E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriPraktiker küllerinden doğar mı?---

Praktiker küllerinden doğar mı?

Praktiker küllerinden doğar mı?
14 Temmuz 2013 - 02:35 borsagundem.com

Almanya’da şirketin iflasıyla borçlarının kontrol altına alınıp varlık ve marka satışı yöntemiyle tekrar pazara dönüp dönemeyeceği tartışılıyor

Almanya’nın en büyük 3 yapı market zincirinden biri olan Praktiker, cuma günü, aşırı borçlanma, ödeme dengelerinde yaşanan zorluklar ve likidite yetersizliği nedeniyle faaliyetine devam etmesinin mümkün olamayacağını belirterek iflas başvurusunda bulunmuştu.
Almanya’da şirketin iflasıyla borçlarının kontrol altına alınıp varlık ve marka satışı yöntemiyle tekrar pazara dönüp dönemeyeceği tartışılıyor. Şirket avukatı Christopher Seagon “Mağazalar açık kalmaya devam edecek, çalışanlar görev başında olacak.Yeniden yapılanma için yollar aranacak” dedi. Praktiker’in iflası, kendisi dışında 12 bin iş yerinin daha kaderini de etkiledi. Firmanın bu duruma gelme nedeni olarak büyük ölçüde yenililikleri takip edememiş olması olarak görülüyor. Zincirin insanları mağazalara çekebilmek için uyguladığı  ‘her şeyde yüzde 20 indirim’ satış promosyonu gibi tekniklerin de firmanın karlılığını büyük ölçüde azalttığı belirtiliyor. Rakiplerinin sunduğu ürün ve hizmet standartlarını yakalamakta zorlanan firmanın mart ayı sonunda toplam borcunun 535 milyon dolar olduğu belirtilmişti.Şirkete yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre Praktiker’in son dönemlerdeki başarısızlığının bir diğer sebebi ise kredi sağlayıcıların desteğini geri çekmeye başlamasıyla firmanın yönetim kadrosunda özgüven kaybının yaşanması.

ŞUBAT AYINDA TÜRKİYE’DEN ÇIKMIŞTI

1998 yılında Türkiye pazarına giren zincirin, İstanbul, Ankara Gaziantep, Konya, Adana ve İzmir’in bulunduğu 6 ilde toplam 10 mağazası bulunuyordu. 2013’ün Şubat ayında 15 yılın ardından Türkiye’de bulunan 10 satış mağazasını da kapatarak pazardan çıkan firma, şirketin Lüksemburg’daki bölümü olan Batiself SA’nın satışı için girişimde bulunmuştu. Praktiker, şu an Avrupa çapında ise merkezi olan Almanya dışında Polonya, Yunanistan, Lüksemburg, Romanya, Macaristan, Bulgaristan, Ukrayna ve Arnavutluk’ta çok sayıda satış noktasına sahip. 2005’e kadar Metro grubuna ait olan Yapı market zinciri aynı yıl borsaya açılmasının ardından Metro’yla olan tüm bağlarını koparmış, 2006 yılına gelindiğinde ise yan kuruluşu olan Max Bahr’ı da Praktiker Holding bünyesine katmıştı.Praktiker’in 2012 yılına ait toplam cirosunu bir önceki yıla göre yüzde 5,6 düşüş yaşayarak 3 milyar Euro’ya gerilemiş ve şirketin yıllık zararı 190 milyon Euro olarak açıklanmıştı. Perşembe günü yüzde 65 değer kaybı yaşayan Praktiker hisseleri, Cuma gününü yüzde 8.5 toparlanmanın ardından 0.14 Euro’dan kapadı.Bir zamanlar piyasa değeri 2 milyar Euro olan Praktiker’in bugünkü değerinin ise yalnızca 15 milyon Euro.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)