E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPozitif beklentiler fiyatlandı mı?---

Pozitif beklentiler fiyatlandı mı?

Pozitif beklentiler fiyatlandı mı?
11 Haziran 2020 - 09:35 borsagundem.com

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende endeksin güne satıcılı bir eğilimle başlaması bekleniyor.

BİST: Güne pozitif başlangıç yapan BIST-100 endeksi Fed faiz kararı öncesi yurtdışı borsalardaki satıcılı seyre rağmen yükselişine devam ederek günü %0,50 yükselişle 109.7789’dan kapattı. TL, EM para birimlerine paralel yatay bir eğilim izlerken, CDS’ler günü 452 seviyelerinden tamamladı. VIX endeksi 28 seviyelerine yükselirken, endeksin 25 altında kalıcı olması pandemi sonrası oluşan yüksek volatilite döneminin sona erdiğine işaret edeceği gibi 31 seviyesi üzerine yönelmesi kar satışlarının güçlenebileceğine işaret edecektir.

Fed faizleri oy birliği ile %0-025 aralığında sabit bıraktı. Fed üyeleri 2022 sonuna kadar faizlerin sabit kalmasını beklerken, faiz oranlarının maksimum istihdam ve enflasyon hedeflerini gerçekleştirene kadar sabit tutulacağı vurguladı. Fed üyeleri bu yıl ABD ekonomisinin %6,5 daralmasını beklerken, 2021 yılında %5 büyümesini bekliyor. Fed kararı sonrası ABD borsalarında bankalar öncülüğünde kar satışları yaşandı. Kısa vadede pozitif beklentilerin fiyatlanmış olması nedeniyle ve son dönemdeki güçlü geri dönüş sonrası kar satışlarının devam edebileceğini düşünüyoruz. BIST’te de bankacılık hisseleri dışında değerleme olarak fazla bir alan kalmaması nedeniyle kar satışlarının oluşması beklenmektedir. Ancak, BIST’teki satışlar yurtdışına göre daha sınırlı kalabilir. ABD ve Dax vadeli endeksleri BIST kapanışına göre %2’ye yaklaşan oranda düşüşle seyrediyor. Asya borsalarında Fed sonrası güçlü satış baskısı var. Endeksin güne satıcılı bir eğilimle başlaması beklenmektedir. Bu kar satışlarının yurtdışına göre daha düşük momentumla da olsa gün içinde devam etmesi beklenmektedir.

Para ve Döviz Piyasaları:

Dün 6,7869-6,7978 bandında işlem gören USD/TRY paritesi önceki gün sonuna göre % 0,09 oranında değer kazanarak gün sonunu, 6,7944 seviyesinden tamamladı. Döviz sepeti karşısında ise Lira %0,07 oranında değer kazandı. Dün , borçlanma araçları piyasasında %12,10-%12,16 seviyeleri arasında dar bir bantta hareket eden on yıllık gösterge tahvilinin getirisi önceki kapanışa göre 4 baz puan düşüşle gün içinde gördüğü en düşük seviye olan %12,10’dan günü tamamladı.

Yurt İçi Gündem:

Mart’ta işgücüne katılımdaki dramatik düşüş devam ederken, bu sayede işsizlik oranındaki artış da sınırlı kaldı: Mart ayında (Şubat-Nisan döneminde) mevsimsellikten arındırılmış manşet işsizlik oranı geçen ayki %12,7 seviyesinden hafif bir artışla % 13,0’e yükseldi. Covid-19 salgını sonrası kapanan iş yerleri ve işten çıkarmalar dikkate alındığında, bu artışın çok sınırlı bir artış olduğu söylenebilir. Benzer şekilde, arındırılmamış işsizlik oranının da salgının olumsuz etkilerine karşın, 1 yıl önceki %14,1’den % 13,2’ye gerilediği görülüyor.

Ancak manşet işsizlik rakamlarının istihdam piyasasındaki gerçek resmi ortaya koymadığını, bir süredir devam eden işgücüne katılımdaki gerilemenin Mart’ta daha da hız kazandığını belirtmek gerekiyor. Şöyle ki, çalışma çağındaki nüfustaki geçen seneye görekabaca 1 milyon kişilik artışa karşılık, işgücünün 2,2 milyon kişi azaldığı görülüyor.

Buna göre, Mart’ta 1 yıl öncesine göre istihdam kaybı 1,6 milyon gibi yüksek bir rakama ulaştıysa da, işgücünden çekilenlerin yardımıyla, işsiz sayısının da 573 bin kişi azaldığını ve buna bağlı olarak da işsizlik oranın %1 puana yakın gerilediğini söyleyebiliriz. Geçen aylara göre değişimlere bakarsak da, işgücünde son 1 aydaki 1,03 milyon azalışla birlikte, son 4 aydaki gerilemenin 2,07 milyon kişiye ulaştığı görülüyor. Mart’ta istihdam kaybının 1,0 milyon olduğu, işsiz sayısının da 33 bin azaldığı görülüyor. İşgücünden çekilen kişi sayısındaki bu artışa bağlı olarak da birkaç ay öncesine kadar %53’ün üzerinde seyreden işgücüne katlım oranının %49,0’a gerilediğini görüyoruz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)