E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasaların gözü şirket karlarında---

Piyasaların gözü şirket karlarında

Piyasaların gözü şirket karlarında
22 Nisan 2016 - 08:08 borsagundem.com

Küresel piyasasalarda gözler, şirketlerin birinci çeyrek kar rakamlarına çevrildi

Asya hisse senetleri, yenin kazançlarını koruması ve aralarında  Sony Corp. ve Microsoft Corp.'un da bulunduğu bazı şirketlerin karlarının beklenenden kötü çıkması ile birlikte, dört ayın en yüksek seviyesinden geriledi. Ham petrol yükselişine yeniden başladı.

Ham madde üreticileri, emtia fiyatlarının Perşembe günü zemin kaybetmesinin ardından, MSCI Asya Pasifik Endeksi'ndeki düşüşlere öncülük etti. Japonya'da Topix Endeksi iki ayın en yüksek seviyesinden gerilerken, Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi Ocak ayından bu yana en keskin düşüşüne yöneldi. Avustralya doları, petrolün varil başına 44 dolar seviyesine doğru yükselmesi ile birlikte ham madde ihraç eden ülkelerin paralarındaki yükselişlere öncülük etti. Güney Kore wonu en fazla kaybeden para oldu.

ABD'de şu ana kadar açıklanan birinci çeyrek şirket karları büyük ölçüde beklenenden yüksek çıktı ve bu durum, küresel hisse senetlerini Aralık ayından bu yana en yüksek seviyeye çıkartan ralliye yardımcı oldu. Google'ın ana şirketi Alphabet Inc. ve Microsoft'un dün açıkladıkları kar rakamlarının tahminlerin altında kalması bu görünümü biraz zedeledi. Sony ise, yıllık karınının Ocak ayındaki tahmininden yüzde 9 aşağıda çıktığını duyurdu. Değerli metaller ve yenin de içinde bulunduğu güvenli liman varlıklarındaki ralli, yaırımcı beklentilerinin temkinli kaldığının bir işareti olarak değerlendiriliyor.

Sydney'de Perpetual Ltd. yatırım stratejis müdürü Matthew Sherwood, "Şirket karlarındaki büyümenin devam ettiğine ilişkin fazla işaret yok," dedi ve "Yenin orta vadede süren gücü, Japon şirketlerinin hisse başına kar büyümesi üzerinde baskı oluşturan diğer bir faktör olacak. Tüm bölgelerde kar resesyonunun sona erdiğini duyurmak için çok erken. Durum ABD'de iyi görünüyor, ancak Avrupa ve Japonya'da merkez bankası politikası artan bir şekilde deflasyonist konuma geçiyor ve gelişen piyasalarda güçlü büyüme görmek halen zor" şeklinde görüş bildirdi.

ABD'de bugün kar açıklayacak şirketler arasında McDonald’s Corp., General Electric Co. ve Caterpillar Inc. yer alıyor. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Perşembe günü, Mart ayında açıkladığı daha önce görülmemiş büyüklükteki teşvik paketine ilave yapmaktan kaçındı. Bloomberg'in anketine katılan 41 ekonomistten 23'ü Japonya Merkez Bankası'nın gelecek haftaki toplantısında gevşemeye gideceğini düşünüyor. Traderlar, vadeli işlem verilerinin işaret ettiğine göre, gelecek hafta Çarşamba günü sonuçlanacak olan Fed toplantısında, aralık ayında yapılan faiz artırımına ek bir artırım yapılma olasılığını sıfır olarak görüyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 11:53'te yüzde 0.4 aşağıda seyrediyordu ve bu haftaki kazancını yüzde 1'e daralttı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)