E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemRuhani ziyaretinin 3 kritik gündemi---

Ruhani ziyaretinin 3 kritik gündemi

Ruhani ziyaretinin 3 kritik gündemi
10 Haziran 2014 - 06:19 borsagundem.com

30 milyar dolarlık ihracat hedefi ne olacak? Halkbank dışında banka olacak mı? Tahkim sorunu ne olacak?

Başbakan Erdoğan’ın yılbaşında İran’a yaptığı ziyarette ekonomik ilişkiler açısından önem taşıyan Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşması imzalandı. Anlaşmayla Türkiye’nin bazı tarım ürünlerinde İran’a tarife indirimi vermesi, buna karşılık İran’ın sanayi ürününde Türkiye’ye tarife indirimi sağlaması kararlaştırıldı. Yetkililer ziyaretin iki ülke arasındaki 30 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşılması için kritik önem taşıdığına dikkat çekiyor. 

HALKBANK DIŞINDA BANKA OLACAK MI?

İran ile yapılan görüşmelerin en kritik maddesi Halkbank. İran Halkbank dışındaki bankalarla da çalışmak istiyor. ABD ve AB 2010 yılında İran’a ambargo uygulamaya başladı. 2012 yılının mart ayından itibaren ise uluslararası döviz transfer sistemi yani swift üzerinden İran’a para transfer edilemez hale geldi. Türkiye ise çare olarak İran’a Halkbank’ta döviz ve TL hesabı açtı. Şimdi ise İran Halkbank dışındaki bankalarla çalışmak istiyor. 

TAHKİM SORUNU NE OLACAK?

Türkiye ile İran arasındaki ilişkilerde enerji önemli başlıklardan birisi. İran’dan ithal edilen ham petrol son 3 yılda geriledi. Doğalgazda ise Türkiye İran’dan 2013 yılında da 8,9 milyar metreküp doğalgaz ithal etti. İran doğalgazda da yüzde 25’lik bir paya sahip. Doğalgaz konusunda İran ile Türkiye tahkime gitti. Türkiye İran’dan yüzde 32 düzeyinde bir indirim istiyor. İran ise yanaşmıyor. Dün Ruhani ile yapılan görüşmelerde enerjiye yönelik bir anlaşma imzalanmadı. (Hürriyet)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)