telefonluk canın var. Unuttunmu papazı. ECEVİT mi sandın Reisinmi.

  • Nedim18 Aralık 2019 12:09

    Bu her şeye itiraz eden et kafalılar Mrk bankası baş. görevden alındığında da itiraz etmişlerdi!  Neymiş mrk. bankası bağımsız olacakmış istediği gibi faiz versin!  Bunu bile savunuyorlar!  Yüksek faiz k ...na kaçmış hiç önemli değil!  Şimdi faizler düşürülünce tık yok. İşte bu zevatlar bu kadar hödük aptal ve ahmaktır. Sırf muhalefet olsun diye  şeytanın bile kuyruğuna yapışırlar!  Zerre kadar da kafaları çalışmadığı halde başkalarını beyinsiz görürler!    Şimdi çatlasanız da patlasanız da bu kanal yapılacak!  Tartışma  ve münazara aşaması çoktan bitti!  

  • Nedim18 Aralık 2019 17:21

    Gerçekler ve doğrulara tahammül edemediğin için kendine bir nick atamadan böyle saçmalarsın işte.  Sizlerin bu ülkenin insanlarına ve seçilmiş idarecilerine saygı duymayı  öğrenmeniz gerekir.  Haklı eleştirilerin her zaman ben de yanında olmuşumdur.  Ancak yıkarak aşağılayarak, çok bilmişlik yaparak işgüzarlık yaparsan ağzının payını alırsın!  Ayrıca ben sadece  teşbih yaptım!  Kimseye de hakaret etmedim. Yukarıda da şu bu değil ortada bir durum ifade edilmiştir. Bu durumda demek ki yara var ki gocunan var!

  • .........18 Aralık 2019 14:52

    arkadaş senin karın ağrın ne sabahtan beri mide spazmı geçiriyorsun, ishal olmuş gibi car car ötüp duruyorsun senin bağırsakların da ağzının ayarları bozulmuş, git baktır..bu ne seviyesizlik ya kendisinde beyin varmış gibi başkasını beyinsizlikle suçluyor... 

  • Uyumsuz18 Aralık 2019 11:26

    Sİz nerden bileceksiniz ki bizim her şeyiiiiii bilen bir sürü yöneticimiz ve onların her dediğine evet olur diyecek uzmanlarımız var siz kim oluyorsunuz ki alt tarafı teknolojide bizden 50 yıl ilerdesiniz...

  • Uyumsuz18 Aralık 2019 16:12

    Bu arada Sayın Cumhurbaşkanı ziraat in simit sarayına ortak olmasına dair tasvip etmiyorum diye açıklama yapmış. Bu açıklamadan önce sanki ziraat ile simit sarayı babalarının malıymış gibi ortak olmasını buralarda millilik yerlilik ve vatanseverlik üzerinden savunanlar şimdi ne diyeceksiniz  acaba aşağı tükürseniz sakal yukarı tükürseniz bıyık ah ziya ah....

  • Uyumsuz 18 Aralık 2019 16:06

    Sen biliyorsun ya yalak o yeter

  • Ziya18 Aralık 2019 12:10

    Senin bilmediğin kesin!

  • rus18 Aralık 2019 10:55

    en çok rusya yı etkileyeceği için

  • Nedim18 Aralık 2019 10:51

    Akan suyun koktuğu nerede görülmüş?  İzmir körfezi ile karıştırmış olmalı!  Rus gemilerinin yolu biraz uzayacak sıkıntı ondan mı acaba? Bir Rus konuştu buradaki mallar da hemen uzman oldu!  

  • Nedim18 Aralık 2019 17:14

    Sen ağzını bozarken  önüne geleni trol, maaşlı, aptal  Amerikancı bilmem ne ilan ederken hiç problem yok. Ağzının payını alınca da  hemen zıpla!  Sonra da nezaket dersi vermeye kalkma!  Önüne geleni aptal bu ülkenin  seçilmiş başkanını tek adam, diktatör ilan edip yapılan ya da yapılmakta veyahut yapılacak olan her işi kötülerseniz, mındar ederseniz !   Her halde sizi seyredecek değilim!  Fikirle yenemeyince bu sefer nezaketsiz olan başkaları oluyor!  Öyle mi?  

  • misafir18 Aralık 2019 14:57

    nedim bana sarfettiğin seviyesizce sözlerini aynen sana iade ediyorum... seviyeniz bu işte.. fazla söze gerek yok. siz ancak sokak dilinden anlarsınız...

  • Nedim18 Aralık 2019 12:01

    Panama ve Süveyş  sana ne ifade ediyor?  Azak ne ifade ediyor?  Bunları oku öğren!  Kendini  çok bilmiş gören hödük!  Bir Rus konuştu diye paçasına yapışacak kadar aşağılıksınız!  Eşek gözlük takıp  heybesinde kitap taşısa da  yine eşektir!  Anladın mı misafir?   Bu güne kadar itiraz etmediğiniz bir şey olmadı ama hepsi  halka son derece  yararlı ve güzel!  Siz ise merkepliğin üst basamaklarına  tırmanmaya devam edin. 

  • misafir18 Aralık 2019 11:09

    yahu ne beton kafalı adamsın sen, bakıyorum da bu kanalın areşli savunucuları arasındasın, arsaların mı var güzergahta, adam gibi oku ne diyor, marmara denizi yosun bağlar ve bu da pis bir kokuya neden olur, akarsuymuş   nehir mi bu be adam, daha önce bizim bilim adamlarımızdan biri de bunu söylemişti, ama sizin bilimle falan ilginiz olmadığı için, sırf trollük olsun diye saçmalayıp duruyorsunuz,  kafanız kuma gömülü olduğu için tam çalışmıyor da.

  • ahaha18 Aralık 2019 11:04

    senden uzman olduğu kesin akıl mantık alıyor adamın yazdıklarını. araştırmak bakmak raporlamak lazım. 

  • ahah18 Aralık 2019 09:46

    Biz yaparız.. sonra bakarız.. kötüse kader.. iyise kral deriz : ))) bizde ekonomi bile.  su akar, yolunu bulur.. sen etrafndan sadece izle mantığındadız...  tran kazası oldu, bilir kişi bulunamadı.. böyle olayları ge... kanal istanbul kazacam desen, avrupadah ithal bilir kişi getiririrz.. altınada adam imzasını isteidğinizbiçimde atsın diye mayı veparaya boğarız :)) öğretin kardeşim bu ülkenin nasıl yönetıldını anladık iyicde 5yıldır..

  • Türkoğlutürk 18 Aralık 2019 09:12

    ABD uğruna suriyeyi düşman ol al arapları ülkene, şimdide abd istiyor diye kanal yap. Abd ye hizmette kusur yok. Dimi koyun.

  • Vb18 Aralık 2019 14:22

    Arkadaş CHP'li , mazur görün, ben şahsen artık cevap yazmayacağım bu elemana , gülün geçin

  • Türkoğlutürk 18 Aralık 2019 11:38

    FETÖ beni kandırmadıki, benim ile resminde yok, methiye de düzmedim CIA beslenmesine. Öğrenmeden, okumadan abd uşağı kanallara bakıp yorum yazma.

  • Nedim18 Aralık 2019 10:47

    Sen Yunan tohumu falan mısın?  Kendini Amerika ya konumlayıp  Türkiye yi aşağılamak için fırsat kollayan pvng.  Sen nasıl bir yaratıksın?  Bahse girerim 1 nolu Amerikan köpeğisin sen.  

  • TürkMücahid18 Aralık 2019 10:22

    koyunun TA KENDİSİ sen ve senin gibi fetö-pkk sevicilerdir !!! Dedem derdi " İT ürür, KERVAN yürür".

  • Türkoğlutürk 18 Aralık 2019 10:10

    İşte böyle uyuyorsun

  • Millet18 Aralık 2019 09:49

    Ulan Amerika ve Avrupa zaten bize yaptırmamak için elinden geleni yapıyor sen neyin kafasını yaşıyon.

  • kanal ankara18 Aralık 2019 08:48

    başkente de istiyoruz neyimiz eksik?? gökçek denizi getirecekti zaman yetmediii

  • Türkoğlutürk 18 Aralık 2019 10:12

    Tabi başkentte ulaşım minibüs kucakkucağa, yollar kavşaklar hatalı, havası pis, hırsıza sahip çıkıp beslemedik dimi. Bir İnt açta dünya kentlerine bak

  • Vb18 Aralık 2019 07:48

    Amerikan , ingiliz ...vd  savaş gemileri boğazdan geçip karadenize açılırlarsa , montrö'ye bağlılar , tonaj ve süre sınırı var  , ama kanal tamamen bizim denetimimizde olucak , ister ticari gemi ,isterse savaş gemisi , karadenizdeki tüm komşular ( aslında daha çok rusya :)  ,  diğerleri amerikan müttefiki zaten )  paralı kanaldan paralı geçmeyi kabul etmeliler ve bu onlara dayatılmalı  ,  bunu kabul ettikleri sürece askeri gemileri geçirmeyeceğimizi - yazılı olarak asla değil -  iyiniyetli teamül olarak onlara sunmalıyız

  • Düşünün .18 Aralık 2019 09:57

    Peki size soruyorum kanal İstanbul bu kadar kötü niye Avrupa Amerika bundan rahatsız.bizim zararımıza olan bir şey adamların hoşuna gitmezmi. amasiz bunu anlamazsınız belkide sizde onlardansınız ha.

  • vatandaş18 Aralık 2019 08:51

    sözlü dayatma nasıl olacak? savaş durumunda savaş gemilerini engelleme imkanın yok. sonuçta montrö dışında imza atılan uluslararası denizcilik kuralları da var.

  • Mzlmdogan18 Aralık 2019 08:39

    Sizlerin deyimiyle 2023 te sözde hepsi bitiyor dediklerinin ne mantığı var Yani o kanal yaparsan gemi geçişini mı durduracaksın bu kanal tam bi rezalet olacak ulaşım içinde Her konuda da bi mantığı yok bu kanal Istanbul'un

  • halk18 Aralık 2019 07:23

    Her zaman refarandum sorun istanbul halkına ...

  • Türkoğlutürk 18 Aralık 2019 10:14

    Evet sorulsun, ama sadece vergi mükelleflerinden vergisini ödeyenler. Çünki Osmanlı'da oy kullanma şartı vergi ödemek hemde 15 lira.

  • Millet18 Aralık 2019 09:59

    Kanal İstanbul sadece İstanbul'un meselesi değil.tüm Türkiye'nin meselesidir.Sorulacaksa tüm Türkiye'ye sorulmalı dır.