E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaRisk azaldı, notçular kıskanıyor---

Risk azaldı, notçular kıskanıyor

Risk azaldı, notçular kıskanıyor
12 Ağustos 2014 - 06:53 borsagundem.com

Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch cumhurbaşkanlığı seçimi ardından yayımladığı değerlendirme notunda ‘siyasi riske’ dikkat çekti

Fitch’in “Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmasına rağmen Türkiye’de siyasi risk hâlâ yüksek” vurgusuna iş dünyasından sert tepki geldi.
Milliyet'in haberine göre, siyasi riskin devamı veya artması bir yana aksine azaldığına inanan işadamları, Fitch’in görüşlerini abartılı bulurken, bu tip kurumların Türkiye’nin iyi gidişini kıskandığı görüşünde.

Ahmet Zorlu Zorlu Holding Başkanı
‘Bu değerlendirmeye katılmıyorum’


“Seçim sandıkları açılmaya başlandığı ilk anda, halkımızın siyasi risklere sıcak bakmadığı anlaşıldı. Bu anlamda, Sayın Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmasına rağmen Türkiye’de siyasi riskin hala yüksek olduğu değerlendirmesine katılmadığımı belirtmek isterim. Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti’nin birliğini temsil eden en yüksek makama layık görüldü. Bu sonucun var olan siyasi istikrarı daha da pekiştireceğini ve ekonomik anlamda olumlu gelişmelerin önünü açacağını düşünüyorum.”

Mehmet Nane Carrefoursa Genel Müdürü
‘Abartılı buluyorum’


“Politik belirsizlikler ortadan yavaş yavaş kalkıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi bunun ilk adımıydı. 27 Ağustos’ta Türkiye’nin yeni başbakanı da belli olacak. Yeni başbakan belli olduktan sonra daha stabil bir ortama gireceğiz. Gelecek Türkiye için daha aydınlık olacak. Bu nedenle Fitch’in bu görüşlerini biraz abartılı buluyorum.”

Cem Negrin TGSD Başkanı
‘Bu kurumlara inanmamaya başladım’


“Bana göre Fitch gibi kurumlar Türkiye’nin iyi gidişini kıskanıyorlar. Dün yüzde 52 ile açık ara önde cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan 4 ay önce de yerel seçimlerde önemli bir başarıya imza attı. Siyasal açıdan baktığımızda son derece istikrarlı bir dönem geçiriyor Türkiye. Böylesi bir ortamda ‘Türkiye’de siyasi risk hala yüksek’ demek çok inandırıcı ve doğru gelmiyor. Ben bu kurumların Türkiye’yi doğru analiz ettiklerine inanmamaya başladım.” 

İbrahim Çağlar İTO Başkanı
‘Riskten söz etmek için belirsizlik gerekir’


“Türkiye oldukça yoğun bir seçim sürecinden geçiyor. Kamuoyu bu kritik süreçte her adımını sakin bir şekilde ve kararlılıkla atıyor. Türkiye’yi dışarıdan izleyenlerin kaçırdığı nokta da bu. Türk halkı ne istediğine çoktan karar vermiş. İstikrar istiyor, huzur istiyor ve ekonomik büyüme istiyor. Bunu sağlayanı başının tacı yapmaya hazır. Türkiye’nin başarısını, sağlamlığını görmezden gelmek imkansız. Bu yüzden; üstelik bu aşamaya da geldikten sonra, siyasi riskten söz etmeyi anlamlı bulmuyorum. Riskten söz etmek için belirsizlik gerekir. Türkiye ise belirsizliğin aksine kararlı politikaların, kararlı liderlerin ve kararlı seçmenlerin ülkesi.”

Hikmet Tanrıverdi İHKİB Başkanı
‘Siyasi  risk aksine azaldı’


“Seçimlerin üzerinden 1 gün geçmeden yapılan bu açıklamanın zamanlamasını doğru bulmadığım gibi siyasi riskin devam ettiğine ilişkin içeriğine de katılmıyorum. Siyasi riskin devamı veya artması bir yana aksine azaldığına inanıyorum. Yeni hükümet belirlendikten sonra 2015’de gerçekleşecek milletvekili seçimlerine kadar Türkiye kendi rayında ilerleyecektir. Bununla birlikte uluslararası gelişmelere bağlı olarak bir takım kırılganlıklar olabilir. Ancak bunu siyasal risk kapsamında değerlendirmek mümkün değil. Bu nedenle Fitch’in yaptığı açıklamayı yersiz buluyorum”

‘Reformlara odaklanalım’

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından değerlendirmelerde bulunan iş dünyası, ‘reformlara odaklanma’ çağrısı yaptı. “Ülkemizin daha fazla zaman kaybetmeden esas gündemine dönmesini arzu ediyoruz. Reformlara odaklanarak ekonomik yapımızı güçlendirmeliyiz” diyen işadamları kutuplaşmanın ve ayrışmanın bertaraf edilmesi gerektiğine de vurgu yaptı.

TÜSİAD: Ayrışma bertaraf edilmeli

Yeni Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı tebrik eder kendisine görevinde başarılar dileriz. İş dünyası olarak yeni Cumhurbaşkanımızdan öncelikli beklentimiz, demokratikleşmenin ve kalkınmanın önünü kesme noktasına ulaşmış olan ağır kutuplaşmanın ve ayrışmanın bertaraf edilmesidir.Yeni Cumhurbaşkanımızın, Anayasadan aldığı yetki ve sorumluluklarıyla devlet kurumları arasında azalan ahengin yeniden tesis edilmesi, siyasi partiler arasında nitelikli diyalogun başlatılabilmesi konularında yol gösterici ve uzlaştırmacı bir rol oynamasını ümit ediyoruz.”

TOBB: Ekonomik yapımızı güçlendirmeliyiz

“Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı Türk İş dünyası adına tebrik ediyor, yeni görevinde başarılar diliyoruz. Artık ülkemizin daha fazla zaman kaybetmeden esas gündemine dönmesini arzu ediyoruz. Zira hem küresel iktisadi risklerin hem de yakın coğrafyamızdaki belirsizliklerin yeniden artmaya başladığı bir dönemdeyiz. Böyle bir ortamda yapısal reformlara odaklanarak ekonomik yapımızı güçlendirmeli, daha sağlam bir zeminde 2023 hedeflerimize ilerlemeliyiz. Bunun için de ülkemizde huzur ortamını güçlendirmeliyiz.”

Güler Sabancı Sabancı Holding
‘Demokrasi adına sevindirici’


“Halkımız birinci turda, büyük bir demokratik olgunluk içinde birlik ve beraberliğini temsil eden Cumhurbaşkanlığı seçimini gerçekleştirilmiştir. Bu, Türkiye demokrasisi adına son derece sevindirici. Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 12 yıllık başarılı bir Başbakanlık’tan sonra, Cumhurbaşkanlığı görevine seçilmiştir. Kendisini kutluyor, ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum.  Bu yeni döneme başlarken, yedi yıllık Cumhurbaşkanlığı görevini başarıyla tamamlayan, Sayın Abdullah Gül’e de teşekkür ediyorum.”

Nilüfer Bulut TİKAD Başkanı
‘Elbirliğiyle çalışmalıyız’


“Milletimizin içinde yaşamayı arzu ettiği Türkiye’yi ona sağlayacağına kuvvetle inandığı kişi olarak Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı görmesi, mezhep ve etnisite üzerinden yürütülen karalamaların ve çarpıtmaların halk nezninde prim yapmadığını da göstermiş oldu. Tüm milleti kucaklayacak ve demokratik ilerlemeyi kararlılıkla sürdürerek yoluna büyük bir özgüvenle devam edecek bir Türkiye için elbirliğiyle çalışmalı ve üstümüze düşen görevleri yerine getirmeliyiz.”

Vahap Küçük TAMPF Başkanı
‘Konsantrasyon sağlanmalı’


“Cumhuriyet tarihinde ilk kez halkın kendi Cumhurbaşkanını doğrudan seçtiği bir seçimi, demokrasiye yakışır bir olgunluk ve sükunetle gerçekleştirmiş bulunuyoruz.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı yeni görevinden dolayı kutluyoruz. Bu yoğun seçim temposunun ardından iş hayatında olması gereken konsantrasyonun yeniden, hızla sağlanmasını ve ekonomimizin istikrarına olumlu yansımasını umut ediyor, ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyoruz.”

Nail Olpak MÜSİAD Başkanı
‘Kardeşlik ortamı pekiştirilmeli’


“Seçim sonuçları açıkça ortaya koymuştur ki; halkımız, elde ettiğimiz huzur, güven ve istikrar ortamının devamı yönünde net bir tavır göstermiştir. Dileğimiz, Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, kendisine duyulan bu güveni, Cumhurbaşkanlığı görevi süresince de daha da geniş kitlelere yayarak, kardeşlik ortamını daha da pekiştirmesi ve ülkemizi hedeflerine daha hızlı bir şekilde ulaştırmaya devam etmesidir. Millet sözünü söylemiştir, şimdi, bu sonuçla yola devam etme zamanıdır.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)