E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemPutin: Batı'ya güven sarsılıyor---

Putin: Batı'ya güven sarsılıyor

Putin: Batı'ya güven sarsılıyor
12 Eylül 2023 - 17:10 borsagundem.com

Rusya lideri Putin Vladivostok'ta düzenlenen 8. Doğu Ekonomi Forumu'na önemli açıklamalarda bulundu: Rublede sorun yok. Dolarla ödemelerin sınırlandırılması nedeniyle Batı'ya güven sarsılıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın Vladivostok kentinde düzenlenen 8. Doğu Ekonomi Forumu'nun panel oturumunda konuştu,

Sputnik'teki habere göre Putin'in konuşması özetle şöyle:

"Uzakdoğu Rusya için 21. yüzyıldaki stratejik önceliklerden biri. Bundan asla vazgeçmeyeceğiz.(Ticari iş birlikleri) Küresel ekonominin son yıllarda nasıl değiştiğini ve değişmeye devam ettiğini çok iyi biliyor ve görüyoruz. Buna başta Batılı ülkeler olmak üzere bazı ülkelerin birçok açıdan bizzat oluşturdukları ve geliştirdikleri finansal, ticari ve ekonomik ilişkiler sistemini kendi elleriyle yok etmeleri yol açtı. Böyle bir süreçte hiçbir dış baskıya boyun eğmeyen, kendi çıkarlarını esas alan ülkeler arasındaki gerçek ticari işbirliği alanının genişlemesi çok önemlidir.

(Uzakdoğu Federal Bölgesi) Ticaret hacmimizde 2022 yılında yüzde 13.7'lik artış kaydedilirken bu yılın ilk yarısında ticaret hacminin yüzde 18.3 arttı. Uzakdoğu Federal Bölgesi'nin Rusya'nın geleceği açısından rolü ve çok kutuplu dünyadaki konumunun son derece büyük. Uzakdoğu Federal Bölgesi, Rusya topraklarının yüzde 40'ını oluşturuyor. Ormanlarımızın ve altın rezervlerimizin neredeyse yarısı, balık ve elmasın yüzde 70'ten fazlası, titanyum ve bakırın yüzde 30'dan fazlası ve diğerleri burada bulunuyor. Önemli stratejik işletmeler, limanlar, demiryolları çalışıyor.

(Dolarla ödemeler) Dolarla ödemelerin sınırlandırılması sonucunda tüm ülkeler ulusal para birimleriyle ödeme yapmayı ve birikimlerini ABD dışında tutmayı düşünmeye başladı. Bu Batı'ya güvenin sarsıldığı bir süreç içinde olunduğunu gösteriyor. Dolarla ödemelerin sınırlandırılmasını ele alalım. Bu neye yol açıyor? Tüm ülkelerin kendi enstrümanlarını kurmayı, yeni ödeme sistemleri geliştirmeyi düşünmeye başlamasına, birikimlerini ABD'de veya Avrupa'da herhangi bir yerde tutmanın, bu ülkelerin hisselerine yatırım yapmanın iyi olup olmadığını düşünmeye başlamasına yol açıyor.

(Rublenin değer kaybetmesi) Genel olarak, burada aşılamayacak sorunlar, zorluklar görmüyorum. Bu, en büyük ihracatçıların döviz cinsinden cirolarının geri ödenmesi veya kısmen geri ödenmemesi de dahil birçok faktörle bağlantılı. Doların 60 ruble olduğu dönemde, ithalata yönelik lojistik zincirlerin kurulmamış olmasıyla da bağlantılı. Artık Rusya'ya giderek daha fazla miktarda ithalat giriyor, bu da dövize talebin giderek artması anlamına geliyor. Başka faktörler de var ancak genel olarak bunlar yönetilebilir faktörler. Biz bunları görüyoruz, anlıyoruz, Merkez Bankası da görüyor.

(Afrikalılar) Eski sömürgeciler ne yaptı? Kısa süre önce bana fotoğrafları gösterdiler, daha 1957 yılında insanları Afrika'dan Belçika'ya kafesler içinde getirdiler. Bunlara gözyaşı dökmeden bakmak imkansız. Bu insanları aileleri ve çocuklarıyla birlikte kafeslerde sergilediler. Bu nasıl mümkün olabilir? Afrika'dan hiç kimse bunu unutmayacak. Bugün ise tüm Afrika ülkelerine borç yüklediler, bu ülkelerin dolar cinsinden trilyonlarca borcu var. Yani Afrika ülkeleriyle öyle bir kredi ve finans sistemi oluşturdular ki, Afrika ülkeleri kendilerine verilen kredileri hiçbir şekilde geri ödeyemiyor. Bu bir kredi ilişkisi bile değil, bir tür tazminata benziyor.

(Rusya sömürgeci olmadı) Rusya'nın işbirliği, her zaman eşit temelde veya yardım etme ve destek olma arzusuyla inşa edildi. Şu anda bizimle rekabet etmeye çalışan ülkeler ise tamamen farklı bir politika izledi. İnsanlar geçmişte Rusya, o zamanki adıyla SSCB ve diğer ülkelerle işbirliğinde olanları karşılaştırdıklarında, elbette her şey Rusya'nın lehine çıkıyor. Elbette bugün bunu dikkate almalı ve aklımızda tutmalıyız.

(2024'TE ADAY OLACAK MI) Yasalar uyarınca parlamentonun yıl sonunda seçim kararını alması gerekiyor. Parlamento seçim tarihini belirlediğinde konuşuruz.

(ABD seçimleri) Kim seçilirse seçilsin ABD dış politikasında Rusya'yla ilgili ilkesel değişiklikler olmayacağını düşünüyorum. Günümüz koşullarında yaşananlar, bence bizim için iyi. Zira bu, başkalarına demokrasiyi öğretme iddiasında bulunamayacak olan Amerikan siyasi sisteminin çürümüşlüğünü gösteriyor. Trump'ın başına gelen her şey, bir siyasi rakibe siyasi saiklerle yapılan soruşturmadır. ABD, bununla iç sorunlarını açığa çıkarıyor. Bu iyi, zira kimin bizimle mücadele ettiğini gösteriyor. Trump'ın Rusya ile özel ilişkileri bulunduğu suçlamaları tamamen saçma. Trump, başkanlığı döneminde Rusya'ya herkesten daha fazla yaptırım uyguladı. Bu nedenle kim seçilirse seçilsin, yeni bir gelecek beklenebileceğini söylemek bizim için zor. Köklü bir değişiklik olması pek mümkün değil, çünkü mevcut ABD yönetimi, Amerikan toplumunu Rusya karşıtı bir çizgiye ve ruh haline getirdi.

(Ukrayna'ya F-16 sevkiyatı) F-16'lar hiçbir şeyi değiştirmeyecek sadece çatışmayı uzatacak.

(Uranyumlu mermiler) Kötü, çok kötü. Seyreltilmiş uranyumlu mermilerin tedariki bir suçtur. Çok kısa süre önce ABD yönetimi misket bombalarının kullanılmasını savaş suçu sayıyordu. Bunun suç olduğunu kamuoyu önünde ilan ettiler. Şimdi de kendileri bu suçu işliyor. 155 mm kalibreli mühimmatlar tükendiği ve onları Avrupa'da ve ABD'de üretmek zor olduğunu için, cephaneliklerinde me varsa onu tedarik ediyorlar. Seyreltilmiş uranyumlu misket bombaları da gönderildi. Tüm bunlar, benim değil kendilerinin söylediği suçlardır. Suç olduğunu söylediler ancak bunu bizzat kendileri yapıyorlar.

(Blinken'in Ukrayna'nın ateşkes için müzakerelere hazır olduğu açıklaması) Eğer Kiev müzakerelere hazırsa, bunu kendi söylesin. Eğer ABD Ukrayna'nın müzakerelere hazır olduğunu düşünüyorsa, o zaman Ukrayna Devlet Başkanı'nın müzakereleri yasaklayan kararnamesini iptal etsinler. Blinken hazır olduklarını söylüyorlar. Pekala, o zaman ilk adım olarak bunu iptal etsinler.

(Karabağ - Ermenistan'ın ABD ile ortak tatbikatı) Paşinyan bana detaylı bir yazı gönderdi. Kendisiyle temas halindeyim, burada Ermenistan ve Başbakan Paşinyan'la hiçbir sorun yok. Herhangi bir 'eksen kayması' olduğunu düşünmüyorum. Yaşananları görüyoruz, anlıyoruz. Ermenistan yönetimi Dağlık Karabağ’ın Azerbaycan’a ait olduğunu fiilen tanıdı. Mesele sadece son çatışmanın sonuçları değil, mesele Ermeni liderliğinin Azerbaycan'ın Karabağ üzerindeki egemenliğini esasen tanımış olmasıdır.

ABD istihbaratı, Putin muhaliflerini yanına çekmek istiyor

 

Putin'den Karabağ açıklaması

 

ABD: Putin, Kuzey Kore lideri Kim'den 'yardım dileniyor'

 

Putin: İç savaşı fiilen durdurduk!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)