E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasaların Noel havası bozulacak mı?---

Piyasaların Noel havası bozulacak mı?

Piyasaların Noel havası bozulacak mı?
16 Aralık 2013 - 11:27 borsagundem.com

Vatan gazetesi ekonomi yazarı Ali Ağaoğlu bugünkü köşesinde Fed toplantıları için beklentilerini kaleme aldı...

Bu hafta piyasalar yarın başlayacak ve Çarşamda günü bitecek olan Fed toplantısına odaklandı. Piyasa ve Merkez Bankası buradan çıkacak kararı bekliyor. Vatan gazetesi ekonomi yazarı Ali Ağaoğlu bugünkü köşesinde Fed'in alacağı karar hakkında beklentilerini kaleme aldı. Fed “parasal genişlemeyi daraltma" kararı alırsa piyasalar bundan nasıl etkilenecek?

İşte Ağaoğlu'nun o yazısı;

Piyasalar ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu hafta yapacağı toplantıya kitlendi. Fed’in parasal genişlemeyi daraltma kararı vereceğini sanmıyorum. Ancak son gelişmelerin ardından Mart’tan çok Ocak’ta daraltma kararı çıkma ihtimali iyice artmış durumda.

Bu haftanın yegane beklentisi ABD Merkez Bankası’nın (Fed) toplantısı. Bütün piyasalar yarın başlayacak ve 18 Aralık Çarşamba günü yapılacak nihai açıklamanın ne olacağını merak ediyor. Toplantı sonrasında bir basın toplantısı yapılmayacak, sadece açıklama ile yetinilecek.

Aslında Fed’in “parasal genişlemeyi daraltması” için şartlar oluşmaya başladı. İyi gelen istihdam verilerinden sonra geçen hafta açıklanan perakende satışlarındaki beklentilerden iyi gelen artış ve aynı zamanda tüketici enflasyonundaki gerileme Fed’in elini rahatlatıyor.

Ocak ayı daha kritik

Asıl önemli gelişme ABD bütçesi konunda fazla gürültü patırtı kopartmadan varılan anlaşma oldu. Cumhuriyetçi ve Demokratların önümüzdeki yıllarda yapılacak kesintiler konusunda anlaşması belki de hepsinden önemlisi “kepenk kapatmanın” zorlaştırılması Fed’in işini kolaylaştıracak adımlar. Mayıs ayında Fed “daraltabilirim” dedikten sonra geri adım atmasındaki en önemli olay borç tavanı ve bütçe konusunda yaşanan politik karmaşa idi. Şimdi bu sorun da aşılmış oldu, bu risk devam ediyor olsaydı Fed yine politikacıları “bekliyor” olacaktı!

Yine de Fed’in bu haftaki toplantıda bir “daraltma” kararı vereceğini sanmıyorum. Yılın başında bu yıl “daraltma olmayacak” diye tahminde bulunmuş ve bu tahminimi halen daha koruyorum. Fed’in en azından piyasaların Noel havasını bozmak isteyeceğini sanmıyorum! Ancak son gelişmelerden sonra 18-19 Mart’taki toplantıdan çok, 28-29 Ocak’ta yapılacak toplantıdan bir “daraltma” kararı çıkması ihtimali daha da artmış durumda. Ocak ihtimalinin artmasının bana göre psikolojik iki bir sebebi daha olabilir. Artık “topal ördek” konumuna gelecek olan Bernanke’nin “ben başlattım, ben bitiriyorum” demek isteyebileceği, ya da bu “yükü” yeni başkan Yellen’e bırakmak istememesi olabilir.

Bu hafta yapılacak toplantıdan muhtemel “daraltmanın” olumsuz etkilerini azaltabilecek bir “bankaların Fed’deki bakiyelerine negatif faiz” kararı veya “yeni dönemde de Fed hep yanınızda” olacak tarzı bir mesaj çıkması olasılığı bence yüksek.

‘Daraltma’ gelirse...

Bazı analistler ve fon yöneticileri ‘piyasaların “daraltmayı” satın aldığını, verilerin gelişmiş ülke ekonomilerinin artık ayakta durabileceklerini gösterdiğini’ öne sürseler de bu hafta içinde gelecek bir “daraltma” kararı; kim ne derse desin; piyasaları olumsuz etkileyecektir. Özellikle de gelişen ülke piyasalarını... Daraltma kararı çıkmaz ise yılsonuna kadar sakin bir seyir izleriz. Dolar/TL kurları 2.00’ın altına inmekte zorlansa da çok uçup kaçacağını sanmıyorum. Ancak “daraltma” gelir ise Perşembe gününden itibaren; en azından 31 Aralık kapanışına kadar; Merkez Bankası’nın çok daha fazla “günlük müdahalelerine” tanık olacağız demektir. Borsa ve bono tarafı da artık kendi başının çaresine bakacaktır...

Bizim Merkez’in de gözü Fed’de olacak

Fed kararına yönelik bekleyiş sırasında haftanın ilk yarısında piyasalara; gerginliğin etkisiyle; yatay/olumsuz bir havanın, Fed’in kararından sonra da yılı iyi kapatacak olumlu, pozitif bir havanın hakim olmasını bekliyorum. Bütün bir yıl boyunca elde edilen kazanımları yılın son iki haftasında geri vermeyi kimse istemez, Fed de onları geri almaya bence cesaret edemez. 17 Aralık’ta bizde de Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı var. Fed’in tüm dünyanın nefesini tutarak izlediği toplantısı öncesinde bizim Merkez Bankamızın herhangi bir adım atacağını sanmıyorum. Onlar da Fed’i bekleyip görmeyi tercih edeceklerdir. Fed’in bu toplantıda “daraltmaya” gitmeyeceğini bilseler dahi faizlerde bir indirime gidemeyeceklerine göre bu toplantıdan önemli bir karar çıkması zor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mustafa Muslu16 Aralık 2013 21:46

    Adamlar uçuyor hala sonuçları ne olur diye tartışıyorsunuz be.Koşun fedi siz kurtarın.

  • erenler16 Aralık 2013 12:13

    fed olsa ne olmasa ne.karsan oto düşüşlerde leblebi gibi düşüyor.ama hiç bir çıkışta yok.1 kuruşluk speğin hissesi olunca durum bu .kusura bakmasın.1 kuruşluk.bakın tofasotoya oda koç buda kenarından damat koç.