E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalarda Mısır belirsizliği---

Piyasalarda Mısır belirsizliği

Piyasalarda Mısır belirsizliği
04 Temmuz 2013 - 08:42 borsagundem.com

Mısır’da askerin darbe yaparak hükümeti düşürmesi finans piyasaları için yeni belirsizlik nedeni mi?

Mısır’da asker yönetime el koydu ve hükümeti düşürdü. Bu durum günlerdir Tahrir Meydanı’nda gösteri yapan onbinlerce kişiyi sevindirse de analistler Mısır’da durum netleşinceye kadar finans piyasaları için risk olduğuna dikkat çekti.
Askerin devreye girmesinin ardından hafta ortasında varil başına 102 dolarla son 14 ayın zirvesini gören ABD ham petrolü fiyatında gerileme görüldü.
CNBC’ye konuşan California Üniversitesi Siyaset Bilimi Profesörü Steven Fish, “Her ne kadar halktan destek alsa da bu bir askeri darbe. Herkesin askerin devreye girmesiyle rahatlamış gibi görünüyor ama bu iyi bir yönetim şekli değil. Mursi hükümeti Mısır’da demokratik yollarla gelen ilk hükümetti. Bu durum hükümet için kendini ispat etmesi adına kötü bir gelişme oldu. O yüzden Mısır’da durum çok karışık” dedi.
Mursi bir yıl önce göreve geldi ama Mısır halkı zayıf ekonomi ve azınlıkları ikinci plana atan politikalar nedeniyle hükümete karşı sonu ayaklanmayla biten bir tavır içine girdi.
SÜVEYŞ KANALI ENDİŞESİ
Mısır’ın finans piyasaları için önemi Süveyş Kanalı’nı kontrol etmesinden geliyor. Süveyş küresel petrol nakliyatı için en önemli kanallardan biri.
Finansal danışmanlık şirketi NationsShares Başkanı Scott Nations, “Petrol 100 doların üzerine çıktı. Bunda Çin’den gelen talep ve sakin ortam da etkiliydi. Ama şimdi askeri darbenin yaşanması çok da iyi bir gelişme değil” dedi.
ABD ham petrolü sabahki işlemlerde 101,15 doları gördü. Brent petrol ise varil başına 105 dolar seviyesinde.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)