E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPowell: Ek faiz artışı ihtimali masadan kalkmadı---

Powell: Ek faiz artışı ihtimali masadan kalkmadı

Powell: Ek faiz artışı ihtimali masadan kalkmadı
13 Aralık 2023 - 22:51 borsagundem.com

Powell, Fed'in faiz kararı sonrasında yaptığı açıklamada ek faiz artış ihtimalinin tamamen masadan kalkmadığını söyledi

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Fed'in politika faizini beklentiler dahilinde değiştirmeyerek 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutmasının ardından basın toplantısı düzenledi.

Enflasyonun en yüksek seviyelerinden gerilediğini ve bunun işsizlikte önemli bir artış yaşanmadan gerçekleştiğini belirten Powell, ancak enflasyonun hala çok yüksek olduğunu, düşürülmesi konusunda devam eden sürecin garanti olmadığını ve ileriye dönük seyrin de belirsizlik içerdiğini dile getirdi.
Powell, attıkları adımların politika faizini oldukça kısıtlayıcı bir bölgeye taşıdığına işaret ederek, sıkı para politikasının ekonomik aktivite ve enflasyon üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturduğunu ve sıkılaşmanın etkilerinin muhtemelen henüz tam olarak hissedilmediğini kaydetti.

Faiz artırım ihtimali masadan kalkmadı

Son aylardaki düşük enflasyon verilerini memnuniyetle karşıladıklarını aktaran Powell, ancak enflasyonun sürdürülebilir şekilde hedefe doğru ilerlediğine dair güven oluşturmak için daha fazla kanıt görülmesi gerekeceğini vurguladı.

Powell, enflasyonun yüzde 2'ye düşürülmesi sürecinin biraz zaman alacağının öngörüldüğünü belirterek, şöyle devam etti:

"Sıkılaştırma döngüsünde politika faizimizin muhtemelen zirvede veya zirveye yakın olduğuna inanırken, ekonomi pandemiden bu yana tahminleri birçok yönden şaşırttı ve yüzde 2'lik enflasyon hedefimize doğru devam eden ilerleme garanti değil. İhtiyaç olması halinde politikayı daha da sıkılaştırmaya hazırız. Enflasyonu zaman içinde sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye düşürmek için yeterince kısıtlayıcı bir para politikası duruşu elde etmeye ve enflasyonun bu hedefe doğru gittiğinden emin olana kadar politikayı kısıtlayıcı tutmaya kararlıyız."

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyelerinin faiz oranının seyrine ilişkin değerlendirmelerine değinen Powell, "Yetkililer faiz oranlarının daha da artırılmasını uygun bulmamasına rağmen bu olasılığı masadan kaldırmak da istemiyor" dedi.

"Gelecek yıl resesyon ihtimali var"

Powell, ABD ekonomisinin bu yılki dayanıklılığına rağmen resesyon yaşanma ihtimalinin her zaman olduğuna dikkati çekerek, "Ekonominin şu anda resesyonda olduğunu düşünmek için çok az temel var. Gelecek yıl resesyon yaşanma ihtimalinin her zaman olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Fed Başkanı Powell, zafer ilan etmek için henüz çok erken olduğunu kaydetti.

Komite'nin bu toplantısında faiz indirimlerini tartıştığını belirten Powell, ancak verilerin gerektirmesi halinde faiz artırım olasılığının da göz ardı edilmediğini ifade etti.

Fed yılın son faiz kararını açıkladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AHMET ÖZBİLEN14 Aralık 2023 10:59

    Yalanla dolanla her ay FED yönetiyorlar.

  • Mucise Reis : )13 Aralık 2023 23:31

    soruyorlar. harcamalr azaldı. neden azaldı ? Bazı tüketim ürünleri denildiğinde.... “Belki insanlar o kadar çok şey satın aldılar. Geçici olarak daha fazla şey istemiyorlar... Powell, "Bunu koyacak hiçbir yerleri yok" diyor. Burada kovid dönemi dahil, bazı koşu bantları, tv ler, spor aletleri, vb. ürünler bahse konu olarak düşünülüyor... Belkide Türkdür  bu adam :D cevap bizlerinkilere çok yakın : )) 

  • Mucise Reis ;)13 Aralık 2023 23:11

    Dow endeks, Fed Başkanı Jerome Powell'ın basın toplantısında Ocak 2022'de ulaştığı tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 36.952,65'i geçti, üzerine çıktı...Fakat resmi borsa kapanış değeri önemli.. Eğer,  Dow'un günü yine Ocak 2022'de ulaştığı 36.799,65'lik önceki rekor değerin üzerinde, resmi borsa kapanışı yaparsa, resmi rekor gerçekleşecek...kapanışa şuan var... Borsalar iyi etkilendi abd tahviller düştü avrupa yarın aynını kopyalar ise sıcak apra globaldede borsalara + yansıyabilir. gelişen ülkelere para kayması, sıcak apra doyum aulşan borsalar dışına çıkmayı isteyebilir. araştırma raporları ve kurumları bizim gibi ülkelere yelken açabilir :D hayırlısı bakalım. çok erken konuşmamak lazım görücez...  ama sorun şu ülkemiz nas diye Faizleri aşırı yükseltti, nas faiz kararı bizleri dünyadan geride bıraktı. bizlere gelmeleri iç  piyasanın desteklemesi, vb TC biraz geri düşebilir bu noktada.geriyiz biz dünyadan  faiz kararlarında malesef...