E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiPolonya, Rusya’dan petrol alımını durdurdu---

Polonya, Rusya’dan petrol alımını durdurdu

Polonya, Rusya’dan petrol alımını durdurdu
05 Nisan 2023 - 12:20 borsagundem.com

Daha önce Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi nedeniyle ithalata son vermeyi öncelik haline getiren Polonya, Rusya'dan petrol ithalatını durdurdu.

Rusya’nın dev petrol şirketlerinden Tatneft ile Polonya’nın en büyük petrol ve gaz şirketi PKN Orlen’in petrol tedariki için yaptığı son sözleşme Orlen tarafından iptal edildi.

Polsat TV kanalının yayınında konuşan Orlen Başkanı Daniel Obaitek, ABD Başkanı Joe Biden’ın Polonya ziyaretinden sonra Rusya’dan petrol akışının durduğunu hatırlatırken, “Böyle olunca anlaşmadan çekilmek zorunda kaldık. Anlaşma şartlarında, belli bir süre petrol tedariki yapılmaması halinde sözleşmeyi feshetme hakkı sağlayan bir madde vardı” diye konuştu.

Gazetemru'nun haberine göre Orlen, 25 Şubat’ta Druzhba üzerinden Polonya’ya giden Rus petrolünün kesildiğini bildirmişti.

27 Şubat’ta Transneft’in resmi temsilcisi Igor Demin, haber ajansı TASS’a yaptığı açıklamasında şirketin şu anda Polonya yönüne petrol taşımadığını söyledi.

Demin, şirketin şubat ayının son 10 gününde Polonya’daki petrol şirketlerine petrol pompalaması gerektiğini ancak ödemeli tedarik siparişlerinin verilmediğini kaydetmişti.

Orlen’in Tatneft ile olan sözleşmesinin 2024 yılına kadar sürdüğü ve aylık 200 bin ton petrol tedariki içerdiği bilinirken, tedarikler Druzhba bor hattı üzerinden gerçekleştiriliyordu.

Deniz yoluyla Rus petrol sevkiyatlarını reddeden Polonya, enerji ihtiyacını ABD’den sağlıyor.

Yaptırımlara rağmen Rusya'nın petrol ihracatı istikrarlı

 

Rusya'nın petrol üretimi, ihracatı arttı

 

Yaptırımlar sonrası Rusya'nın petrolde rotası Çin ve Hindistan

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)