E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPowell, Jackson Hole’da nasıl bir duruş sergileyecek?---

Powell, Jackson Hole’da nasıl bir duruş sergileyecek?

Powell, Jackson Hole’da nasıl bir duruş sergileyecek?
21 Ağustos 2023 - 12:50 borsagundem.com

Yatırımcılar, Fed Başkanı Powell’ın Jackson Hole’da yapacağı konuşmayı bekliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de Fed Başkanı Jerome Powell’ın Jackson Hole’da yapacağı konuşma bekleniyor. Uzmanlar Powell’ın yükselen tahvil getirileriyle savaşmak yerine aynı saflara katılabileceğini düşünüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yükselen tahvil getirilerinin hisse senedi piyasaları başta olmak üzere piyasalara zarar verdiği gözleniyor. Bunun, Fed ve Başkan Powell için sorun olmayabileceği değerlendiriliyor.

Fed yangını körüklemekten kaçınacak mı?

MarketWatch’tan Greg Robb’un haberine göre, henüz yeni uyanmış tahvil fırsatçıları, biraz eğlenmek ve Fed yetkililerini korkutmak için gelecek hafta Jackson Hole'a gitmeye hazırlanıyor. genel kanaat, Fed Başkanı Jerome Powell’ın tahvil fırsatçılarını onaylamasının onlar için şaşırtıcı bir sürpriz olacağı düşünülüyor. Ekonomistler, gerçekten de, Fed’in bu yıl Wyoming’de düzenleyeceği konferansın böyle sonuçlanabileceğini söylüyor.

Powel’ın jackson Hole’da neler söyleyeceği gerçekten de merak ediliyor. Geleneksel görüş, Powell'ın Hazine getirilerindeki son artışı hoş karşılamayacağı yönünde. ‘Tahvil fırsatçıları’ teriminin mucidi Ed Yardeni de bu kampta yer alıyor. Yardeni, “Fed, tahvil getirisinin artmaya devam etmesini gerçekten göze alamaz. Bu yüzden tahvil piyasasını sakinleştirmeleri gerekiyor” diyor.

Evercore ISI başkan yardımcısı Krishna Guha da aynı fikirde. Guha, paylaştığı notta, “Önsezimiz, Fed'in şahin bir tavırla yangını körüklemekten kaçınacağı yönünde” diyor. Ancak Deutsche Bank Securities baş ABD ekonomisti Matthew Luzzetti, son veriler ABD ekonomik büyümesinin çok güçlü olduğunu gösterdiği için Fed'in daha yüksek getirileri memnuniyetle karşılayacağını düşünüyor. Atlanta Fed'in GDPNow izleyicisi, mevcut çeyrekte yıllık yüzde 5,8 oranında büyüme öngörüyor.

Faizlerin uygunsuz ölçekte artması düşük ihtimal

Daha yüksek getiriler, finansal koşulları ve kredileri sıkılaştırmaya hizmet ediyor. Bu koşulların, sırayla, enflasyonu düşürmek için ekonomiye gerekli freni koyacağı öngörülüyor. Luzzetti, “Fed'in daha yüksek oranlar ve daha sıkı mali koşullar konusunda rahat olması gerektiğini düşünüyorum çünkü bakmaları gereken daha yavaş büyüme ve iş gücü piyasasının daha iyi bir dengeye oturduğu görülüyor. Daha sıkı mali koşullar da buna yardımcı olacaktır” diyor.

Luzzetti, "Faiz oranlarının uygunsuz bir şekilde sıkılaştırılması gerektiğini düşündükleri görüşünde değilim. Mali koşullar yılın başlarında çok rahatladı" diyor. Luzzetti, getirilerdeki son toparlanmanın aslında piyasayı Fed'in bu yıl ve gelecek yılki faiz oranları hakkındaki düşünceleriyle daha uyumlu hale getirdiğini de belirtiyor. Deutsche Bank'taki ekonomistler ise, ekonominin gelecek yıl bir ara resesyona düşmesini bekliyor.

Temmuz ayında Fed, politika faiz oranını 25 baz puan artırarak yüzde 5,25-5,5 aralığına yükseltti. Bu hamle, faiz artırım döngüsünün 11. artışı oldu ve faizleri 22 yılın en yüksek seviyesine getirdi. Fed'in, bu yılın sonuna kadar 25 baz puanlık bir faiz artırımına gideceği düşünülüyor. Yetkililer 2024'te ise 100 baz puanlık kesinti öngörüyor.

Fed'in Temmuz toplantısının tutanakları çoğu Fed yetkilisinin enflasyona yönelik ‘para politikasının daha fazla sıkılaştırılmasını gerektirebilecek’ yukarı yönlü riskler görmeye devam ettiğini ortaya koymuştu.

Faiz oranları yüzde 2 hedefi için yeterli mi?

Yetkililer, yukarı yönlü enflasyon baskılarını azaltmak için iş gücü piyasası koşullarında bir miktar yumuşamanın gerekli olduğunu söylüyor. Ayrıca, ABD Merkez Bankası’nın para politikasını aşırı sıkılaştırmasından endişe duyan bazı güvercin Fed yetkilileri de bulunuyor. Fed yetkilileri, gelecek birkaç ayki verilerin durumu netleştirmesi gerektiğini söylüyor.

Citi'nin küresel baş ekonomisti Nathan Sheets, Powell'ın Fed'in verilere bağımlı olduğu yönündeki son açıklamalarına bağlı kalacağını söylüyor. Luzzetti, Fed'in toplantı toplantı ilerlediğini belirtiyor. Bu nedenle, Powell’ın muhtemelen bugün ile Eylül ayı arasında Fed’in o toplantıdaki kararını ölçmek için çok fazla önemli veri noktası olduğunu tekrarlaması bekleniyor.

Powell ve meslektaşları, faiz oranlarının artık ‘kısıtlayıcı’ veya enflasyonu düşürecek düzeyde olduğuna inanıyor. CIti baş küresel ekonomisti Nathan Sheets ise, faiz oranlarının enflasyonu Fed'in yüzde 2 hedefine geri getirmek için ‘yeterince kısıtlayıcı’ olup olmadığından yetkililerin daha az emin olduğunu söylüyor. Sheets, “Fed'deki Hawks, oranların yüzde 6'nın üzerine çıkması gerektiğini düşünüyor” diyor.

Entelektüel tartışma

Perde arkasında Fed yetkilileri, ABD ekonomisinin pandemi öncesi görülen ‘düşük enflasyon, düşük faiz oranı’ ortamına geri dönüp dönmeyeceğini veya faiz oranlarının daha yüksek bir seviyede istikrar kazanıp kazanmayacağını tartışacak. New York Fed Başkanı John Williams, ekonominin düşük faiz oranlarına döneceğini düşünenler arasında yer alıyor.

Sheets, “Gerçekten canlı bir entelektüel tartışma yaşayacağımızı düşünüyorum. Piyasalar, net bir anlatının ortaya çıkacağı ve oranların daha yüksek bir seviyede kalacağı görüşüne yöneliyor” diyor ancak Sheets, Jackson Hole zirvesinden bir fikir birliği çıkmasını beklemediğini de sözlerine ekliyor.

Fed'den sıkı duruş devam ediyor

 

Fed durgunluktan kaçınabilir mi?

 

Fed tutanakları: Daha fazla faiz artışı gerekebilir

 

Piyasalarda Jackson Hole Bekleniyor

 

Küresel piyasalar Jackson Hole'e odaklandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)